Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Medové koule

pic

MEDOVÉ KOULE. Jednoduchý recept, výborný výsledek. Recept mě zaujal na fb, jen jsem ho trochu upravila. RECEPT je zde. Smíchejte 500g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 70 g moučkového cukru. Přidejte 60 g rozpuštěného másla se 2 lžícemi medu a 2 velká vejce. Vypracujte těsto, rozválejte ho na placky ( jedno jaké, potom je rozdrobíte) a upečte je v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Placky nechte vychladnout a z 1 karamelového salka a ze 190 g rozpuštěného másla ušlehejte krém. Placky roztlučte na drobno, já je nasekala v robotu. Menší část ( větší drobky ) dejte stranou na obalení koulí. Z roztlučených placek a krému vypracujte těsto. Tvořte kuličky a obalte je v drobkách, které jste si dali stranou. Z této dávky jsem udělala asi 70 kuliček.

Fíkové kuličky s rumem

pic

Dnes ještě jedno nepečené cukroví. FÍKOVÉ KULIČKY S RUMEM. Velice jednoduché a pro mne je to ta pravá vánoční chuť. 150 g fíků umelte nebo rozsekejte v robotu najemno. V míse smíchejte fíky, 100 g nasekaných ořechů, 60 g moučkového cukru, 1 vrchovatou lžičku skořice, 50 g nastrouhaného perníku a asi 4 lžíce rumu. Vytvořte soudržnou hmotu, ze které tvořte kuličky. Ty nakonec pocákejte nebo nějak ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou. Jedna rada na závěr. Důležité jsou fíky, záleží na tom jak jsou měkké. Já jsem je nakrájela napřed na kousky, odkrojila a vyhodila tvrdé špičky a rozsekala v sekáčku spolu s rumem.

Marokánky

pic

Včera jsem ještě pekla marokánky. Tohle cukroví mám ráda už od dětství, jen jsem si ho musela kupovat v cukrárně, protože doma ho mamka nepekla. Samozřejmě, že když si marokánky upečete doma, tak si je uděláte podle své chuti a jsou nesrovnatelně lepší. Tak tady je recept. MAROKÁNKY. V hrnci za stálého míchání přiveďte k varu 250 ml mléka, 20 g másla, 10 g hladké mouky a 3 lžíce moučkového cukru. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí asi jednu, dvě minuty. Vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a přibližně 300 g dobrot podle vaší chuti. Já letos dala pokrájený mix ořechů a kandovanou pomerančovou a citronovou kůru. Výborná je taky varianta s karamelem, vlašskými ořechy a slanými buráky. Odstavte z ohně. Na plech s pečícím papírem dělejte hromádky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dokud marokánky nezezlátnou. Nechte je vychladnout, nožem je sundejte z papíru, rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni a potírejte jí spodní stranu cukroví. Já k tomu používám mašlovačku. A další dobrota je na světě. :-)

Nepečené kokosové koule

pic

Včera večer jsem udělala nepečené kokosové koule. Teď mám vážný problém, protože se musím moc přemáhat, abych je neujídala. Nakonec jsem je musela odnést do výrobny, abych je měla trochu z dosahu. Pokud máte rádi kokos jako já, tak se do nich určitě pusťte. RECEPT je zde. KOKOSOVÉ KOULE: 150 g másla rozpusťte se 150 g moučkového cukru ve vodní lázni. Za občasného míchání nechte máslo s cukrem zchladnout. Pak přidejte půl plechovky salka a jeden vanilkový cukr (já místo vanilkového cukru dala trochu vanilkového extraktu) a promíchejte. Přisypte 250 g kokosové moučky, hmotu opět dobře promíchejte a dejte do lednice přibližně na hodinu vychladit. Mandle spařte horkou vodou, oloupejte a nechte oschnout. Tvořte kuličky s mandlí uvnitř a obalte je ještě v kokosu lehce opraženém na pánvi. Vznikne vám tak přibližně 45 kuliček. Tak s chutí do toho a půl je hotovo! :-)

