Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Jogurtový koláč

pic

JOGURTOVÝ KOLÁČ. Rychlé a snadné pečení s výborným výsledkem. RECEPT. V míse smíchejte 1 kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 1/2 kelímku rozpuštěného másla nebo oleje, potom přidejte 1 kelímek polohrubé mouky, 1/2 kelímku cukru a 1/2 prášku do pečiva. Vše promíchejte. Směs nalijte do koláčové formy s pečícím papírem. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou. (100 g hrubé mouky, 80 g másla a 80 g krystal cukru, já ji udělala od oka :-).) Tohle je původní recept, já tentokrát odměřovala v kelímku jogurt 400 g, dala trochu víc prášku do pečiva, místo ovoce byl tvaroh a rybízový džem. Pekla jsem ve formě o průměru 35 cm. Tak dobrou chuť!

Celozrnné bulky

pic

CELOZRNNÉ BULKY. Upekla jsem je včera a i dnes k snídani byly výborné. Pokud na ně máte chuť, tady je RECEPT. Do domácí pekárny dejte 200 g celozrnné špaldové mouky, 300 g hladké mouky, lžíci kmínu, 11 g soli a 12 g instantního droždí. Potom přilijte 300 ml vlažného mléka, ve kterém jste rozšlehali 2 vejce a 60 g rozpuštěného másla. Zadejte program těsto. Po prvním zamíchání ( těsto se mi zdálo řidší) jsem těsto ještě zahustila dvěma hrstmi jemných vloček a po chvilce přidala hrst sezamových a hrst slunečnicových semínek. Po vykynutí dejte těsto na vál, podsypejte moukou, zlehka zapracujte rukama. Tvořte koule, které potřete rozšlehaným vejcem ( nesmí být ledové ..), posypte třeba mákem a sezamem a nechce na plechu s pečícím papírem ještě tak 20 minut kynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů přibližně 15 minut. :-)

Buchta z čokolády Margot

pic

BUCHTA Z ČOKOLÁDY MARGOT. Vždy, když v obchodě vidím tuhle čokoládu, vzpomenu si na dětství, kdy se tahle buchta jeden čas hodně pekla. Když jsem ji pekla, přidala jsem trochu kalorií navíc, ale stojí to za to. :-) Na plech s pečícím papírem nalijte těsto – 2 hrnky polohrubé mouky smíchejte s půl hrnku krystal cukru, jedním práškem do pečiva, s 200 g nastrouhané čokolády Margot a s hrstí vlašských ořechů. Zamíchejte a přidejte jednu šlehačku, půl hrnku oleje, dvě vejce a hrnek mléka. Pečte při 170 stupních. Upečené polejte čokoládou a posypte kokosem. Dělali jste tuto buchtu doma také?

Citrónová buchta

pic

Včera jsem upekla CITRÓNOVOU BUCHTU. Je to takový letní citronový osvěžující piškot. :-) RECEPT. V míse vyšlehejte 5 žloutků se 150 g moučkového cukru, 1 vanilkovým cukrem nebo pár kapkami vanilkového extraktu do pěny. Během šlehání přilévejte pramínkem 100 ml oleje. Po vyšlehání přidejte 100 ml citrónové šťávy a 100 mladí mléka, vše promíchejte. Teď přisypte 250 g polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Na závěr jemně vmíchejte sníh ušlehaný z 5 bílků se špetkou soli. Těsto vlijte do vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku.( Já měla rozměr 30 krát 25 cm.) Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 30 minut. Po vychladnutí prokrojte a promažte buchtu nějakým pikantním džemem. Já použila višně s vanilkou, které tentokrát mají opravdu výraznou kyselost. Pečení zdar!😁

Buchta na snídani

pic

BUCHTA NA SNÍDANI. Kdo nejede v trendy výživě a má rád sladkou snídani, upečte si tuhle buchtu. :-) RECEPT. V jedné míse vyšlehejte 4 bílky do sněhu. V druhé míse ušlehejte 4 žloutky se 100 g moučkového cukru do pěny a pár kapkami vanilkového extraktu nebo vanilkovým cukrem. Potom ještě vešlehejte 160 ml oleje.( Lijte ho do vaječné směsi tenkým pramínkem a šlehejte.) Potom vešlehejte 100 ml mléka a na závěr 250 g polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva. Nakonec jemně vpracujte sníh z bílků. Do vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku (já měla rozměr 30 krát 25 cm, ale klidně může být větší) vlijte 3/4 těsta. Do zbytku těsta zamichejte asi 2-3 lžíce kakaa a těsto vlijte sem tam na světlé těsto. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 25-30 minut. Po upečení ještě teplou buchtu propíchejte (obrácenou vařečkou nebo hůlkou na čínu) a polijte kakaovou polevou a posypte kokosem. Polevu jsem uvařila tak, že jsem do kastrůlku od oka dala trochu vody, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci másla a 4 lžíce kakaa a trochu povařila. Recept na tuto polevu najdete na internetu snadno, já jen dramatický ubrala cukru. Pečení zdar! :-)

