Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Bábovka s ananasem

pic

BÁBOVKA S ANANASEM. Dnes jsem pekla a půlka už je pryč. Tak si ji můžete udělat také, RECEPT je tady. Do mísy vylijte celou plechovku kompotovaného ananasu (560 g). Rozmixujte ho tyčovým mixérem se 2 vejci. Přidejte půl hrnku oleje, 2 špetky soli, 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády a půl hrnku panely nebo hnědého cukru. Vše smíchejte. Teď přisypte 1 hrnek polohrubé, 1 hrnek hladké mouky a 1 prášek do pečiva bez fosfátů. Opět promíchejte a těsto vlijte do vymazané a vysypané (olej, kokos) bábovkové formy. Pečte v předehřáté troubě na 150 -160 stupňů, dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Bábovku podávejte úplně vychladlou. Já tentokrát použila silikonovou bábovkovou formu a i přes můj odpor (miluju totiž keramiku) musím napsat, že silikon posloužil na výbornou. I bez vymazávání a vysypávání formy se bábovka povedla dokonale!

Kynutý věnec

pic

Dnešní pečení. KYNUTÝ VĚNEC. Všichni doma chválili, tak si ho také upečte.RECEPT: Do domácí pekárny vsypte 500 g hladké mouky, 80 g panely nebo krystal cukru, větší špetku soli a přidejte jedno droždí (42 g), 2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla (vlažného) a 200 ml mléka (také vlažného). Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny a rozdělte ho na 3 části. Každou část vyválejte do tenkého dlouhého pruhu, potřete ho rozpuštěným máslem, posypte kakaem, trochou skořice, posypte panelou nebo cukrem, můžete pokapat teplou nutelou. Každou část ochuceného těsta srolujte, všechny tři na jednom konci stlačte k sobě a zapleťte do neutaženého copu. Cop dejte na plech s pečícím papírem, zatočte do věnce. Můžete do těsta udělat ostrým nožem dokola zářezy, vynikne tak kakaová nádivka. Potřete věnec rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a nechte ještě 15- 20 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, po 10 minutách ztlumte troubu na 160 stupňů a pečte dozlatova, až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Já ho vytahovala z trouby po 40 minutách. (Pokud věnec moc brzy hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.) Upečený věnec potřete máslem s rumem, dobré je i přidat trochu javorového sirupu. JE HOTOVO A JE TO DOBROTA.👍❤

Litý kynutý koláč

pic

Litý kynutý koláč. Vynikající! Pokud máte v mrazáku ovoce, rychle se do něj pusťte. KYNUTÝ KOLÁČ, RECEPT. Do domácí pekárny dejte 300 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g panely nebo krystal cukru, 2 žloutky, 80 g vlažného rozpuštěného másla, 250 ml vlažného mléka, 30 g droždí a zadejte program těsto. Neděste se, těsto je řídké. Po vykynutí vylijte těsto na plech s pečícím papírem, rozetřete ho a nechte ještě půl hodiny kynout. V míse vyšlehejte dva tvarohy (nejlépe farmářské), 2 zbylé bílky, 1vejce, lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr a oslaďte podle chuti. Teď natřete opatrně tvaroh na těsto, posypte hojně mraženým ovocem, já dala borůvky a maliny. Na závěr dejte na ovoce drobenku.( Máslo na kousky, kokos, hrubá mouka a panela nebo krystal cukr, vše pěkně rukama spojte do hrudek.) Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud nebudou okraje pěkně zlaté. 😍🌞#homebake#kolac#peceni#vikend#dnesjim#dnessnidam #bake

