Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Velikonoční mazanec

pic

Velikonoce jsou už opravdu za dveřmi a tak vám možná přijde vhod recept na VELIKONOČNÍ MAZANEC. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, jeden vanilkový cukr (já dala 30 g moučkového cukru s pravou vanilkou a 70 g krystal cukru), 5 g soli, kůru z půlky bio citronu, 42 g čerstvého droždí, 200 ml mléka (vlažného) a 3 žloutky. Rozehřejte 120 g másla a až zchladne, přilijte ho do pekárny na ostatní ingredience. Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál a zapracujte do něj 40 g mandlí a 50 g rozinek naložených v rumu. Vytvarujte bochánek a nechte ho ještě 20 minut kynout. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Po 10 minutách ztlumte troubu na 150 stupňů a pečte ještě dalších asi 30 až 40 minut. Pokud bude mazanec brzy tmavnout, přikryjte ho alobalem. Mazanec vyndejte po testu špejlí, po zapíchnutí a vytažení musí zůstat suchá. Ještě teplý ho potřete máslem a pocukrujte. Je výborný. 

:-)

Ořechový beránek

pic


Dostala jsem starou formu na beránka od mamky. Tak jsem upekla OŘECHOVÉHO BERÁNKA. Pěkně se vyklopil, je moc dobrý, tak tady máte RECEPT. Zahřejte troubu na 170 stupňů a vymažte formu olejem a vysypte umletými valašskými ořechy. (Já je usekala v robotu najemno.) 4 žloutky vyšlehejte se 120 g panely nebo třtinového cukru, špetkou soli a pár kapkami vanilkového extraktu do pěny.Přilijte 200 ml oleje, pár kapek citrónového oleje (nemusí být),150 ml mléka, vše zamíchejte. Přidejte 150 g prosáté hladké mouky (měla jsem celozrnnou špaldovou jemnou), 2 lžičky prášku do pečiva, 150 g umletých vlašských ořechů a vše prošlehejte. Nakonec jemně zapracujte sníh ze 4 bílků a těsto vlijte ho do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě asi 45-50 minut, beránka nechte ve formě zchladnout a opatrně ho vyklopte. 🌞#beranek #velikonoce #peceni#homebake #homemade #home

Velikonoční věnec

pic

Pokud se vám nechce dělat mazanec, upečte si VELIKONOČNÍ VĚNEC. Je luxusní! RECEPT. Do domácí pekárny dejte 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 90 g panely (můžete dát i krystal cukr), 42 g droždí, pár kapek citrónového oleje nebo nastrouhanou kůru z 1 citronu, trošku vanilkového extraktu nebo 1vanilkový cukr, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 2 žloutky, 1 vejce a 100 g rozpuštěného másla. Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu. Zadejte program těsto. Po vykynutí zapracujte do těsta 2 hrsti spařených rozinek, 2 hrsti oloupaných mandlí, 2 hrsti pokrájených vlašských ořechů a můžete přidat i kandované ovoce. Těsto rozdělte na tři části, utvořte bochánky a nechte je 30 až 40 minut kynout. Poté rozválejte 3 prameny asi 70 cm dlouhé a spleťte z nich cop. Na plechu s pečícím papírem utvořte z copu věnec, doprostřed můžete dát keramickou misku nebo kastrůlek zabalený do pečícího papíru. (Aby zůstal věnci volný střed.) Nechte věnec ještě 20-30 minut kynout, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut, potom ještě 20 až 25 minut při 160 stupních. ( Pokud by věnec tmavl, přikryjte ho alobalem nebo pečícím papírem.) Po vytažení z trouby ho potřete rozpuštěným máslem s rumem a jemně pocukrujte. Je to krásná ozdoba stolu a hlavně je výborný!🌞😉#velikonoce#peceni#domacipeceni#domacipohoda#venec#yumy#dobrota#bake#baking

Kynutý koláč s ovocem

pic

Dnes opět kynutý koláč, tentokrát s jahodami. Pokud máte ještě v mrazáku ovoce, upečte si ho. RECEPT na KYNUTÝ KOLÁČ S OVOCEM je tady. Do domácí pekárny dejte 300 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky, pár kapek citrónového oleje nebo nastrouhanou citronovou kůru, 50 g panely nebo krystal cukru, 250 ml vlažného mléka, 30 g droždí a 80 g vlažného rozpuštěného másla. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto vylijte na plech s pečícím papírem a nechte ho ještě tak 20 až 30 minut kynout. Zatím vyšlehejte 2 tvarohy, 1 vejce, 2 zbylé bílky, trochu panely nebo cukru dle chuti, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu a směs natřete na vykynulé těsto na plechu. Na tvaroh dejte jahody, borůvky nebo maliny jsou také bezva. Mražené ovoce je dobré napřed nechat povolit, šťávu před použitím slít. Na závěr posypte koláč drobenkou ( kokos, máslo, vločky, hrubá mouka – vše zpracovat rukama na posypku ). Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud nebudou okraje pěkně zlaté. ♥

Perník s citrónovou polevou

pic

Upečte si PERNÍK s citrónovou polevou. Recept je opět velmi jednoduchý, takže upečeno budete mít raz dva. RECEPT: předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte 3 hrnky (250 ml) hladké mouky, 1 prášek do pečiva, půl lžičky sody, 1 hrnek cukru nebo panely( já tentokrát dala panely méně a do těsta přidala jednu 200 g třešňového džemu), 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kakaa a 1 lžičku perníkového koření, zamíchejte. Do suché směsi přidejte 2 vejce, 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku mléka a kapku citrónového oleje nebo trochu citrónové kůry. Vše prošlehejte a těsto rozetřete na plech s pečícím papírem. Dejte do předehřáté trouby, perník vyndejte po upečení, poznáte to, když vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. POLEVA: šťávu z půlky šťavnatého citronu vylijte do misky, přidejte 2 lžíce řeckého jogurtu a 2 lžíce moučkového cukru. Promíchejte. Ještě horký perník hojně proíchejte špejlí a celý povrch perníku potřete polevou. Na závěr můžete perník posypat kokosem.

