Obrácený jablečný koláč
Včera jsem hledala nějaký nový recept na buchtu z jablek a povedlo se, určitě ho budu dělat častěji. OBRÁCENÝ KOLÁČ: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Osm velkých jablek oloupejte a nakrájejte tlusté měsíčky nebo kostky. 50 gramů másla rozehřejte na pánvi, přidejte 40 gramů moučkového cukru a až směs zezlátne, vhoďte jablka, přidejte lžíci skořice a jablka tak asi 5 minut povařte. Přendejte vše do menší máslem vymazané formy. Na těsto smíchejte jeden hrnek krystalového cukru, dvě vejce, jeden hrnek vlažného mléka, dva hrnky polohrubé mouky, půl hrnku oleje a jednu lžičku jedlé sody. Tekutou hmotu dejte na jablka a dejte péct na 30 až 40 minut. Až buchta zchladne, vyklopte ji a podávejte samotnou nebo (jako já) přidejte krém ze šlehačky, zakysané smetany a tvarohu.