Jidáše

pic

Brzy budou Velikonoce, a tak pokračuji v receptech, které se k nim vztahují. Dnes to budou JIDÁŠE. Zase jednoduché pečení a výsledek mě velmi mile překvapil, jsou vynikající. RECEPT je tady. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 42 g droždí, 2 žloutky, špetku soli, 50 g krystal cukru, jeden vanilkový cukr ( já dala 20 g mého moučkového cukru s pravou vanilkou a 30 g krystal cukru), 150 g rozpuštěného másla, 300 ml smetany (já dala 200 ml farmářské zakysané smetany a 100 g smetany) a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Pozor, rozpuštěné máslo do pekárny nedávejte teplé, ale počkejte až vychladne! Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál, tvořte uzle nebo spirály. Nechte je ještě na plechu s pečícím papírem kynout tak 20 minut. Potom je dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů a nechte péct přibližně 20 minut. Ještě teplé je potřete rozehřátým máslem s kapkou rumu a troškou medu. (V kastrůlku jsem rozehřála 2 lžíce medu, lžičku másla a trochu rumu). Pokud chcete, pocukrujte je. A teď se snažte chvíli vydržet a nesníst je, dokud aspoň trochu nezchladnou. Dočetla jsem se, že kdo pojedl jidáše, které symbolizují provaz na kterém se Jidáš oběsil, na Zelený čtvrtek, byl po celý rok ochráněn od všeho zlého. Tak to můžeme vyzkoušet! :-)