Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Meruňkový sirup

pic

Vyrobte si MERUŇKOVÝ SIRUP. Meruňky nakrájejte na kousky a v hrnci nebo kyblíku je zalijte vodou do takové výšky, abyste je mohli pohodlně rozmixovat tyčovým mixerem. Rozmixujte a nechte stát do druhého dne. Přepasírujte přes jemné síto nebo plátýnko. Na jeden litr tekutiny dejte asi 800 až 1000 g cukru a 3 až 5 g kyseliny citronové. Přiveďte k varu, posbírejte pěnu a slijte do vyvařených lahví. Zavíčkujte a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut 80 stupňů. A máte hotovo! :-)

Meruňkový džem

pic

Od kamarádů z Moravy jsme dovezli pár meruněk. Tak jsem uvařila letošní první meruňkový džem.Tady je recept. MERUŃKOVÝ DŹEM: Meruňky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na kousky. Vypeckovaných meruněk by měla měla být dvě kila. Meruňky dejte do širšího hrnce, můžete maličko podlít vodou, přidejte šťávu z jednoho citronu a meruňky na nižší teplotu rozvařte. Trvá to podle zralosti meruněk, ale snažte se o co nejkratší dobu. Po rozvaření přisypte 900 g cukru. Teď zvyšte teplotu a prudce vařte 10 minut. Dávejte pozor, ať džem nepřipálíte a pozor při vaření, džem hodně cáká. 100 g cukru rozmíchejte s 25 g pektinu, snižte teplotu varu, přidejte pektin s cukrem do džemu a vařte další dvě až tři minuty. Hotový džem nalijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a dejte sterilovat do trouby na plech s vodou 20 minut na 80 stupňů. Máte hotovo. Měli byste mít tak přibližně 8 sklenic o objemu 200 ml. Teď už jen ráno namazat na chleba s máslem nebo na palačinku. :-) Meruňkový džem nabízím samozřejmě i v eshopu, najdete ho zde http://goo.gl/gxNxO2

Langoše

pic

Holky nutně potřebovaly langoše. Už delší dobu mě Anička prosila, abych je udělala. Tak dnes na ně konečně došlo. Varianta langoš, kečup a sýr mi opravdu nic neříká, ale děti byly náramně spokojené. :-) LANGOŠE: Do domácí pekárny nasypte 500 g hladké mouky, jednu kostku droždí, trochu soli, lžičku cukru a přilijte 400 ml vlažného mléka a zadejte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, udělejte si kynuté těsto klasicky s kváskem. Po vykynutí odtrhávejte z těsta hromádky, rozválejte je na placky a ty smažte dozlatova na pánvi v oleji. Teplé je potřete česnekem a kečupem, můžete je posypat sýrem. A s čím chutnají langoše vám?

Borůvkový džem s levandulí

pic

Nastalo borůvkové období. Teď mě čekají různé druhy borůvkových džemů a sirupů a také uvařím na Borůvkobraní borůvkové čatní. Tady je recept na BORŮVKOVÝ DŽEM S LEVANDULÍ, velký hit letních trhů. Potřebujete: 2 kg borůvek, 1 kg krystal cukru, 2 malé citrony a svazek levandule. Když džem dostatečně a rychle odvaříte, nemusíte přidávat žádný pektin. Dejte si malý talířek do mrazáku. V širokém hrnci vařte 10 až 15 minut borůvky, potom přisypte cukr a přilejte šťávu ze dvou citronů. Vhoďte svázaný svazek levandulových květů a přiveďte opět k varu. Zprudka vařte dokud džem nezhoustne. Kápněte na talířek z mrazáku trochu marmelády a zjistěte, jestli dostatečně ztuhne, jestliže ne, pokračujte ještě chvíli ve vaření a zkoušku zopakujte. Vyndejte levanduli. Slijte marmeládu do čistých, vařících skleniček, uzavřete a buď otočte na víčko nebo sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě. Budete mít asi 15 skleniček o obsahu 200 ml. Marmeláda vydrží klidně rok (samozřejmě ji sníte daleko dříve) a je stále moc dobrá. :-) Udělejte si doma v neděli palačinky nebo ji namažte na chleba s máslem a poslouchejte chválu od ostatních členů rodiny. Dobrou chuť! :-) V eshopu je tento džem zde http://goo.gl/LN4zKB Najdete tam i několik jiných produktů s borůvkami.

