Smrkový med

pic

Tak tady je slibovaný recept na SMRKOVÝ MED: Smrkové výhonky opláchněte, zvažte a zalijte v hrnci vodou. Na 1 kg výhonků jsem použila 1,5 l vody. Nakrájené BIO citrony (3 na 1 kg výhonků) jsem přidala do hrnce. Vaříme půl hodiny. Hrnec nechte stát do druhého dne, klidně na lince (ať se ty dobroty z lesa pěkně všechny vylouhují). Druhý den vše přeceďte přes plátno nebo hustý cedník a na litr výluhu přidejte 1 kg krystalového cukru. Vařte v širokém hrnci nebo pánvi (kvůli rychlejšímu odparu vody) a kontrolujte, ať se nic nepřipálí nebo nevykypí. Výsledný med má mít pěknou červenou barvu. Ještě rada na závěr: smrkové výhonky by se měly trhat když je alespoň dva dny slunečno a neměly by být delší než pět centimetrů. A co vy? Zkoušeli jste někdy vařit smrkový, pampeliškový med nebo podobnou dobrotu? Myslíte, že opravdu léčí?