Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Makovec

pic

Včera jsem opět pekla MAKOVEC. Tohle je buchta přímo pro mě. Maková, jednoduchá a moc dobrá! :-) RECEPT. V míse smíchejte 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek máku, 1/2 hrnku jemných vloček, špetku soli, 1 prášek do pečiva a 1/2 hrnku panely nebo krystal cukru. Vše promíchejte. Mák dávám nemletý, chutná nám jak v buchtě křupe. Do suché směsi přidejte 2 vejce, 1/2 hrnku oleje a 1 hrnek kefíru. Opět vše promíchejte, těsto vlijte do pekáčku (asi 30 krát 20 cm) vymazaného olejem a vysypaného kokosem. Nakonec 1 tvaroh smíchejte s 1 vejcem a oslaďte dle chuti. Lžičkou ochucený tvaroh naneste rovnoměrně na těsto v pekáčku. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů mírně dozlatova, až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Makovec je opravdu výborný!

Rohlíky

pic

Obyčejné ROHLÍKY v domácím provedení. RECEPT. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 11 g soli, půl lžičky krystal cukru, 1/2 kostky droždí ( 22 g ), 60 g oleje nebo vlažného rozpuštěného másla a 300 ml vlažné vody. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto na vále propracujte, rozdělte na 3 části, které opět propracujte, aby vznikly tři bochánky. Každý bochánek rozválejte na kolo, rozkrojte na 4 trojúhelníky a z každého srolujte rohlík. Dávejte je na plech s pečícím papírem. Nakonec rohlíky potřete vlažnou vodou a posypte třeba mákem. Nechte ještě půl hodiny kynout. Potom pečte v předehřáté troubě na 190 minut asi 25 minut. ( Pokud pečete dva plechy najednou, v půlce pečení je prohoďte. Nemusíte dělat rohlíky, já mám radši kaiserky. Odtrhnu kus těsta, vyválím rukama váleček, udělám na něm uzel, a zbylý ocásek těsta zastrčím do středu uzle.

Tvarohové šátečky

pic

TVAROHOVÉ ŠÁTEČKY. Tyhle tvarohové šátečky jsou vzpomínka na dětství. Recept dostala moje mamka za mlada od tchýně, prý má v sešitě recept označen – od babky 😀. Já jsem ten samý dostala před lety od kamarádky. Tady je. RECEPT. Na vál nasypte 500 g hladké mouky, osolte špetkou soli. Vedle mouky si na hrubém struhadle nastrouhejte 1máslo. V původním receptu byl stužený tuk. Ve prostřed mouky udělejte důlek, do něj vyklepněte 2 vejce a rozdrobte 8 dkg ( 2 kostky ) droždí. Vidličkou kvedlejte droždí s vejci a přilévejte 125 ml mléka. Začněte rukama zpracovávat těsto ze všech ingrediencí. Podsypte si trochu moukou, rozdělte těsto na dvě půlky, z první vyválejte plát, rozkrájejte ho na čverečky. Na každý dejte lžičku tvarohové náplně (jako do buchet), sepněte ho do šátečku. Teď to samé proveďte s druhou půlkou těsta. Šátečky dejte na plech s pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova 30 -40 minut. Ještě teplé šátečky pocukrujte. S těstem s droždím pracujeme hned, nekyne. Moje máma dělávala takové minišátečky, já je mám větší. Příště si budu muset dát s nimi větší práci!

Makovky

pic

Včera večer upekla Anička MAKOVKY. Hned večer jsme se do nich pustili, dnes je snídáme a jsou moc dobré. RECEPT má Anička z internetu, jen jsme si ho trochu upravili. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, 70 g krystal cukru, 5 g soli. Přidejte 30 g čerstvého droždí, 100 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka a 1 vejce pokojové teploty. Zadejte program těsto. Po vykynutí těsto propracujte, rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte kolo o průměru asi 25 cm. Kolo rozkrojte na 4 dílky. Z každého díllu vytvarujte válečkem trojúhelník, kterémy protáhnete jednu špičku. Z nejkratší strany srolujte rohlík, ohněte do podkovy a klaďte na plech s pečícím papírem. Postupně udělejte makovky z ostatního těsta. Makovky nechte ještě asi 30 minut kynout v teple. Potom je pečlivě potřete vajíčkem a posypte mákem. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 20 minut, prostě až budou makovky pěkně do hněda.

SLADKÉ DÝŇOVÉ PLACIČKY

pic

SLADKÉ DÝŇOVÉ PLACIČKY. Zbylo mi dýňové pyré, tak jsem upekla tyhle jako sušenky.😀 Doma sklidily úspěch, tak se můžete inspirovat. RECEPT. Do mísy dejte 200 g dýňového pyré, 100 g změklého másla a 200 g zakysané smetany. Rozmixujte vše tyčovým mixérem. Přidejte 60 g panely nebo hnědého cukru, 1/2 lžičky perníkového koření, špetku soli, pár kapek vanilkového extraktu a 1 malou lžičku jedlé sody. Vše promíchejte. Nakonec přisypte 190 g hladké mouky a vše promíchejte v těsto. Na plech s pečícím papírem klaďte lžičkou hromádky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Ke konci jsem každou hromádku otočila a trochu přimáčkla. Placičky jsem nakonec pocákala rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Prezidentská bábovka

pic

Máme vlašské ořechy, tak jsem po dlouhé době upekla PREZIDENTSKOU BÁBOVKU. V míse ušlehejte 5 žloutků, 200 g panely nebo krystal cukru a 200 g změklého másla do pěny. V druhé míse ušlehejte tuhý sníh z 5 bílků a špetky soli. Smíchejte si 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a 100 g nasekaných vlašských ořechů a 50 g nasekané hořké čokolády. Do žloutkové směsi všlehejte 250 ml smetany a pár kapek vanilkového extraktu. Teď do směsi zapracujte smíchanou suchou směs. Pokud by bylo těsto moc tuhé, přilijte trochu mléka. Nakonec lehce vmíchejte sníh. Do vymazané a vysypané formy na bábovku vlijte hotové těsto. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů nejprve 10 minut, poté dopékejte na 160 stupňů přibližně 40 minut, prostě až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Bábovka je výborná, aby ne, když jsou v ní samé dobroty!

