Hráškový hummus

pic

Pořád mám chuť na zelené jídlo. To vždycky na začátku jara, asi potřebuji vitamíny. :-) Tak jsem dnes vyrobila HRÁŠKOVÝ HUMMUS. Překvapil mě, chutná mi víc než hummus z cizrny. Tady je jednoduchý recept: 350 g čerstvého nebo mraženého hrášku vařte 3 minuty v osolené vodě. Poté zceďte a propláchněte ledovou vodou. Na pánvi na dvou lžících slunečnicového oleje 3 minuty opékejte dva stroužky česneku nakrájeného najemno. Česnek nesmí zhnědnout. Olej s česnekem odložte do mističky. Hrášek nasypte do robota nebo sekáčku, přidejte olej s česnekem, čtyři lžíce olivového oleje, nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu, vymačkanou šťávu z půlky citronu, půl lžičky soli a trochu pepře. Mixujte úplně dohladka. Ochutnejte, můžete dosolit a dochutit citronovou šťávou. Na závěr polejte trochou olivového oleje. Podávejte třeba namazaný na dobrém chlebu s přírodním sýrem nebo s nějakými slanými tyčkami. Chtěla jsem dnes u nás nějaké koupit, ale vše je s palmovým olejem. Takže nakonec jsem koupila kukuřičné placky. Byla to pochoutka, určitě by se mi hummus líbil jako pohoštění pro návštěvu. Ještě jedna poznámka. Dnes manžel koupil chleba z Pekárny Zlivice. Pokud na něj někde narazíte, určitě si ho kupte. Nejlepší chleba co jsme kdy jedli!