Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Celozrnné žemle

pic

CELOZRNNÉ ŽEMLE, klidně by šly použít i na hamburger. U nás dnes budou s polévkou z červené čočky. RECEPT. Do domácí pekárny dejte 250 g špaldové celozrnné mouky, 250 g hladké mouky, 9 g soli, 42 g čerstvého droždí, 2 lžíce medu ( je to asi 50 g), hrst semínek ( já dala 3 lžíce směsi mletých slunečnicových, dýňových a sezamu) a 300 ml vlažné vody. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto propracujte rukama, odtrhávejte kousky, tvořte kuličky, které dávejte na plech s pečícím papírem. Potřete je rozkvedlaným vejcem (nemělo by být ledové přímo z ledničky 😀) a posypte semínky. Nechte ještě 15 až 20 minut kynout a potom je vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut do zezlátnutí. Mě nejvíc chutnají posypané kmínem.☀❤

Ramen – vegetariánský

pic

Slíbila jsem jsem RECEPT na vegetariánský RAMEN. Tak tady je postup, jak jsem ho dělala já. Napřed si uvařte zeleninový vývar. Na olivovém oleji jsem osmahla nakrájenou cibulku, mrkev, celer, petržel, přihodila jsem i česnek a koření, bobkový list, nové koření a pepř. Zalila vodou, přidala cibuli, rajče, libeček, ještě fazolky, hrášek, mrkve a kus celeru, aby byl vývar fakt dobrý. Osolila, se solí opatrně, nakonec se přidává miso a sojovka a ty jsou dost slané, přisypala jsem ještě lžíci lahůdkového droždí. Vývar jsem vařila 2 hodiny. Plátky uzeného tofu jsem opekla na másle dozlatova. Špalíčky mrkve předvařené v parním hrnci jsem posolila a pokapala troškou javorového sirupu a také opekla na másle. Z vývaru jsem zcedila zeleninu a dochutila dobrou sojovou omáčkou. Přidala jsem lžíci misa ( vývar se už nemá vařit, aby se neznehodnotilo miso) a rozšlehala ho metličkou. Uvařené nudle, pro mě soba, pro ostatní doma rýžové, rozdělte do misek a zalijte vývarem. Přidejte tofu, mrkev, nějaké výhonky ( já měla hráškové), třeba hrášek uvařený v páře, jarní cibulku. Dospělí jsme si přidali chilli pastu a ještě trochu sojovky.. a hlavně nezapomeňte na vajíčko uvařené na hniličku. Recept na ramen není striktně dán, tak záleží na vás co přidáte za zeleninu a bylinky, nám ten náš moc chutnal. ☀

Kokosová buchta

pic

Jednoduchá KOKOSOVÁ BUCHTA. Nám moc chutná, tak tady je RECEPT, ať si ji také upečete. V míse smíchejte 2 hrnky hladké mouky, špetku soli, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek strouhaného kokosu a 1/2 až 3/4 hrnku krystal cukru. V druhé míse rozšlehejte 3 vejce, 1 hrnek podmáslí, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu a 3/4 hrnku oleje. Zašlehejte mokré ingredience do suchých. Pokud by těsto bylo moc hutné, přidejte trochu mléka). Těsto vlijte do vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku ( já měla rozměr 40 krát 25 cm). Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů dorůžova, až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Na závěr na teplou buchtu nalijte polevu. Tu připravte tak, že v hrnci svaříte 80 g másla, 2 až 3 lžíce cukru, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu. Polevu ještě můžete posypat strouhaným kokosem. :-)