Eton mess

pic

Dnešní dobrota ke kávě. Anglický dezert eton mess je dokonalý. Velmi jednoduchá výroba, výsledkem ohromíte! U nás doma tohle chutná všem a moc! 😍 RECEPT : Vyšlehejte bílky s krystal cukrem v poměru 1:1. Já měla 6 bílků a bylo to akorát na plech. Bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a pár kapek citrónové šťávy. Sníh z části ušlehejte a teď začněte přidávat po částech cukr. Sníh šlehejte tak dlouho, až po vyndání metel zůstanou špičky sněhu tuhé a nebudou se ohýbat. Natřete sníh ve vyšší vrstvě na pečící papír, na plechu ho nechte sušit v troubě na 110 stupňů. Bude to trvat asi 2 hodiny, ale můžete to udělat i tak, že budete sušit na 90 stupňů přes noc. Usušený a vychladlý korpus rozlámejte na kousky, opatrně smíchejte s ušlehanou šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou a polejte rozvařeným a vychlazeným ovocem. My měli ostružiny s džemem z černého rybízu. Podávejte hned, nejlepší je když zůstane bílkový korpus ve šlehačce křupavý!😄👍

Bábovka s ananasem

pic

BÁBOVKA S ANANASEM. Dnes jsem pekla a půlka už je pryč. Tak si ji můžete udělat také, RECEPT je tady. Do mísy vylijte celou plechovku kompotovaného ananasu (560 g). Rozmixujte ho tyčovým mixérem se 2 vejci. Přidejte půl hrnku oleje, 2 špetky soli, 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády a půl hrnku panely nebo hnědého cukru. Vše smíchejte. Teď přisypte 1 hrnek polohrubé, 1 hrnek hladké mouky a 1 prášek do pečiva bez fosfátů. Opět promíchejte a těsto vlijte do vymazané a vysypané (olej, kokos) bábovkové formy. Pečte v předehřáté troubě na 150 -160 stupňů, dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Bábovku podávejte úplně vychladlou. Já tentokrát použila silikonovou bábovkovou formu a i přes můj odpor (miluju totiž keramiku) musím napsat, že silikon posloužil na výbornou. I bez vymazávání a vysypávání formy se bábovka povedla dokonale!

Kynutý věnec

pic

Dnešní pečení. KYNUTÝ VĚNEC. Všichni doma chválili, tak si ho také upečte.RECEPT: Do domácí pekárny vsypte 500 g hladké mouky, 80 g panely nebo krystal cukru, větší špetku soli a přidejte jedno droždí (42 g), 2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla (vlažného) a 200 ml mléka (také vlažného). Zadejte program těsto. Po vykynutí vyndejte těsto z pekárny a rozdělte ho na 3 části. Každou část vyválejte do tenkého dlouhého pruhu, potřete ho rozpuštěným máslem, posypte kakaem, trochou skořice, posypte panelou nebo cukrem, můžete pokapat teplou nutelou. Každou část ochuceného těsta srolujte, všechny tři na jednom konci stlačte k sobě a zapleťte do neutaženého copu. Cop dejte na plech s pečícím papírem, zatočte do věnce. Můžete do těsta udělat ostrým nožem dokola zářezy, vynikne tak kakaová nádivka. Potřete věnec rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a nechte ještě 15- 20 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, po 10 minutách ztlumte troubu na 160 stupňů a pečte dozlatova, až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Já ho vytahovala z trouby po 40 minutách. (Pokud věnec moc brzy hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.) Upečený věnec potřete máslem s rumem, dobré je i přidat trochu javorového sirupu. JE HOTOVO A JE TO DOBROTA.👍❤

Litý kynutý koláč

pic

Litý kynutý koláč. Vynikající! Pokud máte v mrazáku ovoce, rychle se do něj pusťte. KYNUTÝ KOLÁČ, RECEPT. Do domácí pekárny dejte 300 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g panely nebo krystal cukru, 2 žloutky, 80 g vlažného rozpuštěného másla, 250 ml vlažného mléka, 30 g droždí a zadejte program těsto. Neděste se, těsto je řídké. Po vykynutí vylijte těsto na plech s pečícím papírem, rozetřete ho a nechte ještě půl hodiny kynout. V míse vyšlehejte dva tvarohy (nejlépe farmářské), 2 zbylé bílky, 1vejce, lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr a oslaďte podle chuti. Teď natřete opatrně tvaroh na těsto, posypte hojně mraženým ovocem, já dala borůvky a maliny. Na závěr dejte na ovoce drobenku.( Máslo na kousky, kokos, hrubá mouka a panela nebo krystal cukr, vše pěkně rukama spojte do hrudek.) Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud nebudou okraje pěkně zlaté. 😍🌞#homebake#kolac#peceni#vikend#dnesjim#dnessnidam #bake

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water