Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Jablečný závin

pic

Ze všech štrůdlů mi tenhle od tchýně chutná nejvíc.😘 Jedna šlehačka, půl másla, špetka soli a hladká mouka. Smícháme šlehačku se změklým máslem, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby po zpracování vzniklo těsto, které můžete pěkně na podsypaném válu rozválet. Z tohoto množstvi uděláte dvě šišky štrůdlu. Těsto rozválejte ( tchýně ho má pěkně natenko), posypte jemně strouhankou, nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy, rozinkami, pocukrujte a posypte skořicí. Zatočte a pečte na pečícím papíře. S čajem máte dokonalou dobrotu na podzimní odpoledne.☺Jaký štrůdl máte nejradši vy?

Obrácený jablečný koláč

pic

Včera jsem hledala nějaký nový recept na buchtu z jablek a povedlo se, určitě ho budu dělat častěji. OBRÁCENÝ KOLÁČ: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Osm velkých jablek oloupejte a nakrájejte tlusté měsíčky nebo kostky. 50 gramů másla rozehřejte na pánvi, přidejte 40 gramů moučkového cukru a až směs zezlátne, vhoďte jablka, přidejte lžíci skořice a jablka tak asi 5 minut povařte. Přendejte vše do menší máslem vymazané formy. Na těsto smíchejte jeden hrnek krystalového cukru, dvě vejce, jeden hrnek vlažného mléka, dva hrnky polohrubé mouky, půl hrnku oleje a jednu lžičku jedlé sody. Tekutou hmotu dejte na jablka a dejte péct na 30 až 40 minut. Až buchta zchladne, vyklopte ji a podávejte samotnou nebo (jako já) přidejte krém ze šlehačky, zakysané smetany a tvarohu.

Švestková marmeláda s mátou

pic

Švestková marmeláda s mátou. Dnešní výrobu jsem celou vyfotila od začátku až do konce. Tři kila švestek bez pecek smíchejte s kilem a půl krystalového cukru. Okořeňte badyánem,skořicí a hřebíčkem. Mám toto koření mleté, ale klidně dejte celé (i když si po upečení budete muset zahrát na Popelku). Pečte tak hodinu na 180 stupňů. Potom přendejte do velkého hrnce, rozmixujte tyčovým mixérem, přihoďte svazek máty a vařte deset minut. Následně vyndejte mátu a přidejte pektin rozmíchaný v troše cukru. Pokud dáváte čistý pektin jako já, (deset gramů na kilo ovoce), nezapomeňte s mátou přidat šťávu ze tří citronů. povařte s pektinem, slijte do skleniček a otočte na víčko nebo sterilujte při 80 stupních 20 minut. Doufám,že vám bude chutnat tak jako mně. Spousta mých zákazníků ji také upřednostňuje, samozřejmě ji mám i ve svém eshopu, pro zobrazení klikněte na následující odkaz http://goo.gl/KJXlPN

Dýňová marmeláda

pic

Dnes jsem vařila DÝŇOVOU MARMELÁDU a jablečné čatní. Občas dělám něco speciálního, co nemám v eshopu a prodávám jen na trzích. Marmeláda se vyvedla, tak tady je recept. Dýni oloupejte (pokud nechcete pasírovat kvůli slupce jako já) a nakrájejte na kousky. Podlijte trochou vody. Rozvařte a přidejte třeba hrušky v poměru tři díly dýně a jeden díl hrušek. Dobrá je i mrkev, minulý rok jsem ji přidala a mělo to velký úspěch. Potom přisypte perníkové koření a citronovou šťávu, na kilo ovoce jeden citron. Koření a šťávu přidejte podle vaší chuti, já dávám hodně vrchovatou lžičku na kilo ovoce a mám kvalitní koření, které je výrazné. Přidejte cukr krystal, na jedno kilo ovoce půl kila cukru. Vařte bujně čtvrt hodiny, rozmixujte tyčovým mixérem, zahustěte pektinem. Jestli přidáváte želírovací prostředek s kyselinou citronovou, vynechte citronovou šťávu. Vařte ještě 5 až 10 minut a zkuste jestli marmeláda želíruje. Pokud ano, nevařte dále, slijte do skleniček a zavřené otočte na víčko. Doporučuji sníst tak maximálně do půl roku, časem marmeláda ztrácí na chuti. Přeji dobrou chuť. :-)

