Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Brokolicové karbanátky

pic

Tyhle BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY byly pro mne velkým překvapením. Už recept mne zaujal, protože brokolice se do karbanátkové směsi přidává syrová. Jídlo stálo za to, i členové rodiny, co nemusí brokolici, mne pochválili. Rozsekejte 600 g brokolice v robotu nadrobno. V míse smíchejte brokolici, čtyři žloutky, 150 g tvarohu, 2 drcené stroužky česneku, sůl, kmín, pepř. Postupně směs zahustěte asi 50 g strouhanky. A jemně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Na plech položte pečící papír potřený olejem, na který pokládejte mokrýma rukama tvarované karbanátky. Ty ještě potřete olejem a pečte 25 minut dozlatova. V polovině času je obraťte. Vyrobíte asi 8 karbanátků, které jsou s kaší nebo brambory jistě zdravou dobrotou. :-)

Zázvorové bonbóny

pic

Zde je něco pro milovníky zázvoru. Včera jsem vyráběla zázvorové bonbóny a stojí opravdu za to. Recept: oloupaný zázvor nakrájíme na kostičky a zalijeme vroucí vodou. Louhujeme nejméně jednu hodinu. Zázvor by měl trochu změknout. Přecedíme a nálev uchováme. Zvážíme zázvor, přidáme moučkový cukr( hmotnost cukru je stejná jako zázvoru) a s trochou nálevu vaříme v nepřilnavé pánvi nebo hrnci asi 45 minut. Nezapomeňte pořádně míchat, hlavně ke konci je to nutné. A pozor! Zázvor v karamelu je pěkně vroucí! Vzniknou jantarové kousky, které se nechají trochu vychladnout a obalí v moučkovém cukru. To je dobrota!

Vaječný koňak

pic

Další dobrota, bez které si neumím představit Vánoce, VAJEČNÝ KOŇAK. To je pro mne ta nejlepší vánoční pochoutka. Problém je, že pak musím pořád chodit na ochutnávku.. Tady je vyzkoušený recept. Vemte čtvrt litru převařeného mléka, čtyři žloutky, jeden vanilkový cukr nebo vyškrábnutou vanilku z jednoho vanilkového lusku a šlehejte v páře do zhoustnutí. Za stálého šlehání nechte prochladnout a přidejte jedno kondenzované sladké mléko a čtvrt litru rumu. Můžete ještě promixovat a vydržte alespoň do druhého dne, až se chuť trochu rozleží. Kdo nepočítá kalorie, použijte místo mléka smetanu, ale při mé spotřebě ho radši dělám z mléka. A co vy, děláte vaječný koňak stejně nebo znáte jiný způsob? :-)

Vanilkové rohlíčky

pic

Nejlepší VANILKOVÉ ROHLÍČKY. Ještě nepeču na Vánoce, tohle jsou naše mikulášské rohlíčky, tradičně jsem je pekla do nadílky. Letos je chtěla dělat Zuzka, tak je sníme jen tak. Tady je recept. 170 g studeného másla nakrájejte na kostičky a zpracujte s 50 g moučkového cukru, 210 g hladké mouky, 80 g umletých vlašských ořechů a špetkou soli v pevné těsto. Nechte v ledničce několik hodin odpočinout. Než budete péct, vyndejte ho předem, aby mělo pokojovou teplotu. Vytvarujte rohlíčky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 12 minut dorůžova. Po vytažení nechte krátce zchladnout a posypte cukrem, nejlépe s pravou vanilkou. Pokud nemáte vanilku, stačí přidat vanilkový cukr. Ještě jedna rada, při sundavání z plechu pracujte opatrně, rohlíčky jsou křehké. Potom si dejte pozor až je ochutnáte, abyste je všechny hned nesnědli, v puse se úplně rozplývají. :-) Tak s chutí do pečení!

Jablečný koláč

pic

Tak takhle peče moje třináctiletá dcera. Úplně mi vytřela zrak, a tak se s vámi musím podělit o recept, je to moc dobré. JABLEČNÝ KOLÁČ: Předehřejte troubu na 210 stupňů. Na těsto smíchejte 250 g hladké mouky, 160 g másla a půl hrnku studené vody. Zpracujte rukama těsto, rozdělte na dvě poloviny a vyválejte dvě placky velikosti formy na koláč. Oloupejte 10 jablek, nakrájejte nebo nastrouhejte na plátky a v míse promíchejte s jedním vanilkovým cukrem, skořicí, šťávou z jednoho citronu, pudinkovým práškem a třemi lžícemi cukru. Do vymazané formy dejte jedno kolo těsta a nechte vyšší okraje. Rozprostřete jablka a uzavřete druhým těstem. Upečte v troubě dozlatova. Ještě teplé potřete marmeládou (u nás to byla moje meruňková) a posypte oříšky nebo plátky mandlí. Anička madle ještě opražila na másle a stálo to opravdu za to! Emotikona smile

