Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Toustový chléb

pic

Neměli jsme doma žádný chleba, tak došlo na tenhle toustový. Určitě ho budu péct častěji, děti z něj byly nadšené a zmizel opravdu rychle. TOUSTOVÝ CHLÉB. Do domácí pekárny nasypejte 700 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci soli, 2 lžíce rozpuštěného másla a 10 g instantního droždí. Přilijte 550 ml mléka a zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny, roztáhněte ho rukama a srolujte do ruličky, opakujte tak dvakrát, třikrát. Nechte ještě dvacet minut kynout, poté dejte zpět do pekárny a dejte péct na program pečení. Chleba opravdu hodně nakynul, takže po ukončení programu pečení jsem dala ještě chléb ve formě dopéct na chvilku do trouby, aby měl i nahoře pěkně zlatou kůrku. Takový toustový chléb nikde nekoupíte, pokud se dáte do pečení, budete určitě spokojeni. :-)

Jidáše

pic

Brzy budou Velikonoce, a tak pokračuji v receptech, které se k nim vztahují. Dnes to budou JIDÁŠE. Zase jednoduché pečení a výsledek mě velmi mile překvapil, jsou vynikající. RECEPT je tady. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 42 g droždí, 2 žloutky, špetku soli, 50 g krystal cukru, jeden vanilkový cukr ( já dala 20 g mého moučkového cukru s pravou vanilkou a 30 g krystal cukru), 150 g rozpuštěného másla, 300 ml smetany (já dala 200 ml farmářské zakysané smetany a 100 g smetany) a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Pozor, rozpuštěné máslo do pekárny nedávejte teplé, ale počkejte až vychladne! Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál, tvořte uzle nebo spirály. Nechte je ještě na plechu s pečícím papírem kynout tak 20 minut. Potom je dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů a nechte péct přibližně 20 minut. Ještě teplé je potřete rozehřátým máslem s kapkou rumu a troškou medu. (V kastrůlku jsem rozehřála 2 lžíce medu, lžičku másla a trochu rumu). Pokud chcete, pocukrujte je. A teď se snažte chvíli vydržet a nesníst je, dokud aspoň trochu nezchladnou. Dočetla jsem se, že kdo pojedl jidáše, které symbolizují provaz na kterém se Jidáš oběsil, na Zelený čtvrtek, byl po celý rok ochráněn od všeho zlého. Tak to můžeme vyzkoušet! :-)

Šlehačkový beránek

pic

A tady máme recept na klasického beránka. U nás už druhý v pořadí, první zmizel okamžitě. ŠLEHAČKOVÝ BERÁNEK: Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte 4 vejce a 150 – 200 g krystal cukru do světlé pěny (já dala 30 g moučkového cukru s pravou vanilkou a 120 g krystal cukru). Potom postupně zašlehejte 150 ml oleje a 200 ml šlehačky. Přisypte 300 g polohrubé mouky a lžíci prášku do pečiva. Je to polovina pytlíčku. Vše prošlehejte. Vymažte formu olejem a vysypte ji kokosem nebo hrubou moukou. Vlijte těsto do formy a dejte beránka péct do trouby. Pečte asi hodinu, záleží na tom jakou máte formu. Poté nechte beránka částečně zchladnout a vyklopte ho z formy. Pokud to nejde, ještě počkejte, až beránek více zchladne. Vyklopeného beránka nechte na zádech úplně vychladnout a potom ho můžete postavit, pocukrovat a ozdobit. Tak snad se nám ty Velikonoce vyvedou, i když asi pěkně nebude. Ale stejně se těším! :-)

Jablečné muffiny

pic

Dnes jsem pekla JABLEČNÉ MUFFINY. Zuzka byla náramně spokojená, takže tady je recept. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse ušlehejte do pěny jedno vejce a 90 g krystal cukru. Přidejte jednu zakysanou smetanu a 130 g rozpuštěného a zchladlého másla, vše zašlehejte. Nastrouhejte dvě oloupaná jablka a přimíchejte je do pěny. Do 280 g polohrubé mouky vmíchejte jednu malou lžičku skořice, špetku soli, jednu malou lžičku perníkového koření a tři lžičky prášku do pečiva. Vše spojte dohromady, těsto pomocí lžíce dejte do formiček a pečte asi 15 až 20 minut. Těsta je na 12 muffinů, tak uvidím, jestli mi zbude aspoň jeden zítra na snídani. :-)

Libečkové pesto

pic

Teď je opět období, kdy si vždy udělám LIBEČKOVÉ PESTO. Upozorňuji, že je to recept jen pro ty, kdo milují libeček! Recept na PESTO mě nadchl, protože vše co je jednoduché, dobré a hlavně rychlé, je pro mě. Pokud máte rádi dobré jídlo, které uděláte za 15 minut, tak neváhejte. Tady je recept: dvě větvičky libečku, hrst oloupaných mandlí, tři stroužky česneku a olivový olej roztlučte v hmoždíři nebo jako já nasekejte v elektrickém sekáčku, až se hmota spojí. Přidejte asi čtyři lžíce nastrouhaného parmazánu (já přihodila do sekáčku kus sýra Gran Padano na kousky), dosolte a opět chvilku mixujte. Pesto zamíchejte do uvařených horkých těstovin, můžete přihodit ještě sýr a zakápnout olivovým olejem. Hotovo. :-) Pokud nesnášíte libeček, udělejte pesto z hladkolisté petrželky. Dobrou chuť! Děláte si i vy domácí pesto? Jaké? :-)

