Brusinkový džem

pic

Dnes jsem se pustila do brusinkového džemu. Kamarádka natrhala brusinky, takže jsem je hned hodila do hrnce. Dřív jsem o brusinky nestála, nevím jestli je to věkem, ale teď je dokážu opravdu ocenit. Tenhle džem je opravdu velmi jednoduchý, takže pokud máte brusinky, pusťte se do něj. BRUSINKOVÝ DŽEM. Do širokého hrnce dejte brusinky, já vařila ze třech kil. Rozvařte je, stačí 5 až 10 minut. Přidejte cukr, stačí půl kila cukru na kilo brusinek. Vařte opravdu bujně, dávejte pozor, ať se nepopálíte. Tak po čtvrt hodině zkontrolujte na talířku , jestli džem už dostatečně želíruje. (Na studený talířek kápněte džem a po chvilce uvidíte jestli tuhne). Pokud ne, vařte ještě chvilku a test opakujte. Do brusinek opravdu nemusíte přidávat pektin, mají ho samotné dost. Ještě jedna rada, kdo má rád skořici, přidejte s cukrem lžičku skořice, do brusinek je vynikající. Hotový džem slijte do vyvařených vařících sklenic, zavíčkujte a sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě na plechu s vodou. A máte hotovo. Výborný džem do svíčkové, k paštice nebo i klasicky na chléb nebo do jogurtu. Tento džem mám i v eshopu, najdete ho zde http://goo.gl/39XfJG