Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Čokoládový koláč

pic

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ. Tohle je varianta s mléčnou čokoládou, milují ji naše holky. Recept je tady. Předehřejte troubu na 220 stupňů. Vezměte 6 dcl hladké mouky, 2 dcl hnědého cukru, 2 žloutky a 200 g změklého másla. Zpracujte těsto a vymačkejte ho do koláčové formy. Dejte péct do předehřáté trouby tak na čtvrt hodiny, dorůžova. Vyndejte a korpus potřete pikantní marmeládou (já dala namíchanou malinovou s aronií s višní http://goo.gl/3Z63cC). Smíchejte 1 tvaroh, zakysanou smetanu, rozpuštěnou mléčnou čokoládu ve smetaně, 4 vrchovaté lžíce kakaa, 2 vejce a můžete ještě trochu osladit. Směs pořádně prošlehejte a nalijte na korpus s marmeládou. Dejte opět do trouby, přibližně na 30 minut, střed koláče se může mírně třást. Nechte úplně vychladnout a podávejte se šlehačkou nebo řeckým jogurtem. Pokud bych pekla koláč pro sebe, dala hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, ještě více práškového kakaa a místo cukru med. Ale i tahle varianta s mléčnou čokoládou je teda dobrota! :-)

Zdravá buchta bez cukru

pic

ZDRAVÁ BUCHTA BEZ CUKRU. Opět rychlovka, do které jsem nedala cukr, ale samé zdraví prospěšné suroviny. Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Oloupejte si dvě jablka, dvě mrkve a jednu menší červenou řepu a nasekejte nebo nastrouhejte vše nadrobno. Smíchejte v míse dva hrnky hladké mouky s kypřícím práškem do pečiva, lžičkou sody, sedmi lžícemi kakaa a dvěma lžícemi perníkového koření. Do nastrouhané zeleniny s jablkem přidejte dvě vejce, jeden velký jogurt (370 g), jeden hrnek oleje a 150 ml datlového sirupu se třemi lžícemi medu. Pořádně promíchejte, přidejte suchou směs a znova zamíchejte. Vlijte na plech s pečícím papírem a pečte dokud nevytáhnete špejli suchou. Nechte vychladnout a buchtu potřete jogurtovou polevou. Tu jsem udělala ze dvou lžic řeckého jogurtu smíchaných se dvěma lžícemi rýžového sirupu. Nakonec jsem povrch posypala strouhaným kokosem. Pokud nemáte rýžový a datlový sirup, dejte jenom med. Jak prohlásil můj manžel, překvapivě dobrá buchta s ohledem na to z čeho je. No jo, červená řepa…:-)

Hruškový džem slazený rozinkami a medem

pic

Před pár dny jsem uvařila HRUŠKOVÝ DŽEM SLAZENÝ ROZINKAMI A MEDEM. Byl to experiment, ale džem je tak dobrý, že jsem se rozhodla zveřejnit recept: Oloupejte a vykrájejte hrušky, abyste měli čistá dvě kila. Hrušky dejte do hrnce a přidejte půl kila nesířených rozinek. Můžete si je i den do předu namočit. Směs vařte, až pustí vodu, přidejte 5 vrchovatých lžiček perníkového koření a šťávu z jednoho citronu. Vařte dále až se hrušky rozvaří, trvá to podle tvrdosti hrušek, asi tak 30 minut. Můžete si i trochu pomoci tyčovým mixerem. Nakonec přidejte med podle toho jak chcete mít džem sladký. Já dala asi tak třetinu velké sklenice medu. A teď byste měli přidat pektin. Nemůžete si ho ale rozmíchat v cukru (když nechcete mít v džemu vůbec žádný cukr), což se normálně dělá, a to je docela problém. Takže já jsem vypnula plotýnku a pektin (na jedno kg ovoce si připravte tak 15 až 20 g pektinu) velice jemně vsypávala do džemu a zuřivě šlehala, aby se nevytvořily hrudky. Vařte dalších pět minut, abyste pektin rozvařili a džem po vychladnutí zhoustl. Další variantou je vařit džem na velké pánvi nebo v širokém hrnci, odpařit vodu a nepřidávat pektin. Výsledek mne nadchl, teď po pár dnech se chuť džemu moc pěkně rozležela. Jogurt s ním je velká dobrota! :-)