Dort krále Oskara

pic

Mám moc ráda mandlový DORT KRÁLE OSKARA. Když se vyskytneme v Ikea (což je u nás výjimečně, je to fakt dálka), tak si ho tam vždycky dám. Ale to je na mě moc málo, takže jsem se o něj pokusila doma. Zkoušela jsem dva recepty, tenhle je podle mě lepší. RECEPT: Začněte tím, že si nakreslite na pečící papír 2 kruhy o průměru 20 cm. Vyšlehejte 5 bílků dotuha a až potom (!) postupně zašlehejte 150 g krystal cukru, až vznikne lesklý sníh. Poté jemně vmíchejte 200 g umletých nebo rozsekaných neloupaných mandlí. (já je usekala v sekáčku). Těsto rozdělte a rozetřete na dva předem nakreslené kruhy na pečícím papíru a upečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů dozlatova. Dávejte pozor na to, abyste pláty nepřipálily. Nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír. Teď si připravte griliáš. V prvním receptu nebyl, ale bez něj to není to pravé. Takže, na pánvi rozpuste 50 g krupicového cukru, nechte zezlátnout, nemíchejte. Přisypte 20 g oloupaných, nahrubo nasekaných mandlí, mandle nechte trošku zezlátnout, pozor na připálení, směs vylijte na pečící papír, rozetřete a nechte vychladnout. Po ztuhnutí směs rozdrťte na malé kousky. Teď si připravte krém. Do hrnce dejte 5 žloutků, 150 ml smetany a 60 g cukru. Ve vodní lázni vše šlehejte (intenzivně, aby se žloutky nesrazily) dokud krém nezhoustne do konzistence pudinku. Nechte vychladnout. Vyšlehejte 150 g změklého másla do pěny a vešlehejte do vychladlého vaječného krému. Na závěr potřete jeden plát třetinou krému, posypte griliášem. Položte druhý plát, a dort potřete ze všech stran krémem. Nechte ztuhnout a můžete ještě posypat opraženými plátky mandlí. Tenhle dort není úplná rychlovka typu vše promícháme a vylijeme na plech, ale není to tak hrozné.. a výsledek určitě stojí za to! :-)

Klasická bábovka

pic

Dnes jsem pekla bábovku, podle naší Zuzky je nejlepší na světě. Během chvilky jí snědla skoro půlku. Je to taková klasika, vláčná, jemná a ke kávě nebo na snídani je dokonalá. Recept je tady. BÁBOVKA. Ušlehejte v míse 4 celá vejce a 150 krystal cukru do světlé pěny. Přidejte jednu zakysanou smetanu (190 g), 150 g změklého másla a vanilku z jednoho lusku. Pokud nemáte vanilku, přidejte jeden vanilkový cukr. Vše opět ušlehejte. Dále přidejte kůru z půlky BIO citronu, jeden prášek do pečiva, nejlépe bez fosfátů a 200 g hladké mouky. Opět vše prošlehejte. Vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy (olej a kokos nebo hrubá mouka) a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte přibližně 40 minut, ale záleží na tom jakou máte bábovkovou formu. Nejlepší je udělat test špejlí. Zapíchněte do bábovky a pokud vytáhnete špejli suchou, mělo by být upečeno. Po vytažení z trouby nechte bábovku vychladnout a vyklopte ji. Máte hotovo! :-)

Česnekový chléb

pic

Už dříve jsem zkoušela ČESNEKOVÝ CHLÉB, dnes jsem zkusila variantu se sýrem, ale i na sladko. Tady je recept. Do domácí pekárny dejte 400 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 50 ml oleje, lžičku soli a půl kostky droždí. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte těsto na tenký obdélník a potřete ho 50 g změklého másla a rozetřenými pěti stroužky česneku. Dnešní varianta byla máslo, sýr a trocha kečupu. Pro mě je lepší česnek, ale děti zase u nás ocenily variantu sýrovou. Těsto zarolujte, přendejte na plech a nařezejte. Na druhé rozválené těsto jsem dala máslo, skořici a cukr. Opět zatočila, přendala na plech s pečícím papírem a nařezala sem tam šikmými řezy. Jakou náplň těsta zvolíte, je čistě na vás, tady se kreativitě meze nekladou. Výborná je varianta s jablky a skořicí s cukrem, naslano třeba se žervé a bylinkami…Nechte ještě kynout na plechu třeba ještě další hodinu. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud není roládka pěkně zlatavá. Tak a svačinka je hotová. :-)