Snídaňový koláč

pic

Tenhle koláč jsem vymyslela sama a peču ho obyčejně od oka. Je to ale taková dobrota, že jsem si dnes dala pozor a napsala si, kolik čeho do mísy sypu.. Takže SNÍDAŇOVÝ KOLÁČ. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky (dnes jsem dala 300 g pohankové a 200 g hladké), přidejte jeden prášek do pečiva a půl lžičky jedlé sody, dvě hrsti vlašských ořechů, dvě nasekané mrkve nadrobno, sáček (250 g) nasekaných datlí, 100 g hořké čokolády, také nasekané nadrobno a 50 g kakaa. Přidejte dvě vejce, hrnek oleje, dvě nastrouhaná jablka a šest lžic medu. Smíchejte asi tak s hrnkem mléka, aby vznikla směs, která půjde hezky rozetřít na plech s pečícím papírem. Pečte až zapíchnutou špejli vytáhnete suchou. Do koláče nedávám cukr, osladí ho dobře datle, med a čokoláda. Tak a dejte se do pečení…Emotikona smile

Borůvková marmeláda s levandulí

pic

Borůvková marmeláda s levandulí. Potřebujete: 3 kg borůvek, 1,5 kg krystal cukru, 2 citrony a svazek levandule. Dejte si malý talířek do mrazáku. V širokém hrnci vařte 15 minut borůvky, potom přisypte cukr a přilejte šťávu ze dvou citronů. Vhoďte svázaný svazek levandulových květů a přiveďte opět k varu. Zprudka vařte dalších 20 minut, abyste odpařili vodu a nemuseli přidávat pektin. Kápněte na talířek z mrazáku trochu marmelády a zjistěte, jestli dostatečně ztuhne, jestliže ne, pokračujte ještě chvíli ve vaření a zkoušku zopakujte. Vyndejte levanduli. Slijte marmeládu do čistých, vařících skleniček, uzavřete a buď otočte na víčko nebo sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě. Budete mít asi 15 skleniček o obsahu 200 ml. Marmeláda vydrží klidně rok ( samozřejmě ji sníte daleko dříve) a je stále moc dobrá.😘 Udělejte si doma v neděli palačinky nebo ji namažte na chleba s máslem a poslouchejte chválu od ostatních členů rodiny. Dobrou chuť!😍

Čokoládové muffiny

pic

Čokoládové muffiny – jednoduchá příprava a dokonalý výsledek. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Smíchejte 250 g polohrubé mouky, 100 g krystal cukru, 60 g kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 200 g nasekané tmavé čokolády a 1 vanilkový cukr. V druhé míse smíchejte 300 ml podmáslí (nebo jogurtu), 2 vejce a 100 g rozpuštěného vychladlého másla. Zamíchejte vše dohromady, ale nepřemíchat! Pro dokonalý výsledek je lepší mít pár hrudek v těstě než přešleháno. Do formiček dejte lžíci těsta, přidejte kostičku mléčné čokolády ( já dávám jogurtovou Milku ) a znovu přidejte lžíci těsta. Pečte asi 20 až 25 minut. Ušlehejte šlehačku a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Podávejte schladlý muffin s trochou smetanové směsi .😘 Jistě uslyšíte jen samou chválu! Prostě čokoládová slast!😍😍😍😍😍😍😍

Nejsnadnější koláč

pic

NEJSNADNĚJŠÍ KOLÁČ – budete mít upečeno raz dva.😀 Předehřejte troubu na 170 stupňů. Smíchejte tři hrnky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, jeden hrnek krupicového cukru, přidejte jedno celé změklé máslo a prsty udělejte drobenku. Hrnek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte dvě vejce a jeden hrnek mléka. Na plech s pečícím papírem vlijte těsto, na něj dejte ovoce ( my máme čerstvé jahody, borůvky a broskve) a posypte drobenkou. Pečte v troubě 30-40 minut. A je hotovo!😘 Znáte snadnější pečení?

Levandulová bábovka

pic

Levandulová bábovka. Miluju levanduli, takže tuhle buchtu dělám vždy, když mi doma rozkvete levandule.😍 Formu vytřete máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. 200 g změklého másla utřete se 170 g třtinového cukru a čtyřmi žloutky. Pak přimíchejte jeden polotučný tvaroh ve vaničce. V druhé míse smíchejte 300 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, čtyři lžičky prášku do pečiva a asi deset odrhnutých levandulových květů. Pak tuto směs zapracujte do tekuté směsi a jemně vmíchejte tuhý sníh ze čtyř bílků. Těsto vlijte do formy a pečte asi 40 minut (vpíchněte špejli a až ji vytáhnete suchou, je pečeno). Jen jak budou borůvky, přidám recept na borůvkovou marmeládu s levandulí – hit letních trhů. Včera v Třeboni na trhu se už po ní zákazníci ptali.

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water