Jahodový džem s rebarborou
Moje dnešní práce, JAHODOVÝ DŽEM S REBARBOROU. Rebarbora je od nás ze zahrádky, takže tohoto džemu vařím vždy jen omezené množství. Kdyby se vám chtělo stát u plotny, tak tady máte recept. Jedno kilo pokrájených jahod dejte do většího hrnce nebo na velkou pánev (půl kila jahod nakrájejte na kousky a dejte stranou) a přidejte půl kila oloupané a najemno nakrájené rebarbory. Vše rozvařte, stačí 5 až 10 minut. Poté přisypte 800 g cukru, míchejte a vařte na vysokou teplotu dalších 5 minut. Sbírejte pěnu, míchejte a dávejte pozor, aby se vám džem nepřipálil. Poté přidejte 35 g pektinu rozmíchaného ve 250 g cukru. Nakonec přidejte půl kila nakrájených jahod a vařte bujně dalších 5 minut, nezapomeňte stále míchat. Vařící džem slijte do vypařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě 20 minut na 80 stupňů. Máte hotovo. Z tohoto množství budete mít asi 10 skleniček o objemu 200 ml. Záleží na tom, v jak velkém hrnci a na jak vysokou teplotu vaříte a kolik vody obsahuje ovoce. Tenhle džem je specialita, protože rebarbora dá jahodám správnou kyselost a kousky jahod v džemu ocení jistě každý. :-)