Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Buchta s karamelovým krémem

pic

BUCHTA S KARAMELOVÝM KRÉMEM. Tuhle buchtu si vyškemraly naše holky, moc jim chutnala u kamarádky, a tak jsem si řekla o recept. Je na velký plech, je jí dost a kdo má rád krémové koláče, bude nadšen. Na spodní korpus jednoduše smíchejte 1 vejce, 80 g moučkového cukru, jedno deci oleje, 1 prášek do pečiva, čtvrt litru mléka, 2 lžíce kakaa a 300 g hladké mouky. Dejte péct na plech s pečícím papírem na 190 stupňů . Vyndejte, až vytáhnete z těsta zapíchnutou špejli suchou. Nechte zchladnout. Na krém na těsto uvařte v půl litru mléka 2 vanilkové pudinky s 2 vanilkovými cukry. Pudink nechte vychladnout a potom ho vyšlehejte se 70 g moučkového cukru a 150 g změklého másla. Pudinkový krém natřete na vychladlou kakaovou buchtu. Teď pudinkový krém poklaďte světlými obdélníkovými Be-be sušenkami. Já jsem potřebovala jedno balení a kousek. Na závěr si připravte karamelový krém. Vyšlehejte karamelové Salko s jedním změklým máslem. Rozetřete karamelový krém na sušenky. Na závěr by měla přijít čokoláda. Já bohužel nevím jak rozetřít rozehřátou čokoládu na máslový krém , aby se krém nezačal roztékat. Takže výsledek není krásná hladká čokoládová poleva.. Po poradě s autorkou receptu doporučuji buchtu postrouhat 100 hořké čokolády nebo buchtu jen pocákat rozpuštěnou čokoládou. Nechte rozležet do druhého dne. Buchta je nejlepší podávat při pokojové teplotě, když krémy trochu změknou. Tak se do toho dejte!

Kandovaný zázvor

pic

Dnes jsem dodělala další várku kandovaného zázvoru. Vždycky si oddechnu, protože je to opravdu náročné. Pokud se budete chtít do téhle několikadenní práce pustit, tak tady je recept. KANDOVANÝ ZÁZVOR V SIRUPU: První den: 750 g čerstvého zázvoru oloupejte a zázvor nakrájejte najemno. Já krájím opravdu jemné kousky, aby bylo zaručeno proslazení celých kousků a zázvor se nekazil. Mám vyzkoušené, že krájet nožem je nejlepší, robot nebo struhadlo zázvor roztřepí. Do hrnce, který nebudete potřebovat další čtyři dny, nasypte nakrájený zázvor a zalijte ho vodou, aby byl ponořený. Vařte 20 minut a přisypte 200 g krystal cukru a počkejte až se rozpustí. Nechte stát do druhého dne. Druhý den nechte zázvor mírně vařit 15 minut Přidejte jeden citron bez kůry nakrájený na plátky a přilijte 250 ml kukuřičného nebo Golden sirupu. Směs vařte dalších 15 minut. Třetí den přiveďte zázvor opět k varu, přisypte 200 g krystal cukru a nechte mírně vařit 30 minut. Pak opět přidejte 200 g krystal cukru a až se rozpustí, stáhněte hrnec z ohně. Čtvrtý den zázvor přiveďte k varu, nalijte do sklenic, zavíčkujte, otočte na víčko nebo sterilujte v troubě na 80 stupňů 20 minut. A máte hotový takový malý zázrak, který užijete při nachlazeni nebo v těchto mrazivých dnech ho můžete ujídat jen tak pro zahřátí. Dá se z něj udělat taky moc dobrý čaj a určitě pro něj najdete využití i při vaření. Tak hurá do toho a pokud se vám nechce krájet, tak si ho můžete u mě koupit. :-) Najdete ho tady https://goo.gl/M1a4a2

