Bramborové lívance

pic

K obědu jsem pekla BRAMBOROVÉ LÍVANCE. Výborné jídlo a ještě návrat do dětství, kdy nám vnoučatům pekl děda bramborové placky. Zkuste si je také uvařit. Tady je recept: Uvařte 500 g oloupaných brambor v osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Brambory prolisujte nebo rozšťouchejte, dejte do mísy a přidejte jednu zakysanou smetanu (190 g), jedno vejce, špetku soli a 160 g polohrubé mouky. Zpracujte rukama těsto, pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky. Na posypaném válu hladkou moukou rozválejte těsto. Pokud chcete mít spíše lívance, vyválejte plát na tloušťku jeden centimetr. Pokud chcete, aby placičky chutnaly jako bramborové placky, vyválejte plát tenčí. Vykrajujte skleničkou placičky a smažte je dozlatova na pánvi na oleji nebo sádle. Podávejte sypané cukrem a skořicí nebo jako my s tvarohem a mojí jahodovou marmeládou. Zuzanka si dala na lívanečky lipánek s jahodovou marmeládou s vanilkou a jedla a chválila a chválila a jedla dokud všechno nesnědla. ?-) Recept se mi líbí i proto, že teď vím, co udělám, až mi zbudou od oběda uvařené brambory. Tak běžte rychle smažit! :-)