Mandarinková marmeláda

pic

Tak už v tom zase jedu, dojídám už druhou skleničku mandarinkové marmelády. :-) Mažu si ji na chleba s pomazánkovým máslem nebo přírodním sýrem nejenom k snídani, ale ujídám pořád i přes den. Opravdu se povedla! Tady je recept: MANDARINKOVÁ MARMELÁDA. Omyjte mandarinky a škrabkou na brambory jemně oškrabte oranžovou část kůry. Oškrabané mandarinky oloupejte, vyberte zrníčka a dejte do hrnce. Oškrabanou kůru nakrájejte najemno a dejte do druhého hrnce vařit. Dvakrát vylijte vodu, když se začne vařit a potom vařte kůru doměkka. Přilijte na každé kilo mandarinek šťávu z jednoho malého citronu. Pokud používáte želírovací prostředek s kyselinou citronovou, tak už citrónovou šťávu nepřidávejte. Vařte mandarinky asi půl hodiny. Než přidáte cukr, můžete mandarinky rozmixovat tyčovým mixérem. Na jedno kilo oloupaných mandarinek přisypte půl kila cukru a vařte ještě deset minut. Poté přidejte uvařenou a slitou kůru. Rozmíchejte si pektin (15 až 20 g pektinu na 1 kg ovoce) v troše cukru a opatrně přisypte do marmelády, stále míchejte a vařte dalších 5 minut. Hotovou marmeládu slijte do vyvařených skleniček, uzavřete vyvařenými víčky a otočte. Marmeládu můžete sterilovat na plechu s vodou v troubě (na 80 stupňů na 20 minut). Tak a máte hotovo! Ze dvou kil oloupaných mandarinek bude přibližně 8 skleniček o 200 ml. Já vařím z BIO mandarinek ze Sicílie a myslím, že i u nás se BIO mandarinky seženou, nevíte někdo kde se dají koupit? Tak s chutí do toho! A komu se do toho nechce (ani se vám nedivím :-)) může nakoupit u mě v eshopu. :-)