Sacher dort

pic

Upečte si Sacher dort. Právě jsme si ho dali s kávou po nedělním obědě a všichni byli náramně spokojeni. Určitě to není vídeňská receptura, protože ho peču zase podle sebe, ale je výborný a hlavně není náročný na přípravu. A zvládne ho určitě každý. Tady je recept. SACHER. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, půl až 3/4 hrnku krystal cukru, jeden prášek do pečiva, špetku soli , 50 g kakaa a jednu nasekanou hořkou čokoládu (100 g). Přidejte 4 žloutky, hrnek podmáslí, hrnek oleje a opět promíchejte. Ušlehejte sníh ze 4 bílků a opatrně ho vmíchejte do těsta. Nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Vyndejte, nechte vychladnout. Dortový korpus prokrojte a promažte meruňkovým džemem. Jednu hořkou čokoládu s asi 5 lžícemi smetany rozpusťte ve vodní lázni a nalijte na dort. Čokoládu pěkně rozetřete po dortu a nechte ztuhnout. Jednoduchá příprava, ale luxusní výsledek!

Levandulové muffiny

pic

Každý rok, když vykvete levandule, upeču nějaký levandulový moučník. Letos jsem si vymyslela a upekla muffiny s levandulí a jsou bezva. Tak tady máte recept. LEVANDULOVÉ MUFFINY. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse ušlehejte do pěny 150 g změklého másla, 90 g cukru moučky a dvě vejce. Do našlehané směsi vmíchejte 100 g nasekané bílé čokolády, 150 g hladké mouky s půlkou prášku do pečiva. Pokud je těsto moc suché, přilijte 1dl mléka a přidejte levanduli. Já dala 7 odrhnutých květů a myslím, že to bylo tak akorát. Těsto umíchejte jen tak, aby se spojilo a dejte ho do vymazaných formiček. Já mám silikonovou formu a určitě bych neměnila, protože se nemusí vymazávat a je opravdu praktická. Těsta je na 12 muffinů. Formičky plňte do 2/3 a pečte mírně dozlatova. Opět nic pracného, jen pár surovin a tahle levandulová dobrota stojí za to! :-)

Pivní preclíky

pic

Upečte si PIVNÍ PRECLÍKY. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Udělejte si těsto. Do domácí pekárny dejte 400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, lžičku cukru, osolte, opepřete, přilijte 2 dl vlažného piva a zadejte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, zpracujte si klasicky kynuté těsto, jen kvásek zalijte vlažným pivem. Vykynuté těsto rozdělte na malé dílky, ze kterých tvořte válečky a tvarujte preclíky. Dejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, osolte hrubou solí, kmínem nebo mákem a pečte v troubě dozlatova. Po upečení můžete ještě preclíky potřít rozpuštěným máslem. V poledne je všichni přikusovali k polévce, takže zmizely téměř okamžitě. Příště je musím udělat z dvojité dávky..:-)

