Borůvková marmeláda s levandulí
Borůvková marmeláda s levandulí. Potřebujete: 3 kg borůvek, 1,5 kg krystal cukru, 2 citrony a svazek levandule. Dejte si malý talířek do mrazáku. V širokém hrnci vařte 15 minut borůvky, potom přisypte cukr a přilejte šťávu ze dvou citronů. Vhoďte svázaný svazek levandulových květů a přiveďte opět k varu. Zprudka vařte dalších 20 minut, abyste odpařili vodu a nemuseli přidávat pektin. Kápněte na talířek z mrazáku trochu marmelády a zjistěte, jestli dostatečně ztuhne, jestliže ne, pokračujte ještě chvíli ve vaření a zkoušku zopakujte. Vyndejte levanduli. Slijte marmeládu do čistých, vařících skleniček, uzavřete a buď otočte na víčko nebo sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě. Budete mít asi 15 skleniček o obsahu 200 ml. Marmeláda vydrží klidně rok ( samozřejmě ji sníte daleko dříve) a je stále moc dobrá.😘 Udělejte si doma v neděli palačinky nebo ji namažte na chleba s máslem a poslouchejte chválu od ostatních členů rodiny. Dobrou chuť!😍