Chléb
Dnešní CHLÉB. Je to pořád ten samý recept, u kterého jen trochu občas měním poměr použitých surovin. TENTOKRÁT jsem do domácí pekárny dala 2 hrnky celozrnné mouky špaldové ( špaldu si vždy před pečením usekám v mlýnku na kávu, mlýnek na mouku zatím doma nemám ), 1/2 hrnku žitných vloček, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2 malé lžičky soli, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci octa, 42 g čerstvého droždí a 1 a1/2 hrnku vlažné vody. Zadala program těsto. Když začne pekárna pracovat, zkontroluji, zda je nutné přidat trošku vody (mouky), podle savosti použitých ingrediencí. Po vykynutí zapnu troubu i s prázdným litinovým pekáčem na 230 stupňů. Těsto vyndám na pomoučený vál, chvilku ho vytahuji a překládám, abych do těsta dostala vzduch. Utáhnu bochánek, dám ho do rozpáleného pekáče a peču v troubě půl hodiny s pokličkou , 20 až 30 minut bez pokličky. Tak a máme upečeno!