Kokosové sušenky

pic

KOKOSOVÉ SUŠENKY. Tenhle recept mám ráda. Jednoduchý, rychlá příprava a dokonalý výsledek. Takže.. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy nasypte jeden hrnek jemných vloček, jeden hrnek hladké mouky, půl hrnku kokosu a půl hrnku cukru. Já dala jen čtvrt hrnku moučkového cukru a sušenky jsou pro nás tak akorát sladké. Do kastrůlku dejte 150 g másla, 2 lžíce vody, 2 lžíce medu a vše nechte rozpustit na sporáku. Když se vše spojí, přidejte půl lžičky sody a promíchejte. Máslovou směs nalijte do připravené suché směsi a zamíchejte tak, aby vám vzniklo těsto. Tvořte z něj kuličky nebo hrudky, dejte je na plech s pečícím papírem (klaďte je trochu od sebe, kuličky se trochu roztečou a udělají pěkné bochánky) a pečte v troubě dozlatova. Tak a doufám, že mi nějaké zbudou zítra na snídani. :-)

Toustový chléb

pic

Neměli jsme doma žádný chleba, tak došlo na tenhle toustový. Určitě ho budu péct častěji, děti z něj byly nadšené a zmizel opravdu rychle. TOUSTOVÝ CHLÉB. Do domácí pekárny nasypejte 700 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci soli, 2 lžíce rozpuštěného másla a 10 g instantního droždí. Přilijte 550 ml mléka a zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny, roztáhněte ho rukama a srolujte do ruličky, opakujte tak dvakrát, třikrát. Nechte ještě dvacet minut kynout, poté dejte zpět do pekárny a dejte péct na program pečení. Chleba opravdu hodně nakynul, takže po ukončení programu pečení jsem dala ještě chléb ve formě dopéct na chvilku do trouby, aby měl i nahoře pěkně zlatou kůrku. Takový toustový chléb nikde nekoupíte, pokud se dáte do pečení, budete určitě spokojeni. :-)

Jidáše

pic

Brzy budou Velikonoce, a tak pokračuji v receptech, které se k nim vztahují. Dnes to budou JIDÁŠE. Zase jednoduché pečení a výsledek mě velmi mile překvapil, jsou vynikající. RECEPT je tady. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 42 g droždí, 2 žloutky, špetku soli, 50 g krystal cukru, jeden vanilkový cukr ( já dala 20 g mého moučkového cukru s pravou vanilkou a 30 g krystal cukru), 150 g rozpuštěného másla, 300 ml smetany (já dala 200 ml farmářské zakysané smetany a 100 g smetany) a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Pozor, rozpuštěné máslo do pekárny nedávejte teplé, ale počkejte až vychladne! Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál, tvořte uzle nebo spirály. Nechte je ještě na plechu s pečícím papírem kynout tak 20 minut. Potom je dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů a nechte péct přibližně 20 minut. Ještě teplé je potřete rozehřátým máslem s kapkou rumu a troškou medu. (V kastrůlku jsem rozehřála 2 lžíce medu, lžičku másla a trochu rumu). Pokud chcete, pocukrujte je. A teď se snažte chvíli vydržet a nesníst je, dokud aspoň trochu nezchladnou. Dočetla jsem se, že kdo pojedl jidáše, které symbolizují provaz na kterém se Jidáš oběsil, na Zelený čtvrtek, byl po celý rok ochráněn od všeho zlého. Tak to můžeme vyzkoušet! :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2019
Made by Dancing Water