Bábovka

pic

Včera jsem upekla tuhle bábovku, dnes už je skoro pryč. Upečte si ji také, je to klasická bábovka a je opravdu dobrá. RECEPT na BÁBOVKU je tady. V míse vyšlehejte 5 žloutků s 3/4 hrnku (250 ml) panely nebo krystal cukru, pár kapkami citrónového oleje a vanilkového extraktu do pěny. Poté přilívejte postupně 1/2 hrnku oleje, šlehejte dále. Přidejte 1 hrnek mléka,opět opatrně zašlehejte. Teď do vaječné směsi zamíchejte 2 hrnky polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Nakonec jemně vmíchejte do těsta sníh z 5 bílků. Do vymazané a vysypané ( olej, kokos ) formy vlijte 3/4 těsta, do zbytku těsta vmíchejte 4 lžíce kakaa. Ten pak vlijte do formy na světlé těsto, lžičkou nebo špejlí promíchněte. Dejte péct do předehřáté trouby na 160 stupňů asi na 1 hodinu. Bábovku je hotová, pokud vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. 🌞

Medové koule

pic

MEDOVÉ KOULE. Jednoduchý recept, výborný výsledek. Recept mě zaujal na fb, jen jsem ho trochu upravila. RECEPT je zde. Smíchejte 500g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 70 g moučkového cukru. Přidejte 60 g rozpuštěného másla se 2 lžícemi medu a 2 velká vejce. Vypracujte těsto, rozválejte ho na placky ( jedno jaké, potom je rozdrobíte) a upečte je v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Placky nechte vychladnout a z 1 karamelového salka a ze 190 g rozpuštěného másla ušlehejte krém. Placky roztlučte na drobno, já je nasekala v robotu. Menší část ( větší drobky ) dejte stranou na obalení koulí. Z roztlučených placek a krému vypracujte těsto. Tvořte kuličky a obalte je v drobkách, které jste si dali stranou. Z této dávky jsem udělala asi 70 kuliček.

Fíkové kuličky s rumem

pic

Dnes ještě jedno nepečené cukroví. FÍKOVÉ KULIČKY S RUMEM. Velice jednoduché a pro mne je to ta pravá vánoční chuť. 150 g fíků umelte nebo rozsekejte v robotu najemno. V míse smíchejte fíky, 100 g nasekaných ořechů, 60 g moučkového cukru, 1 vrchovatou lžičku skořice, 50 g nastrouhaného perníku a asi 4 lžíce rumu. Vytvořte soudržnou hmotu, ze které tvořte kuličky. Ty nakonec pocákejte nebo nějak ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou. Jedna rada na závěr. Důležité jsou fíky, záleží na tom jak jsou měkké. Já jsem je nakrájela napřed na kousky, odkrojila a vyhodila tvrdé špičky a rozsekala v sekáčku spolu s rumem.

Marokánky

pic

Včera jsem ještě pekla marokánky. Tohle cukroví mám ráda už od dětství, jen jsem si ho musela kupovat v cukrárně, protože doma ho mamka nepekla. Samozřejmě, že když si marokánky upečete doma, tak si je uděláte podle své chuti a jsou nesrovnatelně lepší. Tak tady je recept. MAROKÁNKY. V hrnci za stálého míchání přiveďte k varu 250 ml mléka, 20 g másla, 10 g hladké mouky a 3 lžíce moučkového cukru. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí asi jednu, dvě minuty. Vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a přibližně 300 g dobrot podle vaší chuti. Já letos dala pokrájený mix ořechů a kandovanou pomerančovou a citronovou kůru. Výborná je taky varianta s karamelem, vlašskými ořechy a slanými buráky. Odstavte z ohně. Na plech s pečícím papírem dělejte hromádky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dokud marokánky nezezlátnou. Nechte je vychladnout, nožem je sundejte z papíru, rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni a potírejte jí spodní stranu cukroví. Já k tomu používám mašlovačku. A další dobrota je na světě. :-)

Nepečené kokosové koule

pic

Včera večer jsem udělala nepečené kokosové koule. Teď mám vážný problém, protože se musím moc přemáhat, abych je neujídala. Nakonec jsem je musela odnést do výrobny, abych je měla trochu z dosahu. Pokud máte rádi kokos jako já, tak se do nich určitě pusťte. RECEPT je zde. KOKOSOVÉ KOULE: 150 g másla rozpusťte se 150 g moučkového cukru ve vodní lázni. Za občasného míchání nechte máslo s cukrem zchladnout. Pak přidejte půl plechovky salka a jeden vanilkový cukr (já místo vanilkového cukru dala trochu vanilkového extraktu) a promíchejte. Přisypte 250 g kokosové moučky, hmotu opět dobře promíchejte a dejte do lednice přibližně na hodinu vychladit. Mandle spařte horkou vodou, oloupejte a nechte oschnout. Tvořte kuličky s mandlí uvnitř a obalte je ještě v kokosu lehce opraženém na pánvi. Vznikne vám tak přibližně 45 kuliček. Tak s chutí do toho a půl je hotovo! :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2020
Made by Dancing Water