Kynuté koláče

pic

Zuzka dnes chtěla koláče. Moc se mi do nich nechtělo a na výsledku je to znát, protože vznikly tyhle mega koláče. Ale jsou moc dobré, jen je jich na Zuzku trochu moc. Uvidíme, jak u nás dlouho vydrží.Kdybyste na ně dostali chuť, tak tady je stručně recept: KYNUTÉ KOLÁČE. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 80 g krystal cukru, 2 žloutky, 250 ml mléka, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 42 g droždí a 80 g rozpuštěného másla. Zadejte program těsto a až začne pekárna pracovat, zkontrolujte, zda je třeba přidat trochu mléka, pokud ano, tak ho přilijte. Po vykynutí odtrhávejte kouska těsta, tvořte placičky s okrajem (můžete použít dno skleničky) a na placičky dávejte náplň. Marmeládu, tvaroh ( jeden tvaroh, půl balíčku vanilkového pudinku, 1 dl šlehačky a lžíci cukru, ušlehat), makovou náplň jsem měla koupenou. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Vytáhněte z trouby a okraje koláčů potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu. Nejlepší jsou ještě trochu teplé! :-)

Domácí veka

pic

Zbyl vám salát a nemáte doma večku? Upečte si domácí. DOMÁCÍ VEKA. Do domácí pekárny dejte 300 ml vlažného mléka, 3 lžíce oleje, 500 g hladké mouky, lžičku cukru, vrchovatou lžičku soli a rozdrobte půl kostičky droždí. Zadejte program těsto a až se začne těsto zpracovávat zkontrolujte, zda není potřeba přidat trochu mléka. Pokud ano, trošku přilijte. Po vykynutí přendejte těsto na vál a vyválejte podlouhlou placku o tloušťce 1,5 cm. Pomoučenou placku srolujte do dlouhého válečku a nechte ještě kynout dalších asi 40 minut. Rozpalte troubu na 200 stupňů a veku pečte asi 15 až 20 minut dozlatova. Já jsem z tohoto množství udělala veky dvě, ale jedna bude lepší. Máme ty chlebíčky totiž velikostí něco mezi chlebíčkem a jednohubkou. Tak ať vám těsto pěkně kyne! :-)

Cukrem glazované ořechy

pic

CUKREM GLAZOVANÉ OŘECHY: Téhle dobrotě bych neříkala vánoční cukroví, ale každý rok ji před vánoci vždy udělám. Varuji vás ale, když tyhle ořechy ochutnáte, budete je chtít jíst pořád.. 400 g vlašských ořechů dejte do mísy, která je vhodná do mikrovlnky. V míse smíchejte ořechy s 50 ml vody a 150 g cukru krupice. Dejte do mikrovlnky a zapněte na výkon cca 900 W a ohřívejte 8 až 9 minut. V průběhu doby tak třikrát mikrovlnku vypněte a ořechy promíchejte. Potom ořechy vysypte na plech s pečícím papírem, oddělte je od sebe a nechte oschnout. Snažte se je hned nesníst a pokud se vám to podaří, uchovávejte je v zavírací nádobě.

Čokoládové kuličky

pic

Dokonalé a hlavně jednoduché cukroví, které se povede každému. Jmenuje se ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY: Naše Zuzka ho miluje, jen ho nelichotivě přejmenovala na „kozí bobky“. Teď jsme je spolu dopekly, ale jak to tak pozoruji, určitě je budeme muset péct ještě jednou. :-) RECEPT je tady: 200 g tmavé čokolády s 50 g másla rozpusťte v kastrůlku, který položte do hrnce s vroucí vodou. V míse ušlehejte do pěny 2 vejce, 120 g moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. V druhé míse smíchejte 250 g hladké mouky, špetku soli a malou lžičku kypřícího prášku do pečiva. Do vaječné pěny zamíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, přidejte mouku a stěrkou vypracujte těsto. Dejte ho na půl hodiny do lednice odpočinout. Tvořte kuličky, obalte v krystal cukru (my neobalujeme, ale kdo chce krásně dekorativní cukrový popraskaný povrch, tak obalujte), položte na pečící papír na plech a pečte 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. A je hotovo. Tvořivosti se zde meze nekladou, tak můžete do kuliček zabalit oříšek nebo použít čokoládu s nějakou příchutí. Třeba čokoláda se slaným karamelem je v tomhle cukroví dokonalá. :-)

