Koblihy

pic

Hurá, povedly se! Měla jsem z toho trochu strach, naposledy mi tekla marmeláda ven a byla to teda matlačka. Tentokrát bez problémů a výsledek bezvadný. KOBLIHY. Na kynuté těsto si připravte 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 40 g cukru, 250 g vlažného mléka, 4 žloutky, 3 lžíce rumu, kůru z půlky citronu, 40 g rozpuštěného másla a špetku soli. Těsto vypracujte klasicky s kváskem nebo jako já vše frkněte do domácí pekárny na program těsto. Vyválejte plát asi jeden cm tlustý a vykrajujte skleničkou kolečka. Dejte na kolečko trochu marmelády, já dávala mojí meruňkovou, přiklopte druhým vykrojeným kolečkem a MENŠÍ skleničkou znova vykrojte. Nechte vykrájené koblihy ještě 30 minut kynout. Potom dávejte nakynuté koblihy do rozpáleného oleje nebo sádla stranou nahoru, na které ležely. Smažte přiklopené tři minuty, odklopte poklici a smažte opět tři minuty na druhé straně bez poklice. Čas je orientační, samozřejmě koblihy kontrolujte. Vyndejte je z oleje na ubrousek a hezky pocukrujte. Zbylé odkrojky jsem usmažila a posypala cukrem se skořicí.. Ještě pár rad pro dokonalý výsledek. Všechny přísady do těsta by měly mít pokojovou teplotu, při zpracovávání těsta začněte pracovat s asi 2/3 tekutiny a postupně přilévejte, uvidíte jestli tekutinu přidáte nebo jí bude stačit méně, vrstva oleje při smažení by měla být taková, aby koblihy plavaly a než hodíte koblihy do oleje, oprašte přebytečnou mouku. Marmeládu můžete do usmažených koblih vstříknout sáčkem nebo stříkačkou (kolečka potom vykrajujte tlustší), ale nedokážu posoudit co je lepší. Tak se do nich určitě pusťte! :-)