Předvánoční máslová štola

pic

Naše předvánoční MÁSLOVÁ ŠTOLA. Jak začnou mluvit děti o Vánocích, pečeme doma tuhle rychlou buchtu. Předehřejte troubu na 200 stupňů. 18 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, jeden vanilkový cukr a 2 žloutky ušlehejte do krému. Přimíchejte 25 dkg tvarohu (jedna vanička), šťávu z jednoho pomeranče a citronovou kůru, dále 50 dkg polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva. Mé děti mají rády štolu bez rozinek a dalších dobrot, ale vy určitě přidejte ořechy, kandované ovoce nebo kousky hořké čokolády. Vytvarujte šišku a dejte péct. Po 10 minutách dejte troubu na 180 stupňů a pečte do té doby, až zapíchnutou špejli vytáhnete suchou. Pokud by vršek štoly předčasně zhnědl, přikryjte štolu při pečení alobalem. Po vytažení z trouby štolu pomažte máslem a hojně pocukrujte. Tato rychlá buchta vydrží dlouho vláčná a je to opravdová dobrota. Dejte se do pečení! :-)

Tvarohový koláč s dýní a pomerančem

pic

Je období dýní, tak vám dnes napíšu recept na TVAROHOVÝ KOLÁČ S DÝNÍ A POMERANČEM. Teď jsem ho vytáhla z trouby a určitě zmizí za chvilku. Předehřejte troubu na 220 stupňů. Na těsto smíchejte 3 dl hladké mouky, 0,5 dl krupicového cukru, jeden vaječný žloutek a 100 g změklého másla. Vypracujte těsto a dejte ho na chvilku odpočinout do lednice. Na pánev hoďte 50 g másla a na něm opečte 500 g dýně nakrájené na kostky. Přilijte šťávu z jednoho pomeranče a poduste asi 10 minut. Pokud máte bio pomeranč, nastrouhejte i trochu kůry (jen tenkou slupku, bez bílé hmoty). Nechte vychladnout, rozmixujte tyčovým mixérem, přimíchejte čtyři vyšlehané žloutky se 100 g cukru krupice a 350 g tvarohu.Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr. Těsto vytlačte ho do koláčové formy o průměru asi 25 cm. Pečte v troubě 10 minut a vyndejte. Na předpečené těsto nalijte náplň, pečte 20 minut, poté stáhněte teplotu na 160 a pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Vydržte, může to trvat, mně to trvalo dalších 40 minut. Nechte vychladnout a podávejte jen tak třeba s dobrou kávou

Vláčný ovocný koláč

pic

Další bleskovka, VLÁČNÝ OVOCNÝ KOLÁČ. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na drobenku propracujte prsty 6 lžic hrubé mouky, 5 lžic krupicového cukru, lžíci mleté skořice a 100 g másla. Nakrájejte si na kostičky 4 velké hrušky. Na těsto ušlehejte světlou pěnu z jednoho vejce a jednoho hrnku krystalového cukru. Vmíchejte jednu zakysanou smetanu nebo jogurt. Přisypte jeden hrnek polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva. Těsto vlijte do koláčové formy s pečícím papírem, rozetřete stěrkou, poklaďte hruškami (klidně můžete použít jiné ovoce, kombinujte různé ovoce a koření, alespoň bude koláč pokaždé jiný) a posypte drobenkou. Pečte asi 35 minut, až koláč zezlátne. Podávejte k odpolední kávě se šlehačkou (jogurtem) a nebo ke snídani s nějakým dobrým čajem. Emotikona smile

Linecké cukroví

pic

Nedělní pečení. Zuzka chtěla vykrajovat linecké cukroví, a tak mi nezbylo nic jiného než vytáhnout recepty a pustit se do toho. A stálo to za to, velká dobrota. Napíšu vám recept, určitě zkuste cukroví upéct. Pekla jsem i podle jiných receptů, ale tahle varianta je určitě nejlepší! NAŠE LINECKÉ. Zahřejte troubu na 180 stupňů, 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky a nastrouhanou kůru z půlky nejlépe bio citronu zpracujte co nejrychleji na hladké těsto. Zabalte do pytlíku a nechte půl hodiny v lednici. Vyválejte těsto a vykrájejte tvary a dejte upéct dozlatova. Vychladlé kousky promažte marmeládou a pocukrujte. Tenhle druh cukroví děláme víckrát do roka, je přece škoda jíst takovou dobrotu jen na Vánoce. Emotikona smile Ještě uveřejním recept na nejlepší vanilkové rohlíčky, ty u nás zase nosí v nadílce Mikuláš.

