Meruňkový džem

pic

Od kamarádů z Moravy jsme dovezli pár meruněk. Tak jsem uvařila letošní první meruňkový džem.Tady je recept. MERUŃKOVÝ DŹEM: Meruňky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na kousky. Vypeckovaných meruněk by měla měla být dvě kila. Meruňky dejte do širšího hrnce, můžete maličko podlít vodou, přidejte šťávu z jednoho citronu a meruňky na nižší teplotu rozvařte. Trvá to podle zralosti meruněk, ale snažte se o co nejkratší dobu. Po rozvaření přisypte 900 g cukru. Teď zvyšte teplotu a prudce vařte 10 minut. Dávejte pozor, ať džem nepřipálíte a pozor při vaření, džem hodně cáká. 100 g cukru rozmíchejte s 25 g pektinu, snižte teplotu varu, přidejte pektin s cukrem do džemu a vařte další dvě až tři minuty. Hotový džem nalijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a dejte sterilovat do trouby na plech s vodou 20 minut na 80 stupňů. Máte hotovo. Měli byste mít tak přibližně 8 sklenic o objemu 200 ml. Teď už jen ráno namazat na chleba s máslem nebo na palačinku. :-) Meruňkový džem nabízím samozřejmě i v eshopu, najdete ho zde http://goo.gl/gxNxO2