Tvarohový koláč se slaným karamelem
TVAROHOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM.Všem nám doma moc chutná slaný karamel, ale zatím jsem se do jeho přípravy nehrnula. Dnes to za mě vyřešila Anička, která upekla tenhle koláč. Tady je recept. Rozdrťte 200 g sušenek nejlépe Lotusek. My je neměli, a tak Anička použila hnědé Bebe sušenky. Smíchejte rozdrcené sušenky se 150 g rozpuštěného másla a směs vtlačte do dortové formy s pečícím papírem. V míse vyšlehejte dva tvarohy (nejlépe na pečení, ty balené jako máslo), dvě vejce, citrónovou nebo limetkovou šťávu. Klidně přidejte i trochu kůry, pokud máte bio ovoce. Já mám doma citrónový olivový olej, který používám místo citronové kůry a šťávy do těsta nebo tvarohu. Přidejte 150 ml šlehačky a vyšlehejte krém, pokud je moc tuhý, přilijte smetanu. Směs rozetřete na sušenkový korpus. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po upečení (tvaroh na koláči by měl ztuhnout a okraje by měly být zlatavé) nechte koláč zchladnout a pusťte se do přípravy karamelu. Na pánvi si nechte rozpustit 150 g cukru. Potom do něj přidejte 40 g másla pokojové teploty nakrájeného na kostičky. Míchejte dokud se nespojí a nakonec pomalu přilévejte 100 ml smetany ke šlehání. Dávejte pozor, abyste se neopařili horkou párou. Nakonec přisypte sůl podle chuti (my přidali jednu malou lžičku, ne vrchovatou). Na koláč lijte karamel mírně zchladlý, ne horký. Koláč můžete dát ještě do ledničky, aby pěkně ztuhnul. A je hotovo. Já mám karamel strašně ráda, ale nikdy jsem se do jeho výroby nepouštěla. Když jsem viděla Aničku jak se jí koláč povedl, tak příště jdu do karamelu taky. :-)