Jahodový džem s chilli a pepřem
Tady je slíbený recept na JAHODOVÝ DŽEM S CHILLI A PEPŘEM. Nakrájejte na kousky 1,5 kg jahod. Do hrnce nebo na velkou pánev dejte 1 kg a půl kila si odložte stranou. K jahodám v hrnci přidejte šťávu z jednoho většího citronu. Jahody rozvařte, stačí 5 minut. (Pokud jsou jahody tvrdší, rozmačkejte je, ať se pěkně rozvaří). Namelte si černý pepř na větší kousky (asi kávovou lžičku) a nakrájejte dvě chilli papričky a vše přidejte k jahodám. Nepoužívejte obyčejný mletý kupovaný pepř, nebylo by to ono. Výsledná chuť džemu, by neměla být moc ostrá. Záleží ale na Vás, jak pálivý džem chcete. :-) K rozvařeným jahodám přisypte půl kila cukru, vařte dalších 5 až 10 minut. Poté si rozmíchejte 20 g pektinu s 250 g cukru, postupně směs vsypte k džemu, přiveďte opět k varu a na závěr přidejte půl kila nakrájených jahod. Vařte ještě 5 minut na vysokou teplotu a míchejte, ať se džem nepřipálí. Vařící džem lijte do horkých vypařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte na 80 stupňů 20 minut v troubě. Tento džem je vynikající jako doplněk k sýrům, ale mně chutná i na nějaký dobrý chléb s máslem nebo přírodním sýrem. Tak s chutí do toho, ať máte brzy hotovo! :-) A komu se do toho nechce, může si tento džem koupit u mě v eshopu- :-) Najdete ho zde http://goo.gl/FZC5J9