Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Buchta od Petry

pic

Tak jsem dnes pekla buchtu, kterou mám zapsanou jako BUCHTA OD PETRY. Mně se líbí hlavně proto, že se dá různě obměňovat. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte v míse 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a půl hrnku cukru. Vymažte pekáč máslem. V druhé míse smíchejte půl litru mléka, 3 tvarohy a 3 vejce. Já tentokrát přidala 2 lžíce citronové marmelády, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce cukru a vanilku z jednoho vanilkového lusku. Nasypte část sypké směsi na vymazaný plech tak, aby neprosvítal. Nalijte opatrně řídkou tvarohovou směs a posypte zbytkem suché směsi. Na závěr nastrouhejte na povrch půlku másla. Dejte to předehřáté trouby a pečte dozlatova. Tato buchta je výborná s ovocem, zkoušela jsem borůvky, meruňky i maliny. Moc dobrá je, když přidáte do tvarohu rum a rozinky. Zkrátka je to na vás, co máte rádi. Tak hurá do toho. :-)

Domácí housky

pic

DOMÁCÍ HOUSKY jsou nejlepší! Dnes jsme se s holkama pustily do housek a určitě je budeme dělat častěji. Opět nám domácí pekárna značně zjednodušila práci, takže i tenhle recept není složitý. Do domácí pekárny dejte 1/2 kila hladké mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí, 350 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru, 5 g soli a 70 g změklého másla. Zadejte program těsto. Vyložte dva plechy pečícím papírem. Po ukončení programu v pekárně vyndejte vykynuté těsto na pomoučený vál a rozkrájejte ho na přibližně 14 až 16 kousků. Tvořte houstičky nebo různé tvary, my pletli šneky, zamotané uzlíky a rohlíčky. Poté je potřete vlažnou vodou a posypte mákem, kmínem nebo hrubozrnnou solí. Vše nechte ještě dalších 20 minut kynout. Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Po kynutí pečte v troubě 20 minut do zezlátnutí. Nakonec nechte pečivo trochu zchladnout a snažte se je hned všechny okamžitě nesníst!

Kokosová bábovka s cuketou

pic

KOKOSOVÁ BÁBOVKA S CUKETOU. Neměli jsme nic sladkého k snídani, a tak jsem musela něco upéct. Rychlá bábovka a ještě jsem do ní schovala kousek cukety ze zahrádky! Můžete ji upéct, tady je recept. Předehřejte troubu na 200 stupňů. V míse našlehejte do pěny 3 vejce a 3/4 hrnku krystal cukru. Přidejte 1 hrnek nastrouhané cukety, 1 lžičku skořice skořice, půl hrnku kokosu, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a špetku soli. Zamíchejte vše dohromady. Vymažte formu tukem a vysypte kokosem. Nalijte těsto do formy a pečte. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte. Pokud vytáhnete zapíchnutou špejli suchou, máte upečeno. Nechte vychladnout, bábovku vyklopte, pocukrujte a můžete se do ní pustit! :-)

Ananasové řezy

pic

Má dnešní snídaně. Pekla jsem tuhle buchtu už včera, protože by se měla trochu rozležet. Tady je recept. ANANASOVÉ ŘEZY: Vylejte do mísy velkou plechovku ananasu (580 ml) a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Přidejte 3 vejce a přisypte 3/4 hrnku krystal cukru. Pořádně vše našlehejte do pěny. Poté přisypte 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžičku sody a vše promíchejte. Nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů dozlatova. Na krém uvařte jeden vanilkový pudink jen ve 300 ml mléka. Pudink zchlaďte a prošlehejte se 2 pomazánkovými másly. Krém oslaďte lžící cukru a jedním vanilkovým cukrem. Natřete ho na vychladlou buchtu a pocákejte čokoládou. (Rozpustila jsem 1 čokoládu na vaření s troškou másla.) Podle původního receptu patří na krém ještě nasypat nasekané vlašské ořechy, což jsem včera neudělala, ale pokud je máte, neváhejte.. Máte hotovo. Snažte se vydržet a nechat buchtu rozležet, protože teprve potom je nejlepší. :-)

Brusinkový džem

pic

Dnes jsem se pustila do brusinkového džemu. Kamarádka natrhala brusinky, takže jsem je hned hodila do hrnce. Dřív jsem o brusinky nestála, nevím jestli je to věkem, ale teď je dokážu opravdu ocenit. Tenhle džem je opravdu velmi jednoduchý, takže pokud máte brusinky, pusťte se do něj. BRUSINKOVÝ DŽEM. Do širokého hrnce dejte brusinky, já vařila ze třech kil. Rozvařte je, stačí 5 až 10 minut. Přidejte cukr, stačí půl kila cukru na kilo brusinek. Vařte opravdu bujně, dávejte pozor, ať se nepopálíte. Tak po čtvrt hodině zkontrolujte na talířku , jestli džem už dostatečně želíruje. (Na studený talířek kápněte džem a po chvilce uvidíte jestli tuhne). Pokud ne, vařte ještě chvilku a test opakujte. Do brusinek opravdu nemusíte přidávat pektin, mají ho samotné dost. Ještě jedna rada, kdo má rád skořici, přidejte s cukrem lžičku skořice, do brusinek je vynikající. Hotový džem slijte do vyvařených vařících sklenic, zavíčkujte a sterilujte 20 minut na 80 stupňů v troubě na plechu s vodou. A máte hotovo. Výborný džem do svíčkové, k paštice nebo i klasicky na chléb nebo do jogurtu. Tento džem mám i v eshopu, najdete ho zde http://goo.gl/39XfJG

