Meruňková marmeláda

pic

Suroviny: 1 kg krásně vyzrálých meruněk, 1/2 kg krystalového cukru, dvě lžíce vody, případně pár snítek máty.

Uvařte si domácí jednoduchou marmeládu bez přidaného pektinu. Je to ten nejlepší a nejjednodušší způsob. :-)

Vezměte 1 kg pěkně vyzrálých meruněk, odpeckujte je a nakrájejte na menší kousky. Já jsem si pro meruňky byla přímo na Moravě a jsou nádherné.

Dejte meruňky do velkého pekáče nebo do velké nepřilnavé pánve. Velikost je důležitá, potřebujeme aby se nám během krátké doby odpařilo velké množství vody. Podlejte tak dvěma lžícemi vody a přiveďte k varu. Míchejte a vařte bujně 15 minut.

Potom přidejte 1/2 kg krystal cukru a vhoďte pár snítek máty. Mátu samozřejmě přidávat nemusíte, záleží jen na Vás, jak to máte rádi.  Přiveďte opět k varu a zprudka 10 minut vařte a pečlivě míchejte.

Vyndejte mátu, nalijte do čistých vařících sklenic, zavřete vyvařenými víčky a otočte. Nechte vychladnout a máte hotovo! Budete mít přibližně 4 skleničky o obsahu 200 ml.

Namažte si ráno na chleba s máslem a užijte si krásných letních dní. :-)