Švestkový kynutý koláč
Včera jsem přivezla švestky z Krtel. Jsou to opravdové švestky a jsou moc dobré. Dnes jsem vařila švestkové čatní, švestkovou marmeládu s mátou, švestkový sirup s vanilkou a nakonec jsem na nátlak Zuzky upekla kynutý koláč. Švestky jsou u nás oblíbené ovoce, doufám, že zbude aspoň kousek koláče na snídani.. Tady je recept na KYNUTÝ KOLÁČ. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do domácí pekárny vsypte 300 g polohrubé mouky, 30 g krystal cukru, přidejte 250 ml vlažného mléka, 20 g droždí, 2 žloutky, špetku soli a 80 g rozpuštěného másla. Zadejte program těsto. Po vykynutí vlijte těsto na plech s pečícím papírem, rozetřete ho stěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout. Potom na těsto klaďte půlky švestek řezem nahoru a posypte je drobenkou (asi tak 70 g másla, 100 g polohrubé mouky a 40 g cukru). Pečte ve vyhřáté troubě dokud nejsou okraje zlatavé. Recept na čatní a marmeládu zveřejním do konce týdne. Kdo má švestky, tak hurá do práce! :-)