Kynuté koláče 2

pic

Dnes Anička upekla koláče. Jen se na jazyku rozplývají.. RECEPT NA KYNUTÉ KOLÁČE. Do domácí pekárny dejte 350 g hladké mouky, 170 g polohrubé mouky, 40 g čerstvého droždí, 90 g vlažného rozehřátého másla, špetku soli, 1 vejce, trochu strouhané kůry z bio citronu, 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu a 60 g krystal cukru. Přilijte 180 ml vlažného mléka. Zadejte program těsto. V začátku hnětení kontrolujte, zda je potřeba přilít trochu mléka.. Po vykynutí vyndejte těsto na vál, já utrhnu kuličku a vytlačím skleničkou a prsty tvar prázdného koláče. Nechte je kynout a připravte si náplně. Ušlehejte tvaroh s cukrem a vajíčkem, mák uvařte s mlékem a cukrem, přidejte skořici, rum a zahustěte piškoty. Nezapomeňte na dobrou marmeládu. Na těsto dejte náplň, okraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Okraje upečených koláčů ještě potřete rozpuštěným máslem s rumem. Máte hotovo! ☀

Jahodová buchta s rebarborou

pic

JAHODOVÁ BUCHTA S REBARBOROU. Rebarbora a jahody je vynikající spojení. Rebarboru už mám na zahrádce krásnou a jahody budou za pár dní, tady je RECEPT: předehřejte troubu na 190 stupňů. Nasekejte na kolečka 200 g rebarbory a na pánvi na troše másla se dvěma lžícemi cukru opečte. V míse ušlehejte 2 žloutky a 100 g krystal cukru, po chvíli přilijte 150 ml oleje, 150 ml mléka a jednu zakysanou smetanu. Vše zamíchejte a přisypte 200 g polohrubé mouky s půlkou prášku do pečiva a špetkou soli. Opět promíchejte. Na závěr jemně vmíchejte sníh ze dvou bílků. Do menšího vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku vlijte těsto. Na těsto dávejte opečenou a vychladlou rebarboru a 300 g pokrájených jahod. Pečte dokud koláč nezezlátne. Před podáváním nechte koláč zchladnout a nechte si chutnat! :-)

Sirup z květů bezu

pic

SIRUP Z KVĚTŮ BEZU. Máme doma na zahradě velkou bezinku, takže jsem ani letos neodolala a došlo i na tenhle sirup. Pokud na něj máte chuť, RECEPT je níže nebo si sirup můžete objednat u mě v eshopu.😁 Najdete ho zde https://bit.ly/2U5MbD4

Tak tedy RECEPT: Natrhejte si květy bezu. Na 1 litr vody budete potřebovat tak 30 velkých květenství. Do velkého hrnce nebo kyblíku dejte studenou převařenou vodu a přidejte ostříhaná nebo otrhaná kvítka bezu. Na 1 litr vody přidejte 1 až 2 bio citrony nakrájené na kolečka a směs nechte louhovat 12 až 24 hodin. Poté směs sceďte přes jemné síto, bezinky s citronem vymačkejte rukou. Do hrnce na 1 litr výluhu přidejte 5 g kyseliny citrónové a 1 kg krystal cukru. Míchejte, cukr nechte rozpustit a výluh přiveďte k varu. Jak sirup zabublá, vypněte sporák. Slijte sirup do čistých lahví, zavíčkujte a pro jistotu ho můžete dát na plech s vodou do trouby na 20 minut při 80 stupních. Pokud máte horkovzduch pusťte ho. Máte hotovo!

Levandulový sirup

pic

LEVANDULOVÝ SIRUP. Pro milovníky levandule je ten pravý.♥ RECEPT. Na litr vody počítejte tak s 15 až 20 květy levandule. Do kyblíku nebo velkého hrnce dejte převařenou vychladlou vodu a květy levandule. Na 1 litr vody přidejte umytý a pokrájený bio citrón. Nechte vše louhovat až 24 hodin. Následně výluh přeceďte přes síto do hrnce. Na 1 litr výluhu přidejte 1 kg krystal cukru, 5 g kyseliny citrónové, cukr rozmíchejte a výluh s cukrem přiveďte k varu. Jen co zabublá, stáhněte ho z ohně. Seberte pěnu (pokud se vytvoří) a vařící sirup slijte do čistých lahví, zavíčkujte a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů. Pokud chcete výraznější barvu sirupu, můžete přidat při louhování pár borůvek. Já dělám i borůvkový sirup s levandulí a můžu ho jen doporučit. Pokud máte borůvky a levanduli, vyrobte si ho. Chuť borůvek a levandule k sobě pěkně ladí! ♥ Levandulový sirup mám i ve svém eshopu – najdete ho zde https://bit.ly/2MWAFpw

