Vánoční ořechové řezy

pic

VÁNOČNÍ OŘECHOVÉ ŘEZY. Další recept na osvědčené vánoční cukroví. Toto má tu výhodu, že není moc známé a ani příliš pracné. Tak tedy – v míse ušlehejte 10 dkg změklého másla, 7 dkg moučkového cukru a 2 žloutky do pěny. Potom přidejte 21 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva a nastrouhanou kůru z půlky bio citronu. Můžete přilít lžíci smetany, aby bylo těsto křehčí. Vypracujte hladké těsto. Rovnoměrně těsto vmačkejte na plech ( kdo je mistr cukrář, tak ho vyválí a přenese na plech). Těsto potřete rybízovým nebo nějakým kyselým džemem. Nahoru natřete ořechovou krustu. Tu připravíte tak, že ušleháte ze 3 bílků sníh a do něj jemně vmíchejte 14 dkg strouhaných vlašských ořechů s půl lžičkou skořice a špetkou mletého hřebíčku. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů 20 až 30 minut. Po upečení krájejte za tepla na obdélníčky. Já peču z dvojité dávky na velký plech a trochu jsem snížila obsah cukru, výsledek je vynikající! 🙂