Dort krále Oskara
Mám moc ráda mandlový DORT KRÁLE OSKARA. Když se vyskytneme v Ikea (což je u nás výjimečně, je to fakt dálka), tak si ho tam vždycky dám. Ale to je na mě moc málo, takže jsem se o něj pokusila doma. Zkoušela jsem dva recepty, tenhle je podle mě lepší. RECEPT: Začněte tím, že si nakreslite na pečící papír 2 kruhy o průměru 20 cm. Vyšlehejte 5 bílků dotuha a až potom (!) postupně zašlehejte 150 g krystal cukru, až vznikne lesklý sníh. Poté jemně vmíchejte 200 g umletých nebo rozsekaných neloupaných mandlí. (já je usekala v sekáčku). Těsto rozdělte a rozetřete na dva předem nakreslené kruhy na pečícím papíru a upečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů dozlatova. Dávejte pozor na to, abyste pláty nepřipálily. Nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír. Teď si připravte griliáš. V prvním receptu nebyl, ale bez něj to není to pravé. Takže, na pánvi rozpuste 50 g krupicového cukru, nechte zezlátnout, nemíchejte. Přisypte 20 g oloupaných, nahrubo nasekaných mandlí, mandle nechte trošku zezlátnout, pozor na připálení, směs vylijte na pečící papír, rozetřete a nechte vychladnout. Po ztuhnutí směs rozdrťte na malé kousky. Teď si připravte krém. Do hrnce dejte 5 žloutků, 150 ml smetany a 60 g cukru. Ve vodní lázni vše šlehejte (intenzivně, aby se žloutky nesrazily) dokud krém nezhoustne do konzistence pudinku. Nechte vychladnout. Vyšlehejte 150 g změklého másla do pěny a vešlehejte do vychladlého vaječného krému. Na závěr potřete jeden plát třetinou krému, posypte griliášem. Položte druhý plát, a dort potřete ze všech stran krémem. Nechte ztuhnout a můžete ještě posypat opraženými plátky mandlí. Tenhle dort není úplná rychlovka typu vše promícháme a vylijeme na plech, ale není to tak hrozné.. a výsledek určitě stojí za to! :-)