Okurkový sirup s mátou
OKURKOVÝ SIRUP S MÁTOU. Známá mi nabídla, ať ochutnám domácí limonádu z okurkového sirupu. Překvapilo mě, jak byla v tomhle letním horku chutná a osvěžující. Tak jsem nelenila a okurkový sirup hned vyrobila, jen jsem ho trochu vylepšila mátou. Pokud chcete, vyrobte si ho také. Tady máte RECEPT. Šest velkých okurek nakrájejte na menší kousky do velkého hrnce nebo kyblíku. Zalijte je vodou, aby šly dobře rozmixovat tyčovým mixérem, budou to přibližně dva až tři litry. Teď okurky důkladně rozmixujte. K okurkám přidejte velký trs máty, můžete ji promnout v ruce, aby pustila víc vůně. Nechte vše stát do druhého dne, směs nemusíte dávat do lednice. Druhý den vše propasírujte přes jemné síto, dejte do hrnce a na jeden litr tekutiny přidejte 700 až 1000 g krystal cukru a 5 g kyseliny citrónové (také na jeden litr). Vše rozmíchejte a přiveďte k varu. Jak začne sirup bublat, hned ho stáhněte z plotýnky, seberte pěnu, sirup plňte do vyvařených lahví a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů. A máte hotovo. :-)