Hruškový džem s badyánem

pic

První letošní hruškový džem. Hrušek zatím pár, ale zato luxusní. Pokud máte hrušky, uvařte si HRUŠKOVÝ DŽEM S BADYÁNEM: Oloupejte zralé hrušky, nakrájejte je na kousky, jadřince vyhoďte. Mělo by jich být oloupaných jedno kilo. Hrušky dejte na pánev nebo do širokého hrnce. Přilijte šťávu z jednoho velkého citronu a přisypte lžičku mletého badyánu. (Kdo nemá mletý, tak může přidat celý badyán). Vařte za stálého míchání přibližně 10 minut, až budou hrušky měkké a zčásti rozvařené. Teď přidejte 400 g krystal cukru. Vařte bujně dalších pět minut, dávejte pozor, ať se nepopálíte a džem nepřipálíte. Na závěr rozmíchejte 15 g pektinu ve 100 g cukru, snižte pod džemem teplotu. Přisypte cukr s pektinem, pečlivě vše rozmíchejte a džem vařte ještě dalších 3 až 5 minut. Zkuste džem kápnout na talířek, počkejte a zjistěte jestli dostatečně želíruje. Pokud ne, ještě chvilku vařte. Potom džem slijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut při 80 stupních. Nechte džem zchladnout bez další manipulace. Je hotovo! Komu se nechte kuchtit a má na něj chuť, objednejte si ho zde: https://goo.gl/dsRzU3