Hruškový džem slazený rozinkami a medem
Před pár dny jsem uvařila HRUŠKOVÝ DŽEM SLAZENÝ ROZINKAMI A MEDEM. Byl to experiment, ale džem je tak dobrý, že jsem se rozhodla zveřejnit recept: Oloupejte a vykrájejte hrušky, abyste měli čistá dvě kila. Hrušky dejte do hrnce a přidejte půl kila nesířených rozinek. Můžete si je i den do předu namočit. Směs vařte, až pustí vodu, přidejte 5 vrchovatých lžiček perníkového koření a šťávu z jednoho citronu. Vařte dále až se hrušky rozvaří, trvá to podle tvrdosti hrušek, asi tak 30 minut. Můžete si i trochu pomoci tyčovým mixerem. Nakonec přidejte med podle toho jak chcete mít džem sladký. Já dala asi tak třetinu velké sklenice medu. A teď byste měli přidat pektin. Nemůžete si ho ale rozmíchat v cukru (když nechcete mít v džemu vůbec žádný cukr), což se normálně dělá, a to je docela problém. Takže já jsem vypnula plotýnku a pektin (na jedno kg ovoce si připravte tak 15 až 20 g pektinu) velice jemně vsypávala do džemu a zuřivě šlehala, aby se nevytvořily hrudky. Vařte dalších pět minut, abyste pektin rozvařili a džem po vychladnutí zhoustl. Další variantou je vařit džem na velké pánvi nebo v širokém hrnci, odpařit vodu a nepřidávat pektin. Výsledek mne nadchl, teď po pár dnech se chuť džemu moc pěkně rozležela. Jogurt s ním je velká dobrota! :-)