Velikonoční věnec

pic

Pokud se vám nechce dělat mazanec, upečte si VELIKONOČNÍ VĚNEC. Je luxusní! RECEPT. Do domácí pekárny dejte 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 90 g panely (můžete dát i krystal cukr), 42 g droždí, pár kapek citrónového oleje nebo nastrouhanou kůru z 1 citronu, trošku vanilkového extraktu nebo 1vanilkový cukr, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 2 žloutky, 1 vejce a 100 g rozpuštěného másla. Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu. Zadejte program těsto. Po vykynutí zapracujte do těsta 2 hrsti spařených rozinek, 2 hrsti oloupaných mandlí, 2 hrsti pokrájených vlašských ořechů a můžete přidat i kandované ovoce. Těsto rozdělte na tři části, utvořte bochánky a nechte je 30 až 40 minut kynout. Poté rozválejte 3 prameny asi 70 cm dlouhé a spleťte z nich cop. Na plechu s pečícím papírem utvořte z copu věnec, doprostřed můžete dát keramickou misku nebo kastrůlek zabalený do pečícího papíru. (Aby zůstal věnci volný střed.) Nechte věnec ještě 20-30 minut kynout, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut, potom ještě 20 až 25 minut při 160 stupních. ( Pokud by věnec tmavl, přikryjte ho alobalem nebo pečícím papírem.) Po vytažení z trouby ho potřete rozpuštěným máslem s rumem a jemně pocukrujte. Je to krásná ozdoba stolu a hlavně je výborný!🌞😉#velikonoce#peceni#domacipeceni#domacipohoda#venec#yumy#dobrota#bake#baking