Borůvkový džem s levandulí

pic

Nastalo borůvkové období. Teď mě čekají různé druhy borůvkových džemů a sirupů a také uvařím na Borůvkobraní borůvkové čatní. Tady je recept na BORŮVKOVÝ DŽEM S LEVANDULÍ, velký hit letních trhů. Potřebujete: 2 kg borůvek, 1 kg krystal cukru, 2 malé citrony a svazek levandule. Když džem dostatečně a rychle odvaříte, nemusíte přidávat žádný pektin. Dejte si malý talířek do mrazáku. V širokém hrnci vařte 10 až 15 minut borůvky, potom přisypte cukr a přilejte šťávu ze dvou citronů. Vhoďte svázaný svazek levandulových květů a přiveďte opět k varu. Zprudka vařte dokud džem nezhoustne. Kápněte na talířek z mrazáku trochu marmelády a zjistěte, jestli dostatečně ztuhne, jestliže ne, pokračujte ještě chvíli ve vaření a zkoušku zopakujte. Vyndejte levanduli. Slijte marmeládu do čistých, vařících skleniček, uzavřete a buď otočte na víčko nebo sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě. Budete mít asi 15 skleniček o obsahu 200 ml. Marmeláda vydrží klidně rok (samozřejmě ji sníte daleko dříve) a je stále moc dobrá. :-) Udělejte si doma v neděli palačinky nebo ji namažte na chleba s máslem a poslouchejte chválu od ostatních členů rodiny. Dobrou chuť! :-) V eshopu je tento džem zde http://goo.gl/LN4zKB Najdete tam i několik jiných produktů s borůvkami.