Dort Pavlova

pic

Narozeninový dort pro Kačku, DORT PAVLOVA. Příprava byla komplikovaná, náš Ernie mi ukradl dva upečené pláty, jeden sežral, druhý olízal a vyválel se v něm pod stolem.. Nakonec se dort povedl, chválili doma všichni.😍 Pokud jste na něj dostali chuť, RECEPT je tady. Na velký dort, čtyři pláty, si připravte 6 bílků a 300 g krystal cukru. Do velké mísy dejte bílky, přidejte větší špetku soli, 2 lžíce citrónové šťávy a začněte šlehat. Až budete mít sníh bílý, ne úplně tuhý, začněte po lžících postupně zašlehávat cukr. Šlehejte tak dlouho, až při vyndání metly zůstanou špičky sněhu tuhé, nebudou se ohýbat. Na 4 plechy dejte pečící papír, nakreslete na ně kruhy, já obkreslila talíř o průměru 23 cm. Sníh rovnoměrně rozdělte na 4 plechy a rozetřete na vyznačené kruhy. V troubě sušte na 100 stupňů 1,5 až 2 hodiny. Troubu při pečení neotvírejte. Korpusy nechte ve vypnuté troubě vychladnout, pak by měly být pevné a jít celkem dobře sloupnout z papíru. Ušlehejte 2 šlehačky dotuha, potom ještě přidejte 1 zakysanou smetanu a vše ještě došlehejte. Promažte korpusy krémem, nahoru na dort naaranžujte ovoce, já dala rozmražené maliny a jahody. Dort můžete hned podávat. Krájejte ho opravdu ostrým nožem, počítejte ale s tím, že se bude drobit. My máme radši křupavou Pavlovu, ale pokud chcete, můžete nechat promazaný dort několik hodin odležet, poté ozdobit ovocem a podávat.

Kynutý štrůdl

pic

KYNUTÝ ŠTRŮDL. Myslela jsem, že tak velkou buchtu nesníme. Je ale tak dobrý, že už jsme ho skoro celý snědli. Pokud máte také chuť, RECEPT je tady. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, špetku soli a 80g panely nebo krystal cukru. Přidejte rozdrobenou kostku droždí (42 g) a přilijte 125 g vlažného másla, 2 žloutky, 300 ml vlažného mléka a pár kapek citrónového oleje.( Může být i nastrouhaná citronová kůra.) Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto vyndejte, rozválejte ho na velký plát ( přibližně 35 krát 55 cm) a posypte ho strouhaným kokosem. Potom těsto poklaďte strouhanými jablky, já dala 7 středních oloupaných jablek nastrouhaných na plátky. Oslaďte, naše jablka jsou hodně sladká, tak opravdu jen trochu a posypte lžičkou skořice. Pokud máte rádi ořechy, přidejte je. Štrůdl přehněte na kratších stranách, zaviňte a dejte na plech ( zatočte ho do podkovy, aby se vešel ) s pečícím papírem a potřete zbylými rozšlehanými bílky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut až hodinu, prostě dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Štrůdl bude nejspíš předčasně hnědnout, tak ho včas přikryjte pečícím papírem. Po upečení ho potřete máslem s rumem, pocukrujte a nechte vychladnout.

Jednoduchá bábovka s polevou

pic

Nemám moc času, a tak jsem dnes upekla tuhle jednoduchou bábovku. RECEPT je tady. BÁBOVKA. Předehřejte troubu na 160 stupňů. V míse smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, špetku soli, 1 prášek do pečiva a 3/4 hrnku krystal cukru. (Já cukr nedala, nakonec jsem těsto osladila javorovým sirupem). Vše suché promíchejte. Do mísy přidejte 2 vejce, přilijte 1/2 hrnku oleje a 1 hrnek mléka. Můžete přidat pár kapek vanilkového extraktu. Vše prošlehejte. Do vymazané a vysypané bábovkové formy (olej, kokos) vlijte půlku těsta. Do druhé půlky těsta vmíchejte trochu kakaa a vlijte ji do formy také. Pečte v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny, dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Vyndejte bábovku z trouby, nechte ji zchladnout, vyklopte ji a polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou. Než jsem dopsala tenhle příspěvek, tak už se Zuzka strachuje, aby jí zbyl aspoň kousek zítra do školy. Někdy člověk hodně potěší i tím nejjednodušším pečením! 😍🌞