Pravé americké sušenky

pic

Tohle je recept od mé tchýně. Jsou to PRAVÉ AMERICKÉ SUŠENKY, recept je převzatý přímo z cestopisné knížky. Jsou fakt vynikající, i když mi přijdou spíš jako maličké buchtičky. Opět velice jednoduché pečení, doporučuji vyzkoušet. RECEPT: ušlehejte 2 vejce a jeden hrnek hnědého cukru. Smíchejte 2 a ½ hrnku polohrubé mouky, 1 malou lžičku sody, ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů a ½ lžičky soli. Do ušlehaných vajec s cukrem přidávejte postupně suchou směs, půl hrnku rozehřátého zchladlého másla a zakysanou smetanu . V receptu je 225 g , já dala jednu smetanu a trošku jogurtu. Nakonec přidejte 1 a ½ hrnku nadrobno nasekané čokolády a 1 hrnek nadrobno nasekaných ořechů nebo mandlí. Na plech s pečícím papírem sázejte lžičkou malé kuličky asi pět centimetrů od sebe. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Jako odměrku jsem použila klasický hrnek na čaj a nedávala jsem ho vrchovatý.

Cuketový salát

pic

Tohle je další pokus vnutit cuketu těm členům naší rodiny, kteří ji považují za nutné zlo. Je to CUKETOVÝ SALÁT. Zkuste ho udělat, myslím, že budete mile překvapeni. RECEPT: 300 g mladých cuket nastrouhejte na nudličky a dejte do misky, přidejte 200 g nastrouhaného sýra čedar (já dala blaťácké zlato), 100 g bílého jogurtu, 4 lžíce čerstvého strouhaného křenu (já dala dvě lžičky sterilovaného křenu), 2 lžíce bílého vinného octa a dvě větší jarní cibulky nakrájené najemno. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem a troškou cukru. Nechte odležet v lednici a podávejte s pečivem.

Bublanina

pic

BUBLANINA nejen na neděli… Opět jsem udělala tuhle bezvadnou buchtu, která nám moc chutná. Můžete použít různé sezónní ovoce nebo co zrovna je v mrazáku z léta. Recept: předehřejte troubu na 200 stupňů. 6 vajec a 6 dl krystalového cukru (odměřím ve skleničce na víno) vyšlehejte do pěny. Vmíchejte 2 zakysané smetany a 1 celé rozehřáté máslo. Přidejte 8 dl hladké mouky a jeden prášek do pečiva. Vymíchejte hladkou směs a nalijte na plech s pečícím papírem. Posypte ovocem, tentokrát jsem dala mražené borůvky a buchtu jsem dělala z poloviční dávky na malý pekáček. Pečte dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. :-)

Sušenky

pic

Když jsem dnes dorazila domů z trhu, měla jsem na stole tyto sušenky. Holky mi chtěly udělat radost. Sušenky se jim náramně povedly, tady mi Anička dala recept. SUŠENKY: Předehřejte troubu na 190 stupňů. V míse našlehejte 2 vejce, 220 g změklého másla a 300 g krystal cukru. Přidejte 470 g hladké mouky, špetku soli a jednu lžičku prášku do pečiva. Zamíchejte a potom do směsi zamíchejte jednu tabulku čokolády rozlámanou na kousky. Na plech s pečícím papírem dávejte lžící hromádky těsta a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut. Jsou opravdu výborné. :-)

Cizrna na paprice

pic

Mám moc ráda cizrnu. Dnes jsem poprvé uvařila cizrnu na paprice a jídlo chutnalo všem doma. Takže tady je recept. CIZRNA NA PAPRICE: Namočte 500 g cizrny alespoň na 4 hodiny. Potom slijte vodu a v nové vodě vařte, až bude cizrna měkká. Já vařila v papiňáku, trvalo to asi 40 minut. Cizrnu slijte. Na pánev dejte trochu olivového oleje a na něm osmažte jednu cibuli nakrájenou nadrobno. Až cibulka jemně zezlátne, přidejte půlku uvařené cizrny a dále chvíli smažte. Poté přidejte tři lžíce papriky a lžičku kmínu. Chvilku opékejte, ale pozor jen chvilku, aby paprika nezhořkla. Zalijte půllitrem zeleninového vývaru, dochuťte medem, citrónovou šťávou, pepřem a osolte. Kdo má rád pálivé, přidá chilli. Přihodila jsem také snítku libečku.Vařte, část cizrny můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Tím pokrm zahustíte. Na závěr přilijte smetanu, tedy podle toho jestli držíte dietu nebo ne…:-) Podávejte s rýží nebo s pečivem. Vařím vždy celý balíček cizrny, zbytek dám třeba do mrazáku nebo z druhé poloviny cizrny si udělám hummus nebo ji opražím. Na tu jsem už dávala recept dříve a pražená cizrna stojí opravdu za to!

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water