Kynutý věnec
Dnešní pečení. KYNUTÝ VĚNEC. Všichni doma chválili, tak si ho také upečte.RECEPT: Do domácí pekárny vsypte 500 g hladké mouky, 80 g panely nebo krystal cukru, větší špetku soli a přidejte jedno droždí (42 g), 2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla (vlažného) a 200 ml mléka (také vlažného). Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny a rozdělte ho na 3 části. Každou část vyválejte do tenkého dlouhého pruhu, potřete ho rozpuštěným máslem, posypte kakaem, trochou skořice, posypte panelou nebo cukrem, můžete pokapat teplou nutelou. Každou část ochuceného těsta srolujte, všechny tři na jednom konci stlačte k sobě a zapleťte do neutaženého copu. Cop dejte na plech s pečícím papírem, zatočte do věnce. Můžete do těsta udělat ostrým nožem dokola zářezy, vynikne tak kakaová nádivka. Potřete věnec rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a nechte ještě 15- 20 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, po 10 minutách ztlumte troubu na 160 stupňů a pečte dozlatova, až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Já ho vytahovala z trouby po 40 minutách. (Pokud věnec moc brzy hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.) Upečený věnec potřete máslem s rumem, dobré je i přidat trochu javorového sirupu. JE HOTOVO A JE TO DOBROTA.👍❤