Máslové sušenky

pic

MÁSLOVÉ SUŠENKY na neděli. Včera je upekla Anička a jsou luxusní. Dělala ze dvou dávek a do jedné přidala kokos. Nemusím tedy dnes dělat buchtu a to se hodí, protože peču husu. Musím ještě k ní uvařit vegeteriánskou alternativu, takže mám co dělat. Tady máte recept na ty dobré sušenky. RECEPT: 200 g másla nechte změknout a zpracujte ho s 280 g hladké mouky, špetkou soli, jedním vanilkovým cukrem a 3 lžícemi moučkového cukru. Těsto dejte odpočinout na hodinu do ledničky. Potom vytvořte z těsta válec, nakrájejte ho na plátky, dejte je na plech na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut.

Snídaňový koláč

pic

Toto buchtu jsem si sama vymyslela a moc nám všem chutná. Tak se také pusťte do pečení. SNÍDAŇOVÝ KOLÁČ. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky (dnes jsem dala 300 g pohankové a 200 g hladké), přidejte jeden prášek do pečiva a půl lžičky jedlé sody, dvě hrsti vlašských ořechů, dvě nasekané mrkve nadrobno, sáček (250 g) nasekaných datlí, 100 g hořké čokolády, také nasekané nadrobno a 50 g kakaa. Přidejte dvě vejce, hrnek oleje, dvě nastrouhaná jablka a šest lžic medu. Smíchejte asi tak s hrnkem mléka, aby vznikla směs, která půjde hezky rozetřít na plech s pečícím papírem. Pečte, až zapíchnutou špejli vytáhnete suchou. Do koláče nedávám cukr, osladí ho dobře datle, med a čokoláda. Pokud ji nesníte k snídani, tak odpoledne k čaji je taky super!

Dýňová marmeláda

pic

Konečně došlo na dýňovou marmeládu. takže tady je slíbený recept. DÝŇOVÁ MARMELÁDA. Oloupejte a rozkrájejte dýni na malé kousky. Je celkem jedno jakou máte dýni, já jsem dnes měla máslovou. Dvě kila nakrájené dýně dejte do širokého hrnce, přidejte šťávu ze dvou citronů, podlijte troškou vody a vařte. Stále míchejte, dýně má tendenci se připalovat. Když je dýně měkká, přisypte do hrnce 900 g krystal cukru a 10 g perníkového koření. Opět přiveďte k varu, případně pyré rozmixujte tyčovým mixérem, marmeláda pak bude jemnější a krémovější. Vařte 5 minut, poté si rozmíchejte 30 až 40 g pektinu ve 150 g krystal cukru. Přisypte pektin k marmeládě, pořádně vše prošlehejte a vše provařte dalších pět minut. Slijte marmeládu do vařících vypařených sklenic, zavíčkujte a dejte do trouby na plech s vodou 20 minut sterilovat na 80 stupňů. A je hotovo. :-) Obecně platí, že k dýni musíte přidat nějakou jinou dobrotu, protože je sama o sobě nevýrazná. Minulý rok jsem přidala pomeranče a mrkev a marmeláda se vyvedla také. A co vy a dýňová marmeláda?

Podmáslové lívance

pic

Jsou prázdniny, a tak jsem k snídani holkám udělala rychlé lívance z podmáslí. Bleskově připravené jídlo a hlavně potom velké vychvalování mého kuchařského umění. Upečte si je také. RECEPT je tady. Půl litru podmáslí ušlehejte se dvěma vejci a špetkou soli. Přidejte jednu lžičku jedlé sody a postupně šlehejte a přisypávejte hladkou mouku, až vznikne těsto hustší než na palačinky. Na pánvi na trošce oleje pečte jednotlivé lívanečky a podávejte je s bílým jogurtem a marmeládou. U mých holek vítězí jahodový džem a džem jahoda a malina. Uvařily jsme si k lívancům meduňkový čaj, to byla lahoda! :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water