Kynuté borůvkové knedlíky

pic

KYNUTÉ BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY. Když jsou na stole je jasné, že jsou prázdniny. Pokud máte borůvky, uvařte si je. RECEPT. Do domácí pekárny dejte 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 30 g čerstvého droždí, jednu lžičku krystal cukru, jedno vejce a 250 ml vlažného mléka. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto vyválejte a rozkrájejte na čtverce o velikosti asi 8 krát 8 cm. Já těsto rozkrájím na kousky, které pak rozválím na placičku. Do kousku těsta dejte hromádku borůvek, zmáčkněte do měštce, přitlačte, aby jste vymáčkli zevnitř vzduch a v rukách utvořte knedlík. Uválené knedlíky naskládejte třeba na plech, přikryjte utěrkou a nechte je ještě půl hodiny kynout. Po kynutí knedlíky uvařte ve vodě, vhazujte je do vroucí vody asi na 8 minut, uvařené by měly vyplavat. Nebo je můžete uvařit v parním hrnci jako já. Knedle nezapomeňte hned po uvaření propíchat špejlí. Na talíři je sypte nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polejte rozpuštěným máslem. Já jsem ještě rozvařila zbylé borůvky s cukrem a pár kapkami vanilkového extraktu. Ke knedlíkům jsme si přidali ještě zakysanou smetanu a rozvařené borůvky. No co vám budu povídat, moc dobré to bylo!😍

Tvarohový koláč s meruňkami

pic

SNADNÝ A RYCHLÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI.
V jedné míse smíchejte 3 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku krupicového cukru a sáček prášku do pečiva. V druhé míse prošlehejte 3 měkké tvarohy, 4 vejce, 2 vanilkové cukry, 1/2 až 1 hrnek krystal cukru, 1-2 hrnky mléka. Směs by měla mít řidší konzistenci. Meruňky nakrájejte na kousky a kdo má rád sladší chutě, může je prosladit trochou moučkového cukru.
Plech vymažte máslem, nasypte na něj půl sypké směsi, nalijte všechnu tekutou tvarohovou směs. Poklaďte rovnoměrně meruňkami. Posypte druhou částí suché směsi. Před pečením postrouhejte povrch buchty máslem ( tvrdým máslem z lednice) nebo dejte na buchtu nakrájené máslo na tenké plátky. Pečte 40 minut dozlatova.
Tenhle koláč znám dlouho, ale ve variantě bez meruněk, jen s rozinkami. Je dobrý také s borůvkami nebo s kokosem a bílou čokoládou.😘
Přeju hezké pečení a dobrou chuť!

Jogurtový koláč

pic

JOGURTOVÝ KOLÁČ. Rychlé a snadné pečení s výborným výsledkem. RECEPT. V míse smíchejte 1 kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 1/2 kelímku rozpuštěného másla nebo oleje, potom přidejte 1 kelímek polohrubé mouky, 1/2 kelímku cukru a 1/2 prášku do pečiva. Vše promíchejte. Směs nalijte do koláčové formy s pečícím papírem. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou. (100 g hrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystal cukru, já ji udělala od oka :-).) Tohle je původní recept, já tentokrát odměřovala v kelímku jogurt 400 g, dala trochu víc prášku do pečiva, místo ovoce byl tvaroh a rybízový džem. Pekla jsem ve formě o průměru 35 cm. Tak dobrou chuť!

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2021
Made by Dancing Water