Dýňová polévka
Tak jsem dnes rozkrojila naši první dýni. Vařila jsem polévku, zítra se pustím do dýňového džemu nebo do čatní. Určitě doma také připravujete dýňovou polévku, tady máte recept jak ji vaříme u nás. DÝŇOVÁ POLÉVKA. Cibuli nakrájejte na kostičky, jednu velkou mrkev, půlku celeru a jednu malou dýni (já použila kousek obří dýně Goliáš, ale může být i máslová) oloupejte a nakrájejte na kostky. Osmažte na oleji nebo másle cibulku dosklovata, a pak přidejte ostatní zeleninu a vše osmahněte pěkně skoro dozlatova. Vydržte, chvilku to trvá, ale jen tak získáte dobrou chuť a barvu polévky. Vše dejte do hrnce, zalijte tak dvěma a půl litry vývaru nebo vody. Pokud dáte vodu, přidejte do polévky dobrý bujon. Přidejte šlehačku, rozmixujte tyčovým mixérem a vařte tak čtvrt hodiny. Jestli chcete mít polévku krásně jemnou, nechte si trochu smetany a vlijte ji do polévky na závěr, když se už nevaří. Servírujte s na másle opečenými kostičkami pečiva. I když nejlepší je pokapat polévku dýňovým olejem (kupujeme ho vždy na vánočním trhu ve Weitře a to je dobrota) a posypat opečenými dýňovými semínky. Rakušané přidávají do polévky zázvor, což je dobrá varianta pro zahřátí v chladných dnech.Doufám, že si pochutnáte jako my. :-)