Dýňový koláč
Můj první dýňový koláč. Upekla jsem si ho podle sebe, myslím, že je vyvedený. Tady je recept. DÝŇOVÝ KOLÁČ. Začněte dýńovým pyré. Já jsem si očistila a nakrájela dýni na kostky a uvařila doměkka v parním hrnci. Odebrala jsem 500 g uvařené dýně a dala do mísy vychladnout. Můžete dát také rozkrojenou dýni na plech, podlít trochou vody a upéct v troubě doměkka a potom vydlabat dužinu. Na křehké těsto dejte do jiné mísy 120 g hladké mouky, špetku soli, 50 g hnědého cukru, 100 g změklého másla a 1 žloutek. Vypracujte rukama těsto, které vtlačte do dortové formy. Do trouby předehřáté na 180 stupňů vložte dortovou formu s těstem a pečte asi 10 minut, těsto by nemělo tmavnout. Mezitím si vezměte mísu s dýní, přidejte 250 g tvarohu, 20 g hnědého cukru, 1 dl javorového sirupu (pokud ho nemáte, přidejte trošku cukru), 1 a ½ lžičky perníkového koření (já měla svoji směs kardamomu, pravé skořice, hřebíčku a badyánu), 2 vejce a 1 dl smetany. Vše řádně rozšlehejte do hladka. Vyndejte předpečené těsto, nalijte na něj dýňovo – tvarohovou směs a dejte opět do trouby. Pečte dalších 45 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout, pokud se vám chce, pocákejte ještě koláč rozpuštěnou hořkou čokoládou. Takhle zpracovaná dýně chutnala i mému muži, což je u skalního dýňového odpůrce pozoruhodné! :-)