Husákova bábovka
Když je ten advent, tak jsem udělala pořádnou bábovku. Dělává ji i moje mamka, u nás byla pod názvem Husákova bábovka. Po letech ke mně doputoval tenhle recept od kamarádky, a to už se tahle buchta jmenovala Prezidentská. Když si přečtete ingredience, bude vám název jasný…Tady je recept: Našlehejte pět žloutků, 30 dkg krystal cukru, 20 dkg změklého másla a jeden vanilkový cukr. Do 30 dkg polohrubé mouky rozmíchejte jeden prášek do pečiva, špetku soli, 5 dkg strouhané hořké čokolády a 10 dkg nasekaných vlašských ořechů. Dále si ještě připravte jednu šlehačku. Ze zbylých bílků udělejte pevný sníh. Do ušlehaných žloutků přidávejte po částech suchou směs a šlehačku. Nakonec jemně zapracujte našlehané bílky. Vše nalejte do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy (pokud chcete vysypat hrubou moukou, můžete, ale já mám ráda kokos) a pečte 10 minut zprudka na 200 stupňů. Potom ztlumte teplotu na 150 stupňů a pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Trvá to asi hodinu. Po vytažení nechte vychladnout a teprve potom bábovku vyklopte. Buchta je vynikající a vydrží vláčná i více dní.