Pomalu pečená kachna
Tak tohle je POMALU PEČENÁ KACHNA s drbáky a červeným zelím. Tímhle jídlem jsme pohostili naši poslední návštěvu u nás. Vařili jsme pro 12 lidí, 2 kachny plus pečená soja pro vegeteriány. Myslím, že se jídlo opravdu povedlo, takže tady je recept. Kachnu osušte, okmínujte a pořádně osolte. Vložte do pekáče (nejlépe litinový s poklicí), nepodlévejte, na kachnu dejte alobal a na 100 stupňů pečte v troubě tak 6 až 8 hodin. Mně se vejdou 2 kachny do pekáče pěkně natěsno, proto když pečete jednu menší, pěkně ji utěsněte v pekáči alobalem. Já ji dám péct když jdu ležet, tak asi o půlnoci a ráno , tak v 8 hodin troubu vypnu. Před polednem kachnu vyndejte a dejte na 180 stupňů dopéct kůrku. Drbáky udělejte takhle: 550 syrových oloupaných brambor jemně nastrouhejte a nechte čtvrt hodiny stát. Nechte v cedníku okapat, dejte do misky, přidejte půl vejce nebo jedno malé, 150 g jemně nastrouhaných uvařených oloupaných brambor ve slupce, osolte a přisypte 250 g hrubé mouky a zpracujte těsto. Vykrajujte lžící noky a vařte v osolené vodě 8 až 10 minut. Zelí si připravte tak jak ho máte rádi a máte hotovo. Musím říct, že letos už nemám chuť na nic. Musím si dát mírnou dietu. Kachna, cukroví, pivo, víno, řízky, salát…úplně mi to stačilo!