Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Vafle

pic

Holky dostaly vaflovač, a tak se u nás pečou VAFLE. Velmi jednoduchý recept na vynikající dobrotu pro děti i dospělé. Třeba ke kávě nebo když se vám nechce péct a máte strašnou chuť na nějakou dobrotu. Na vafle smíchejte 220 g hladké mouky (já dala tentokrát 110 g pohankové a 100 g obyčejné hladké mouky), 1 lžičku kypřícího prášku, špetku soli, 300 ml mléka, 2 vejce a 20 g rozpuštěného másla. Ušlehejte hladké těsto a upečte postupně ve vaflovači. My jsme koupili toustovač, u kterého můžete vyměnit vnitřek na tousty, vafle a grilování a je to opravdu praktické. Co dáte na vafle je na vás. My měli ušlehanou šlehačku smíchanou s tvarohem a zakysanou smetanou, můj malinový sirup a domácí vanilkový cukr. Vynikající je javorový sirup, marmeláda nebo řecký jogurt s ovocem. Prostě dejte na ně co máte nejradši! :-)

Rychlý makovec

pic

RYCHLÝ MAKOVEC, buchta kterou zbožňuje naše Zuzanka, i když ona miluje vše co je z máku. Musela jsem vše změřit, protože ho dělám také od oka jak mě napadne. Tady je recept. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Ušlehejte tři vejce, hrnek oleje a půl hrnku moučkového cukru. (Místo oleje můžete dát máslo, je možná ještě chutnější.) Do našlehané směsi přidejte jednu zakysanou smetanu nebo tučný řecký jogurt, dva hrnky umletého máku, jeden hrnek polohrubé mouky a kypřící prášek do pečiva. Dnes jsem přidala vlašské ořechy, dobrá je i nasekaná hořká čokoláda a kandované ovoce. Pokud je těsto moc husté, přilejte trošku mléka. Těsto rozetřete na plech s pečícím papírem a pečte dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Máte rádi mák? A co vám z něj chutná nejvíc? Takové šišky s mákem je hotový návrat do dětství. Emotikona smile

Husákova bábovka

pic

Když je ten advent, tak jsem udělala pořádnou bábovku. Dělává ji i moje mamka, u nás byla pod názvem Husákova bábovka. Po letech ke mně doputoval tenhle recept od kamarádky, a to už se tahle buchta jmenovala Prezidentská. Když si přečtete ingredience, bude vám název jasný…Tady je recept: Našlehejte pět žloutků, 30 dkg krystal cukru, 20 dkg změklého másla a jeden vanilkový cukr. Do 30 dkg polohrubé mouky rozmíchejte jeden prášek do pečiva, špetku soli, 5 dkg strouhané hořké čokolády a 10 dkg nasekaných vlašských ořechů. Dále si ještě připravte jednu šlehačku. Ze zbylých bílků udělejte pevný sníh. Do ušlehaných žloutků přidávejte po částech suchou směs a šlehačku. Nakonec jemně zapracujte našlehané bílky. Vše nalejte do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy (pokud chcete vysypat hrubou moukou, můžete, ale já mám ráda kokos) a pečte 10 minut zprudka na 200 stupňů. Potom ztlumte teplotu na 150 stupňů a pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Trvá to asi hodinu. Po vytažení nechte vychladnout a teprve potom bábovku vyklopte. Buchta je vynikající a vydrží vláčná i více dní.

Čokoládové lanýže

pic

Všichni jistě už pečete vánoční cukroví. My jsme dnes vyráběli ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE. Pro milovníky čokolády je tenhle recept to pravé. 500 g čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa rozpusťte ve 200 ml zahřáté šlehačky. Potom do směsi všlehejte 100 g másla. Šlehejte dokud nevznikne hladká hmota. Dejte do ledničky ztuhnout a vychladit. Potom nabírejte kousky a rukama tvořte kuličky. Aby se hmota nelepila na ruce, podsypávejte si je kakaem. My jsme dělali více druhů, obalovali v kakau, kokosu, do čokoládové směsi přidali drcené vlašské ořechy a nadrcené fíky s kandovanými brusinkami. Prostě tady se vlastní aktivitě meze nekladou. Teď jenom nechodit pořád ujídat. A musím ještě uklidit linku. Zuzka řádila, kakao jen lítalo. Ale za to nadšení to jistě stálo!