Cuketová směs na topinky

pic

Tuhle CUKETOVOU SMĚS NA TOPINKY jsem dnes dělala už podruhé. Z první dávky, vše snědeno! Pokud máte cukety, můžete se taky pustit do vaření. Je to jednoduché. RECEPT. V pekáči (já mám litinový) na 130 ml olivového oleje opečte do sklovata 5 velkých cibulí a 8 stroužků česneku, obojí nakrájené na plátky. Potom přidejte 1,5 kg cukety nastrouhané nahrubo. Mladé cukety nastrouhejte celé, velkou cuketu napřed oloupejte a vykrájejte střed. Vše chvíli opékejte, potom přilijte 700 g passaty (rajčatové pyré), přidejte ještě 150 až 200 g rajčatového protlaku, 3 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 5 lžic sójové omáčky a 2 lžíce balzamikového octa. Vše promíchejte , pekáč bez poklice strčte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečte přibližně 1hodinu. Občas můžete směs promíchat. Vařící směs nacpěte do skleniček, uzavřete a sterilujte v troubě na plechu s vodou 30 minut na 90 stupňů. Kdo má v troubě horkovzduch, použijte ho. Směs je výborná na topinky s česnekem a sýrem, nejvíc nám chutná s čedarem. Taky jsem ji použila s fazolemi do tortil a holky byly náramně spokojené. Z tohoto množství jsem měla 13 skleniček o obsahu 200 ml.

Marinovaná červená řepa

pic

MARINOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA. Dostala jsem takto připravenou řepu ochutnat od kamarádky a hned jsem si řekla o recept. Kdo má rád červenou řepu, určitě ji takhle zkuste. Kdo ji nenávidí, nenamáhejte se.😁 Pro milovníky řepy je tady RECEPT. 2 středně velké řepy uvařte v parním hrnci doměkka. Nebo je upečte v troubě zabalené v alobalu. Měkkou řepu nakrájejte nebo nakrouhejte na co nejtenčí plátky. V míse vyšlehejte 2 lžičky medu, 6 lžic olivového oleje, 2 podrcené stroužky česneku,1 lžičku dijonské hořčice, 2 lžičky balzamikového octa, směs osolte a opepřete. Nakrájenou řepu promíchejte s marinádou a v uzavíratelné nádobě nechte v lednici přes noc. Druhý den ochutnejte, já řepu ještě mírně dosolila. Vynikající je ke grilování, rozložit na talíř se sýrem jako předkrm nebo do různých sendvičů. V lednici ve sklenici vydrží tak týden. Dobrou chuť!

Linecký koláč

pic

LINECKÝ KOLÁČ. Říkáte si o recept, tak je tady. RECEPT. V míse smíchejte 150 g hladké celozrnné mouky, 200 g hladké mouky, špetku soli, 100 g krystal cukru a 1 prášek do pečiva. Přidejte 1 vejce a 200 g studeného másla na kostičky a vypracuje těsto. Tak 4/5 těsta vytlačte do formy s pečícím papírem (průměr 25- 30 cm). Těsto potřete pikantním džemem, já dala moje višně s vanilkou. Na džem rozetřete tvarohový krém – umíchejte 2 tvarohy (ne vaničkové), 1dcl smetany, 4 žloutky, pár kapek vanilkového extraktu a cukr podle chuti. Zbytek těsta vyválejte a buď udělejte na koláči mřížku nebo vykrájejte třeba srdíčka, která poklaďte rovnoměrně po tvarohovém krému na koláči. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 45 až 60 minut dozlatova.

Bílková bábovka 2

pic

Zbyly nám bílky z výroby těstovin, takže došlo na tuhle nadýchanou BÍLKOVOU BÁBOVKU. Tady je RECEPT. 320 g bílků (asi 8 až 10 bílků) vyšlehejte do tuha se špetkou soli a lžičkou citronové šťávy. Do vyšlehaných bílků postupně vmíchejte 160 g polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva a 100 g krystal cukru. Ještě přidejte 100 g rozpuštěného zchladlého másla. Na konec přidejte 100 g hořké čokolády na kousky, můžete dát rozinky a třeba i pár oříšků. Vše promíchejte a vlijte do vymazané a kokosem vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 45 minut. Pokud na závěr pečení vytáhnete zapíchnutou špejli suchou, je hotovo.

Šátečky

pic

Tyhle ŠÁTEČKY jsem nedávno viděla na instagramu. Recept mi před lety dala kamarádka jako těsto na štrůdl. Musela jsem tedy vyzkoušet i variantu šátečkovou. :-) Je to jednoduché, RECEPT je tady. Z 250 g másla, 250 g hladké mouky a 250 g tvarohu vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v ledničce (asi půl hodiny). Potom těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce. Na každý čtverec dejte náplň a těsto sepněte do šátečku. Já dávala povidla, marmeládu a tvaroh jako do buchet. Šátečků bylo 25 kusů. Pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 25 minut. Nejlepší jsou teda povidlové!:-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water