Velikonoční mazanec

pic

Velikonoce jsou už opravdu za dveřmi a tak vám možná přijde vhod recept na VELIKONOČNÍ MAZANEC. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, jeden vanilkový cukr (já dala 30 g moučkového cukru s pravou vanilkou a 70 g krystal cukru), 5 g soli, kůru z půlky bio citronu, 42 g čerstvého droždí, 200 ml mléka (vlažného) a 3 žloutky. Rozehřejte 120 g másla a až zchladne, přilijte ho do pekárny na ostatní ingredience. Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto na vál a zapracujte do něj 40 g mandlí a 50 g rozinek naložených v rumu. Vytvarujte bochánek a nechte ho ještě 20 minut kynout. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Po 10 minutách ztlumte troubu na 150 stupňů a pečte ještě dalších asi 30 až 40 minut. Pokud bude mazanec brzy tmavnout, přikryjte ho alobalem. Mazanec vyndejte po testu špejlí, po zapíchnutí a vytažení musí zůstat suchá. Ještě teplý ho potřete máslem a pocukrujte. Je výborný. 

:-)