Česnekový chléb
Už dříve jsem zkoušela ČESNEKOVÝ CHLÉB, dnes jsem zkusila variantu se sýrem, ale i na sladko. Tady je recept. Do domácí pekárny dejte 400 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 50 ml oleje, lžičku soli a půl kostky droždí. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte těsto na tenký obdélník a potřete ho 50 g změklého másla a rozetřenými pěti stroužky česneku. Dnešní varianta byla máslo, sýr a trocha kečupu. Pro mě je lepší česnek, ale děti zase u nás ocenily variantu sýrovou. Těsto zarolujte, přendejte na plech a nařezejte. Na druhé rozválené těsto jsem dala máslo, skořici a cukr. Opět zatočila, přendala na plech s pečícím papírem a nařezala sem tam šikmými řezy. Jakou náplň těsta zvolíte, je čistě na vás, tady se kreativitě meze nekladou. Výborná je varianta s jablky a skořicí s cukrem, naslano třeba se žervé a bylinkami…Nechte ještě kynout na plechu třeba ještě další hodinu. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud není roládka pěkně zlatavá. Tak a svačinka je hotová. :-)