Bezlepkový řez

pic

Tenhle BEZLEPKOVÝ ŘEZ děláme doma opravdu často, protože musím holkám nějak vynahradit skoro všechny řezy a sušenky z obchodu. Obsahují totiž palmový tuk, takže jsme si je přestaly kupovat. Anička ho umí upéct i sama a opravdu stojí za to. A samozřejmě máme alespoň přehled o tom, co přesně jíme. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Žloutky z pěti vajec ušlehejte se 100 g cukru do světlé pěny a přidejte do ní 50 g kakaa. Opatrně vmíchejte vyšlehané bílky. Na plech dejte pečící papír (můžete potřít olejem), rozetřete těsto a dejte na 10 minut péct. Nechte vychladnout, půlku plátu potřete pikantní marmeládou, dejte krém (ušlehanou šlehačku, tvaroh, zakysanou smetanu a maličko oslaďte) a přiklopte druhou polovinou upečeného plátu. Já jsem použila mojí marmeládu lesní směs, což je směs jahod, malin a borůvek. Jedna rada na závěr. Než budete sundavat piškot z pečícího papíru, nechte ho úplně vychladnou, bude se s ním lépe pracovat. Tenhle zákusek máme rádi úplně všichni a určitě bude chutnat i vám. :-)

Jahodový džem s chilli a pepřem

pic

Tady je slíbený recept na JAHODOVÝ DŽEM S CHILLI A PEPŘEM. Nakrájejte na kousky 1,5 kg jahod. Do hrnce nebo na velkou pánev dejte 1 kg a půl kila si odložte stranou. K jahodám v hrnci přidejte šťávu z jednoho většího citronu. Jahody rozvařte, stačí 5 minut. (Pokud jsou jahody tvrdší, rozmačkejte je, ať se pěkně rozvaří). Namelte si černý pepř na větší kousky (asi kávovou lžičku) a nakrájejte dvě chilli papričky a vše přidejte k jahodám. Nepoužívejte obyčejný mletý kupovaný pepř, nebylo by to ono. Výsledná chuť džemu, by neměla být moc ostrá. Záleží ale na Vás, jak pálivý džem chcete. :-) K rozvařeným jahodám přisypte půl kila cukru, vařte dalších 5 až 10 minut. Poté si rozmíchejte 20 g pektinu s 250 g cukru, postupně směs vsypte k džemu, přiveďte opět k varu a na závěr přidejte půl kila nakrájených jahod. Vařte ještě 5 minut na vysokou teplotu a míchejte, ať se džem nepřipálí. Vařící džem lijte do horkých vypařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte na 80 stupňů 20 minut v troubě. Tento džem je vynikající jako doplněk k sýrům, ale mně chutná i na nějaký dobrý chléb s máslem nebo přírodním sýrem. Tak s chutí do toho, ať máte brzy hotovo! :-) A komu se do toho nechce, může si tento džem koupit u mě v eshopu- :-) Najdete ho zde http://goo.gl/FZC5J9

Jahodový džem s rebarborou

pic

Moje dnešní práce, JAHODOVÝ DŽEM S REBARBOROU. Rebarbora je od nás ze zahrádky, takže tohoto džemu vařím vždy jen omezené množství. Kdyby se vám chtělo stát u plotny, tak tady máte recept. Jedno kilo pokrájených jahod dejte do většího hrnce nebo na velkou pánev (půl kila jahod nakrájejte na kousky a dejte stranou) a přidejte půl kila oloupané a najemno nakrájené rebarbory. Vše rozvařte, stačí 5 až 10 minut. Poté přisypte 800 g cukru, míchejte a vařte na vysokou teplotu dalších 5 minut. Sbírejte pěnu, míchejte a dávejte pozor, aby se vám džem nepřipálil. Poté přidejte 35 g pektinu rozmíchaného ve 250 g cukru. Nakonec přidejte půl kila nakrájených jahod a vařte bujně dalších 5 minut, nezapomeňte stále míchat. Vařící džem slijte do vypařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě 20 minut na 80 stupňů. Máte hotovo. Z tohoto množství budete mít asi 10 skleniček o objemu 200 ml. Záleží na tom, v jak velkém hrnci a na jak vysokou teplotu vaříte a kolik vody obsahuje ovoce. Tenhle džem je specialita, protože rebarbora dá jahodám správnou kyselost a kousky jahod v džemu ocení jistě každý. :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water