Bílková bábovka

pic

Zbyly vám bílky z pečení cukroví? Upečte si tuhle vynikající BÍLKOVOU BÁBOVKU. Dnes jsme jí snídali a říkám si, jaká je škoda, že ji máme jen na Vánoce. Ale kdy jindy seženete osm až deset bílků? Ostatní složky jsou jednoduché: Na každý jeden bílek dejte 20 g polohrubé mouky, moučkového cukru a másla. Ještě potřebujete špetku soli, půl pytlíku prášku do pečiva a vlašské ořechy a čokoládu. Bílky ušlehejte na tuhý sníh. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny. Do cukrovo-máslové pěny opatrně vmíchejte sníh. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Po částech mouku zapracujte do bílků s cukrem a máslem. Nakonec jemně vmíchejte vlašské ořechy a čokoládu. Vlijte do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Po vytažení nechte bábovku vychladnout ve formě a potom vyklopte. Ještě jedna rada na závěr, kdo má rád méně sladké, snižte množství cukru. Já dala na 10 bílků 180 g cukru a stačilo to. Tahle bábovka je pro mne opravdová vzpomínka na dětství, protože ji nikdo jiný kromě mé mamky nedělal. Nebo ji znáte? Pečete ji doma?

Vánočka

pic

Vánočky, bez nich by u nás nebyly opravdové Vánoce. Letos se vyvedly náramně. Mám z nich fakt radost. Recept jsme si upravili podle sebe, těsto uhnětla domácí pekárna a výsledek je super. Tady je recept: Do pekárny nasypte 500 g hladké mouky, špetku soli, 100 g moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, přidejte 3 žloutky, 125 g rozpuštěného másla, asi 150 ml vlažného mléka, 2 lžíce rumu, 3/4 kostky droždí a nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu. Připravte si ještě 2 hrsti rozinek namočených v rumu a 100 g loupaných mandlí. V pekárně zadejte program těsto a nebo zpracujte klasicky kynuté těsto ručně. Po vykynutí rozdělte těsto na 9 dílů a nechte někoho (samozřejmě toho kdo to umí, u nás Kačka) uplést vánočku. Mezi patra vložte rozinky a mandle. Propíchněte špejlemi, aby se vánočka nerozjela, potřete rozšlehaným vejcem, ještě posypte mandlemi a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 20 minut, potom snižte teplotu na 160 a pečte dalších asi 20 minut. Po vytažení potřete hojně méslem a pocukrujte. Hotovo! Přeji všem krásné Vánoce! :-)

Pomalu pečená kachna

pic

Tak tohle je POMALU PEČENÁ KACHNA s drbáky a červeným zelím. Tímhle jídlem jsme pohostili naši poslední návštěvu u nás. Vařili jsme pro 12 lidí, 2 kachny plus pečená soja pro vegeteriány. Myslím, že se jídlo opravdu povedlo, takže tady je recept. Kachnu osušte, okmínujte a pořádně osolte. Vložte do pekáče (nejlépe litinový s poklicí), nepodlévejte, na kachnu dejte alobal a na 100 stupňů pečte v troubě tak 6 až 8 hodin. Mně se vejdou 2 kachny do pekáče pěkně natěsno, proto když pečete jednu menší, pěkně ji utěsněte v pekáči alobalem. Já ji dám péct když jdu ležet, tak asi o půlnoci a ráno , tak v 8 hodin troubu vypnu. Před polednem kachnu vyndejte a dejte na 180 stupňů dopéct kůrku. Drbáky udělejte takhle: 550 syrových oloupaných brambor jemně nastrouhejte a nechte čtvrt hodiny stát. Nechte v cedníku okapat, dejte do misky, přidejte půl vejce nebo jedno malé, 150 g jemně nastrouhaných uvařených oloupaných brambor ve slupce, osolte a přisypte 250 g hrubé mouky a zpracujte těsto. Vykrajujte lžící noky a vařte v osolené vodě 8 až 10 minut. Zelí si připravte tak jak ho máte rádi a máte hotovo. Musím říct, že letos už nemám chuť na nic. Musím si dát mírnou dietu. Kachna, cukroví, pivo, víno, řízky, salát…úplně mi to stačilo!