Noky se špenátovou omáčkou

pic

Náš super rychlý oběd, jídlo, které miluje celá rodina. NOKY SE ŠPENÁTOVOU OMÁČKOU. Tahle varianta je opravdu rychlá, protože jsem noky koupila. Mám dobrý recept na domácí noky, ale musím vařit každý den, takže šetřím čas a někdy výjimečně koupím polotovar. Omáčka: na pánvi na olivovém oleji osmažte jednu cibulku dosklovata. Přihoďte tak polovinu sáčku mraženého špenátu (kupuji listový zmražený na porce) a jeden až dva stroužky rozetřeného česneku. Míchejte a po chvilce když je špenát měkký, zalijte vše 250 ml smetany a vmíchejte 60 g nastrouhaného parmazánu. Podle chuti můžete omáčku dochutit solí. Uvařte noky podle návodu, sceďte, promíchejte s omáčkou a na talíři ještě posypte hoblinkami sýra. A máte hotovo. :-)

Maková bábovka

pic

MAKOVÁ BÁBOVKA. Včera večer upečená, teď dojedená. Ve 400 ml kefíru zamíchejte dvě celá vejce, 4 lžíce tekutého medu, nastrouhanou kůru z jednoho BIO citronu a jeden hrnek oleje. Smíchejte dva hrnky hladké mouky, jeden hrnek nemletého máku, jeden kypřící prášek do pečiva a 3/4 hrnku hnědého cukru. Nasypte suchou směs do kefírové směsi a vlijte do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů asi na jednu hodinu. Bábovku je upečená, až když vytáhnete z buchty špejli suchou. Nechte ji vychladnout a vyklopte ji. Na závěr polijte jogurtovou polevou. Smíchejte tři vrchovaté lžíce řeckého jogurtu s třemi lžícemi kukuřičného sirupu nebo moučkového cukru a bábovku polijte. Mám hrozně ráda mák a v téhle mi nejvíc chutná, jak mák pěkně křupe. A hlavně opět blesková výroba. I když to bleskové snědení zase tak super nebylo. Můžu jít zase něco kuchtit…:-)

Velikonoční mazanec nekynutý

pic

VELIKONOČNÍ MAZANEC. Dnes jsme si trochu v předstihu udělali nekynutý tvarohový mazanec. Opět velice jednoduché a nekomplikované pečení, u kterého máte zaručený perfektní výsledek. Troubu předehřejte na 200 stupňů. V míse utřete dohladka 250 g tvarohu z kostky, 150 g změklého másla, dvě vejce, 2 lžíce rumu a 200 g moučkového cukru. Do směsi přisypte 500 g hladké mouky s 1,5 sáčkem kypřícího prášku, hrst mandlí, hrst spařených rozinek. a 5 lžic mléka. Vypracujte hladké tužší těsto, vytvarujte bochánek a dejte ho na plech s pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v troubě na 200 stupňů 10 minut, poté ztlumte troubu na 160 a dopečte. Mazanec je hotový, pokud vytáhnete ze středu špejli suchou. Pokud by při pečení mazanec předčasně zlátnul, přikryjte ho alobalem. Po vytažení z trouby mazanec potřete rozpuštěným máslem (do másla můžete přidat rum) a posypte cukrem. A je hotovo! Mazanec vydrží dlouho krásně vláčný, ale u nás je ho už teď půlka pryč…:-)

Jarní kopřivová polévka

pic

Je jaro. Každý rok v tomto čase mne posedne chuť na nějaké zelené rostliny. Na zahradě se zatím ukázal jen kousíček libečku a ten jsem ještě neměla to srdce sníst. Rozhodla jsem se tedy uvařit JARNÍ KOPŘIVOVOU POLÉVKU, kterou má ráda celá naše rodina. Bohužel mi nedošlo co mně čeká, protože najít kopřivy byl úkol skoro jako pro Marušku najít jahody. Napřed jsem prolezla celou zahradu, potom jsme hledali venku okolo rybníka. Stačila jsem se napást mladými lístky pampelišek a jitrocele, ale kopřivy pořád nikde. Nakonec jsem musela až na luka za město a tam jsem byla úspěšná. Ještě, že je u nás všechno kousek a po ruce. Takže tady je recept: Natrhejte misku mladých kopřiv. Přeberte je a opláchněte na cedníku. Na kousku másla osmahněte dosklovata jednu cibuli nakrájenou nadrobno. Pokrájejte kopřivy a přihoďte je k cibulce a dále smažte. Po chvilce přihoďte dva utřené nebo rozmačkané stroužky česneku a tři lžíce dětské krupičky. Ještě chvilku opékejte, přilijte 1,5 litru vody, kostku dobrého zeleninového vývaru a polévku vařte až jsou kopřivy měkké. Poté lehce pomixujte pár pulzy tyčového mixéru a kdo chce, může do polévky zavařit rozklepnuté vajíčko. Polévka je podobná špenátové a je to jarní pochoutka plná síly a vitamínů. :-)

