Dýňová marmeláda

pic

Dnes jsem vařila DÝŇOVOU MARMELÁDU a jablečné čatní. Občas dělám něco speciálního, co nemám v eshopu a prodávám jen na trzích. Marmeláda se vyvedla, tak tady je recept. Dýni oloupejte (pokud nechcete pasírovat kvůli slupce jako já) a nakrájejte na kousky. Podlijte trochou vody. Rozvařte a přidejte třeba hrušky v poměru tři díly dýně a jeden díl hrušek. Dobrá je i mrkev, minulý rok jsem ji přidala a mělo to velký úspěch. Potom přisypte perníkové koření a citronovou šťávu, na kilo ovoce jeden citron. Koření a šťávu přidejte podle vaší chuti, já dávám hodně vrchovatou lžičku na kilo ovoce a mám kvalitní koření, které je výrazné. Přidejte cukr krystal, na jedno kilo ovoce půl kila cukru. Vařte bujně čtvrt hodiny, rozmixujte tyčovým mixérem, zahustěte pektinem. Jestli přidáváte želírovací prostředek s kyselinou citronovou, vynechte citronovou šťávu. Vařte ještě 5 až 10 minut a zkuste jestli marmeláda želíruje. Pokud ano, nevařte dále, slijte do skleniček a zavřené otočte na víčko. Doporučuji sníst tak maximálně do půl roku, časem marmeláda ztrácí na chuti. Přeji dobrou chuť. :-)