Meruňková marmeláda

pic

Suroviny: 1 kg krásně vyzrálých meruněk, 1/2 kg krystalového cukru, dvě lžíce vody, případně pár snítek máty.

Uvařte si domácí jednoduchou marmeládu bez přidaného pektinu. Je to ten nejlepší a nejjednodušší způsob. :-)

Vezměte 1 kg pěkně vyzrálých meruněk, odpeckujte je a nakrájejte na menší kousky. Já jsem si pro meruňky byla přímo na Moravě a jsou nádherné.

Dejte meruňky do velkého pekáče nebo do velké nepřilnavé pánve. Velikost je důležitá, potřebujeme aby se nám během krátké doby odpařilo velké množství vody. Podlejte tak dvěma lžícemi vody a přiveďte k varu. Míchejte a vařte bujně 15 minut.

Potom přidejte 1/2 kg krystal cukru a vhoďte pár snítek máty. Mátu samozřejmě přidávat nemusíte, záleží jen na Vás, jak to máte rádi.  Přiveďte opět k varu a zprudka 10 minut vařte a pečlivě míchejte.

Vyndejte mátu, nalijte do čistých vařících sklenic, zavřete vyvařenými víčky a otočte. Nechte vychladnout a máte hotovo! Budete mít přibližně 4 skleničky o obsahu 200 ml.

Namažte si ráno na chleba s máslem a užijte si krásných letních dní. :-)

Výborná jahodová marmeláda

pic

Je sezona jahod, a tak tu máte recept na vynikající JAHODOVOU MARMELÁDU.

Kilo jahod zbavte stopek, omyjte a nejlépe v široké pánvi vařte tak 20 minut, až se jahody částečně rozvaří. Nezapomeňte občas míchat. Potom přidejte půl kila krystal cukru, šťávu z jednoho citronu a pokud chcete marmeládu s vanilkou, tak přidejte jeden podélně rozříznutý vanilkový lusk a vyškrábnutou vanilku.

Běžně se v receptech uvádí až kilo cukru na kilo jahod. Mně se toto množství zdá nadbytečné. Neděláte si přece domácí marmeládu proto, abyste do sebe dostávali zbytečný cukr. Půl kila opravdu stačí, věřte mi, že to mám mnohokrát vyzkoušené. :-)  Samozřejmě ale záleží hlavně na vaší chuti.

Vařte dalších 20 minut, sbírejte pěnu a průběžně míchejte. Při tomto postupu nemusíte přidávat ani pektin, džem zhoustne odpařením vody. Čistě umyté sklenice hoďte ještě do mikrovlnky na pár minut, víčka vyvařte a vařící marmeládu nalijte do teplých sklenic a uzavřete víčkem. Můžete jen obrátit na víčko a nechat vychladnout. Já místo obracení dám skleničky na plech s vodou do trouby a steriluji při 80 stupních 25 minut.

Pokud budete dělat marmeládu z většího množství jahod nebo nevaříte v širokém hrnci (pánvi), přidejte na posledních 10 minut varu želírovací prostředek. Vybírejte v obchodě ten, který má ve složení jen pektin a kyselinu citronovou. Je zbytečné dávat do domácí marmelády nějaké další chemikálie, které některé výrobky obsahují. Já dávám čistý citrusový pektin, v Českých Budějovicích ho můžete koupit v obchodu u Dobráka a určitě ho seženete i všude jinde. Kdo má domácí pekárnu, tak uvařte marmeládu v ní. Je to opravdu bez práce.

Už jste letos něco zavařovali? Pokud ne, jahodová marmeláda je to pravé!

Budu moc ráda, když se podíváte do mého eshopu. Mám tam nejen jahodovou marmeládu, ale také jahodovou marmeládu s chilli a pepřem, marmeládu oceněnou zlatou medailí (Dalemain Marmalade Awards 2015), déle marmelády s oceněním Chutná hezky. Jihočesky 2014 a 2015 a Regionální potravina 2014 a mnoho dalších. Na léto jsou výborné také sirupy. :-) Ráda vás uvidím i na svém facebooku.

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water