Výborná jahodová marmeláda

pic

Je sezona jahod, a tak tu máte recept na vynikající JAHODOVOU MARMELÁDU.

Kilo jahod zbavte stopek, omyjte a nejlépe v široké pánvi vařte tak 20 minut, až se jahody částečně rozvaří. Nezapomeňte občas míchat. Potom přidejte půl kila krystal cukru, šťávu z jednoho citronu a pokud chcete marmeládu s vanilkou, tak přidejte jeden podélně rozříznutý vanilkový lusk a vyškrábnutou vanilku.

Běžně se v receptech uvádí až kilo cukru na kilo jahod. Mně se toto množství zdá nadbytečné. Neděláte si přece domácí marmeládu proto, abyste do sebe dostávali zbytečný cukr. Půl kila opravdu stačí, věřte mi, že to mám mnohokrát vyzkoušené. :-)  Samozřejmě ale záleží hlavně na vaší chuti.

Vařte dalších 20 minut, sbírejte pěnu a průběžně míchejte. Při tomto postupu nemusíte přidávat ani pektin, džem zhoustne odpařením vody. Čistě umyté sklenice hoďte ještě do mikrovlnky na pár minut, víčka vyvařte a vařící marmeládu nalijte do teplých sklenic a uzavřete víčkem. Můžete jen obrátit na víčko a nechat vychladnout. Já místo obracení dám skleničky na plech s vodou do trouby a steriluji při 80 stupních 25 minut.

Pokud budete dělat marmeládu z většího množství jahod nebo nevaříte v širokém hrnci (pánvi), přidejte na posledních 10 minut varu želírovací prostředek. Vybírejte v obchodě ten, který má ve složení jen pektin a kyselinu citronovou. Je zbytečné dávat do domácí marmelády nějaké další chemikálie, které některé výrobky obsahují. Já dávám čistý citrusový pektin, v Českých Budějovicích ho můžete koupit v obchodu u Dobráka a určitě ho seženete i všude jinde. Kdo má domácí pekárnu, tak uvařte marmeládu v ní. Je to opravdu bez práce.

Už jste letos něco zavařovali? Pokud ne, jahodová marmeláda je to pravé!

Budu moc ráda, když se podíváte do mého eshopu. Mám tam nejen jahodovou marmeládu, ale také jahodovou marmeládu s chilli a pepřem, marmeládu oceněnou zlatou medailí (Dalemain Marmalade Awards 2015), déle marmelády s oceněním Chutná hezky. Jihočesky 2014 a 2015 a Regionální potravina 2014 a mnoho dalších. Na léto jsou výborné také sirupy. :-) Ráda vás uvidím i na svém facebooku.