Dezert eton mess

pic

Dnešní dobrota ke kávě. Anglický dezert eton mess je dokonalý. Velmi jednoduchá výroba, výsledkem ohromíte! U nás doma tohle chutná všem a moc! 😍RECEPT : Vyšlehejte bílky s krystal cukrem v poměru 1:1. Já měla 6 bílků a bylo to akorát na plech. Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a pár kapek citrónové šťávy. Sníh z části ušlehejte a teď začněte přidávat po částech cukr. Sníh šlehejte tak dlouho, až po vyndání metel zůstanou špičky sněhu tuhé a nebudou se ohýbat. Natřete sníh ve vyšší vrstvě na pečící papír, na plechu ho nechte sušit v troubě na 110 stupňů. Bude to trvat asi 2 hodiny, ale můžete to udělat i tak, že budete sušit na 90 stupňů přes noc. Usušený a vychladlý korpus rozlámejte na kousky, opatrně smíchejte s ušlehanou šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou a polejte rozvařeným a vychlazeným ovocem. My měli ostružiny s džemem z černého rybízu. Podávejte hned, nejlepší je když zůstane bílkový korpus ve šlehačce křupavý!😄👍

Koláč s kokosovým cukrem

pic

KOLÁČ s kokosovým cukrem. Velká dobrota, upečte si ho také. RECEPT: V míse smíchejte 120 g hladké mouky, špetku soli, 50 g kokosového cukru (můžete použít i například hnědý cukr), 100 g měkkého másla a 1 žloutek. Vypracujte těsto, vymačkejte ho do koláčové formy s pečícím papírem o průměru asi 25 cm. Těsto potřete marmeládou, já dala jahodovou. V druhé míse smíchejte 1 vaničkový tvaroh, 1 dl šlehačky, pár kapek citrónu, 2 celá vejce, 1 cottage sýr a asi 2 lžíce kokosového cukru. Nalijte tvarohovou směs na těsto s marmeládou. Pečte v předehřáté troubě na 160, 170 stupňů, dokud okraje nezezlátnou. Koláč podávejte vychladlý, třeba k dobrému čaji.😍🌞

Čokoládová bábovka

pic

ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA. Nutně jsem potřebovala nějakou dobrotu, a tak jsem si upekla tuhle jednoduchou bábovku. RECEPT je tady. Předehřejte troubu na 160 stupňů. V míse smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, špetku soli, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku panely nebo hnědého cukru, 4 lžíce kakaa a 100 g tmavé čokolády nasekané na drobno. Přidejte 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka a pár kapek citrónového oleje nebo lžičku nastrouhané citrónové kůry. Vše prošlehejte. Do vymazané a vysypané (olej, kokos) bábovkové formy vlijte půlku těsta, na těsto naklaďte lžičkou sem tam višňový džem (nemusí být) a teď dolijte druhou půlku těsta. Bábovku dejte péct do předehřáté trouby přibližně na 50 minut. Na závěr do bábovky zapíchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, je upečeno. Bábovku nechte vychladnout, vyklopte ji, opatrně nakrájejte a dejte si ji třeba jako já s čajem k snídani.😍❤

Velikonoční mazanec

pic

Velikonoce jsou už opravdu za dveřmi a tak vám možná přijde vhod recept na VELIKONOČNÍ MAZANEC. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, jeden vanilkový cukr (já dala 30 g moučkového cukru s pravou vanilkou a 70 g krystal cukru), 5 g soli, kůru z půlky bio citronu, 42 g čerstvého droždí, 200 ml mléka (vlažného) a 3 žloutky. Rozehřejte 120 g másla a až zchladne, přilijte ho do pekárny na ostatní ingredience. Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál a zapracujte do něj 40 g mandlí a 50 g rozinek naložených v rumu. Vytvarujte bochánek a nechte ho ještě 20 minut kynout. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Po 10 minutách ztlumte troubu na 150 stupňů a pečte ještě dalších asi 30 až 40 minut. Pokud bude mazanec brzy tmavnout, přikryjte ho alobalem. Mazanec vyndejte po testu špejlí, po zapíchnutí a vytažení musí zůstat suchá. Ještě teplý ho potřete máslem a pocukrujte. Je výborný. 

:-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2019
Made by Dancing Water