Tvarohová buchta

pic

Tvarohová buchta. Už dříve jsem psala recept na tuto buchtu, ale byla s meruňkami. Včera jsem ji dělala s malinami a kokosem a je to taková dobrota, že recept zopakuji. Do jedné mísy nasypte 3 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krystal a jeden prášek do pečiva. V druhé míse smíchejte 3 vaničkové tvarohy, 4 vejce, půl hrnku krystal cukru a 2 hrnky mléka. Na plech dejte pečící papír a potřete ho rozpuštěným máslem. Nasypte na plech půl sypké směsi, rozprostřete směs po celé ploše a nalijte opatrně tvarohovou směs. Já jsem tentokrát dala na tvaroh misku malin a vše posypala kokosem. Je na vás co přidáte za ovoce, ale buchta je dobrá i jen s tvarohem a rozinkami. Na závěr povrch posypte druhou půlkou suché směsi a pokapejte rozpuštěným máslem. Dejte péct asi tak na 40 minut, až bude buchta zlatavá. Pro milovníky tvarohových dobrot je to pochoutka! :-)

Mrkvový beránek s ořechy

pic

MRKVOVÝ BERÁNEK S OŘECHY. Tenhle recept mě okamžitě zaujal, protože do těsta patří tři hrnky mrkve. Rodina vznášela námitky, že už to s tou zeleninou opravdu přeháním.. Ale při dnešní snídani všichni chválili a beránek je opravdu vyvedený. Tady je recept a je velmi jednoduchý: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Ve velké míse ušlehejte 4 vejce, 1 a 1/4 hrnku oleje a hrnek cukru. Pokud nemáte rádi moc sladké, klidně snižte cukr na půl hrnku. Potom přisypte 2 hrnky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, půl lžičky soli a dvě lžičky skořice. Umíchejte těsto a na závěr vmíchejte 3 hrnky nastrouhané mrkve a 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů. (já mrkev i ořechy nasekala v robotu a ořechy jsem neudělala moc najemno, máme rádi v těstu větší kousky). Nalejte těsto do formy a pečte tak dlouho dokud nevytáhnete špejli ze středu beránka suchou. Doba pečení záleží na tom jakou máte formu. Ještě jedna věc, těsta bylo trochu více nebo mám asi menší formu, a tak jsme měli vedle beránka 6 malých mafinů. :-)

Nedělní buchta

pic

Krásné nedělní odpoledne jsme trávili na zahradě, všechno bují a pučí, práce na nás volá ze všech stran.. Čas na kafíčko s buchtou jsme si ale neodpustili. Upekla jsem ji jen tak od oka, ale vyvedla se, takže tady je recept. NEDĚLNÍ BUCHTA : Předehřejte troubu na 190 stupňů. V míse ušlehejte 4 vejce, hrnek oleje a půl hrnku cukru (kdo má rád sladké, dá celý hrnek cukru). Přilejte a zamíchejte hrnek podmáslí. Přisypte dva hrnky polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva. Nastrouhejte kůru z půlky BIO citronu , přidejte k ostatním surovinám a umíchejte těsto. Nalejte na plech s pečícím papírem. Do sáčku si dejte jeden ušlehaný tvaroh s jedním vejcem a trochou cukru. Nastříkejte tvaroh na těsto, ještě jsem přidala čerstvé jahody a pro Aničku malinovou marmeládu. Na závěr jsem buchtu posypala kokosovou drobenkou (trochu hrubé mouky, krystal cukru, strouhaného kokosu a kousek másla, vše prožmoulat rukama a nasypat na buchtu). Pečte až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle vyjde suchá. Buchta je hrozně jednoduchá a nejspíš ji i pečete. Tak pokud jste ji už dlouho nedělali, tak se do ní zase pusťte. Je to klasika, která stojí za to! I když jsem ji nazvala nedělní, můžete si jí klidně udělat třeba v pondělí. :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water