Zeleninová polévka

pic

Mám moc ráda, když můžu vyjít na zahradu a z natrhaných vlastních výpěstků pak něco uvařím. Dneska to byla zeleninová polévka. Na olivovém oleji jsem osmahla cibuli, mrkev, cuketu, celerovou nať, libeček a lžičku medu. Zeleninu jsem zalila zeleninovým vývarem, rozmixovala, přidala smetanu, osolila a zakápla octem. Na závěr jsme si posypali polévku osmahnutými sezamovými semínky a hned se do polévky pustili! :-) S lívanci se zakysanou smetanou a marmeládou to byl ideální prázdninový oběd. Jen to počasí, to je letos na mně moc deštivé….

Višňovka

pic

Jestli nějakou práci opravdu nemám ráda, tak je to peckování višní. Jde to pomalu, všude teče šťáva a člověk musí být opravdu pozorný, aby nikde nezůstala ani jedna pecka. Daleko jednodušší je vyrobit si VIŠŇOVKU. Vezměte třílitrovou skleněnou láhev, naplňte ji višněmi, prosypte cukrem (asi tak půl kila, ale záleží na vás, jak moc sladkou ji chcete mít) a zalijte litrem alkoholu. My dáváme korn (žitnou), kterou kupujeme v Rakousku. Ale i tady je to víceméně na vás, spíše bych volila něco neutrálního jako je třeba vodka. Láhve zakryjte a nechte odležet asi tak měsíc, delší doba nevadí, nezkazí se to. :-) Pak už jen zbývá slít višňovku do lahví. My děláme tři láhve, ale skoro všechnu pak rozdáme. Je to velice populární dárek. :-)

Angreštové čatní

pic

Dnes jsem vařila po dlouhé době čatní. Je z angreštu z naší zahrádky a myslím, že je opravdu vyvedené. ANGREŠTOVÉ ČATNÍ: Na 1 kg angreštu si připravte 1 cibuli, 1 citron, 200 ml octa, chilli podle vaší chuti, 500 g krystal cukru, 1 lžičku soli a já přidala ještě trochu mletého hřebíčku a lžičku hořčičných semínek. Angrešt dejte vařit do hrnce, přidejte najemno nakrájenou cibuli, chvilku vařte a potom přidejte ostatní ingredience. Vařte do zhoustnutí. Konzistence by měla být řidší než u marmelády nebo džemu. Měla by vzniknout pěkně sladkokyselá, trochu pikantní omáčka k masu nebo sýrům třeba ke grilování. :-)

Kynuté buchty

pic

Tak jsem po dlouhé době upekla kynuté buchty. Doma byly všechny tři holky, takže nátlaku nešlo odolat. Ale s domácí pekárnou je to jednoduché! KYNUTÉ BUCHTY: Do pekárny dejte 600 g hladké mouky, špetku soli, 4 lžíce krystal cukru, kapku citronového oleje nebo ostrouhanou kůru z jednoho malého citrónu, 200 až 300 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 70 g měkkého másla a rozdrobte 30 g droždí. Zadejte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, zadělejte těsto klasicky s kváskem. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny, dejte na pomoučený vál, utrhněte kuličku těsta a utvořte placičku na kterou dáte lžičku tuhého farmářského tvarohu a lžičku pevné marmelády. Tvarujte buchty a pokládejte je na pekáč nebo plech s pečícím papírem. Nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Poté dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 stupňů a buchty pečte dozlatova. Po vytažení z trouby potřete buchty rozehřátým máslem a nechte je vychladnout. Pocukrujte a můžete se do nich pustit! Tentokrát jsem dávala napřed jahodový džem a potom borůvkový s vanilkou. Buchty byly výborné a ty borůvkové byly prostě boží…:-)

Borůvkový koláč

pic

Borůvky a zase borůvky. Dnes jsem upekla opět rychlovku, to mně baví nejvíc. BORŮVKOVÝ KOLÁČ. Ušlehejte tři vajíčka s 3 dl krystal cukru. (odměřuji ve skleničce na víno). Do pěny přidejte 150 g rozehřátého másla, menší sklenici kefíru, lžíci kypřícího prášku a 4 dl hladké mouky. Promíchejte a vlijte do dortové formy. Povrch posypte hojně borůvkami a dejte na 200 stupňů péct. Pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Jdu si hned kus dát, potřebuji energii na zítřejší třeboňský trh. :-) Ty celodenní jsou opravdu hodně náročné.

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water