Roláda

pic

Jsem nemocná, nic mi nechutná. Jen mě honí mlsná. A ta mně honí, abych to uvedla na pravou míru, pořád. Nejenom když jsem nemocná. :-) Musela jsem s vypětím sil upéct roládu a hned ji půlku sníst. Jestli máte taky chuť, tady opakuji recept: ROLÁDA. Vezměte sedm vajec, v jedné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu a v druhé žloutky ušlehejte se sedmi lžícemi moučkového cukru do pěny. Do žloutkové pěny přilejte sedm lžic oleje a sedm lžic vlažné vody a opět zašlehejte. Můžete přidat trochu strouhané kůry z citronu. Dále vmíchejte sedm lžic hladké mouky a zase pěkně zašlehejte. Teď opatrně zapracujte sníh z bílků do těsta a rozetřete ho na velký plech s pečícím papírem, který jste před tím potřeli jemně olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud není plát jemně zlatý. Kontrolujte, trvá to tak asi 10 minut. Vyndejte, nechte maličko zchladnout a potom plát těsta zarolujte do utěrky a nechte zcela vychladnout. Nakonec potřete roládu dobrou marmeládou a zarolujte. Já měla doma už dlouho mascarpone, takže jsem ještě ušlehala krém s trochou šlehačky. Ale stejně si myslím, že roláda jen s nějakou výraznou marmeládou (višeň nebo meruňky) je ta nejlepší! :-)