Trdelník pečený na ohni

pic

Netradiční oslava Nového roku – pečení TRDELNÍKU na ohni. Dnešní odpoledne se nám vyvedlo a bylo to docela dobrodružné. U rybníku jsme si udělali oheň, opekli si trdelník, děti a pes se snažili probořit do ledu a my popíjeli teplý čaj a koukali do plamenů. Moc se nám to líbilo! Pokud byste chtěli také opékat těsto místo špekáčků, tak tady je recept: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí, lžička cukru, 250 ml mléka, 50 g másla a 2 vajíčka. Vše dejte do pekárny na program těsto. Nebo zadělejte klasické kynuté těsto. Po vykynutí se přesuňte i s těstem k ohni, namotejte kousek těsta na klacek a opékejte. Po upečení obalte trdelník v cukru se skořicí. Ještě si příště s sebou vezmeme máslo a trdelník si před pocukrováním pomažeme máslem. Tak ať máte po celý rok pohodu jako my dnes! :-)

Tyrolské knedlíky se špenátem

pic

Anička dostala k Vánocům vegetariánskou kuchařku, takže dnes vařila k obědu první recept. Před chvilkou jsme dojedli pár knedlíčků co zbylo od oběda a shodli se, že tenhle recept budeme určitě vařit často. Takže, TYROLSKÉ KNEDLÍKY SE ŠPENÁTEM. Na 80 g másla opečte dosklovata nadrobno nakrájenou cibulku. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Do mísy dejte 500 g toustového chleba na kostičky, 3 vejce, špetku strouhaného muškátového oříšku, 100 g strouhaného parmazánu, (v receptu je sýr gruyére, ale ten bych u nás musela leda vykouzlit, parmazán byl také dobrý), 3 lžíce hladké mouky,asi 3 lžíce mléka a 300 g nasekaného špenátu (my měli listový rozmrazený špenát) a osmaženou cibulku. Vypracujte těsto, tvořte knedlíčky velikosti pingpongového míčku a vařte v osolené vodě 8 až 12 minut. Před podáváním můžete knedlíčky ještě posypat sýrem a hlavně polejte rozehřátým máslem. Jsou vynikající a výborné budou i jako příloha!

Pomerančová marmeláda

pic

Pomerančová se povedla. Mám radost, donesla jsem si jednu skleničku v poledne domů a už je půlka pryč. Mažu si jí na tmavý chléb se žervé a nemůžu přestat jíst.. Slíbila jsem recept, tak tady je: Kupte nejlepší pomeranče co seženete. Pokud nejsou BIO, tak je pořádně vydrhněte kartáčkem pod teplou vodou. Okrájejte tence oranžovou slupku (snažte se okrájet bílou část co nejméně, vidíte na fotce, že úplně načisto jsem také nekrájela), nakrájejte kůru na tenké proužky a zalijte v hrnci vodou, aby byla ponořená. Až začne voda vařit, slijte vodu, vylijte ji, znova kůru zalijte vodou a teď už vařte kůru úplně doměkka. Z okrájených pomerančů oloupejte zbylou slupku, rozkrájejte je, pokud mají zrníčka, vyhoďte je a vyhoďte také bílé středy pomerančů.Zvažte si kolik máte pomerančů, na jedno kilo si připravte 750 g cukru. Pomeranče vařte asi hodinu doměkka (čas záleží na tom jaké máte pomeranče) a přilijte uvařenou kůru i s vodou. Přisypte skoro všechen cukr (malou část si nechte na smíchání s pektinem), vařte 10 minut, přisypte zbylý cukr s pektinem (20 g pektinu na 1 kg pomerančů), pořádně míchejte a vařte ještě 5 minut. Potom slijte do sklenic a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut při 80 stupních. Tak a máte hotovo! :-) Jestli se vám do toho nechce, můžete si tuto marmeládu nově koupit v mém eshopu, najdete ji zde http://goo.gl/36l3aQ

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water