Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Americké lívance

pic

Další tip na snídani. Dnes ráno nám Anička udělala americké lívance. Byly luxusní! Tady máte recept na jednoduchou a vynikající snídani: V míse smíchejte tři žloutky se 115 gramy hladké mouky, dvěma lžičkami kypřícího prášku do pečiva a 140 ml mléka. Rozmíchejte v hladké těsto. V druhé míse ušlehejte ze tří osolených bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do připraveného těsta. Smažte na pánvi na oleji. My jsme si je dali s jogurtem, jahodovým džemem s vanilkou a nebo jen s javorovým sirupem.

Tvarohový koláč se slaným karamelem

pic

TVAROHOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM.Všem nám doma moc chutná slaný karamel, ale zatím jsem se do jeho přípravy nehrnula. Dnes to za mě vyřešila Anička, která upekla tenhle koláč. Tady je recept. Rozdrťte 200 g sušenek nejlépe Lotusek. My je neměli, a tak Anička použila hnědé Bebe sušenky. Smíchejte rozdrcené sušenky se 150 g rozpuštěného másla a směs vtlačte do dortové formy s pečícím papírem. V míse vyšlehejte dva tvarohy (nejlépe na pečení, ty balené jako máslo), dvě vejce, citrónovou nebo limetkovou šťávu. Klidně přidejte i trochu kůry, pokud máte bio ovoce. Já mám doma citrónový olivový olej, který používám místo citronové kůry a šťávy do těsta nebo tvarohu. Přidejte 150 ml šlehačky a vyšlehejte krém, pokud je moc tuhý, přilijte smetanu. Směs rozetřete na sušenkový korpus. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po upečení (tvaroh na koláči by měl ztuhnout a okraje by měly být zlatavé) nechte koláč zchladnout a pusťte se do přípravy karamelu. Na pánvi si nechte rozpustit 150 g cukru. Potom do něj přidejte 40 g másla pokojové teploty nakrájeného na kostičky. Míchejte dokud se nespojí a nakonec pomalu přilévejte 100 ml smetany ke šlehání. Dávejte pozor, abyste se neopařili horkou párou. Nakonec přisypte sůl podle chuti (my přidali jednu malou lžičku, ne vrchovatou). Na koláč lijte karamel mírně zchladlý, ne horký. Koláč můžete dát ještě do ledničky, aby pěkně ztuhnul. A je hotovo. Já mám karamel strašně ráda, ale nikdy jsem se do jeho výroby nepouštěla. Když jsem viděla Aničku jak se jí koláč povedl, tak příště jdu do karamelu taky. :-)

Piškotová roláda

pic

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA je klasika. Pro mě rychlovka, kterou peču, když mě honí mlsná nebo má přijít návštěva, která se ohlásí chvilku předtím než zazvoní u dveří.. Dnes jsem do ní dala třešňový džem s kubánským rumem a tenhle džem byl do piškotu ten pravý. recept je jednoduchý. 6 žloutků, 6 lžic krystal cukru (já dávám trochu méně) a 6 lžic oleje šleháme do pěny. Potom přidáme 6 lžic hladké mouky a špetku soli. Nakonec opatrně vmícháme sníh z 6 bílků. Pečeme na plechu s vymaštěným pečícím papírem v troubě předehřáté na 180 stupňů dorůžova. Teplý piškot stočíme do utěrky, zchladlý potřeme marmeládou a opět zatočíme do rolády.

Hruškový džem s badyánem

pic

První letošní hruškový džem. Hrušek zatím pár, ale zato luxusní. Pokud máte hrušky, uvařte si HRUŠKOVÝ DŽEM S BADYÁNEM: Oloupejte zralé hrušky, nakrájejte je na kousky, jadřince vyhoďte. Mělo by jich být oloupaných jedno kilo. Hrušky dejte na pánev nebo do širokého hrnce. Přilijte šťávu z jednoho velkého citronu a přisypte lžičku mletého badyánu. (Kdo nemá mletý, tak může přidat celý badyán). Vařte za stálého míchání přibližně 10 minut, až budou hrušky měkké a zčásti rozvařené. Teď přidejte 400 g krystal cukru. Vařte bujně dalších pět minut, dávejte pozor, ať se nepopálíte a džem nepřipálíte. Na závěr rozmíchejte 15 g pektinu ve 100 g cukru, snižte pod džemem teplotu. Přisypte cukr s pektinem, pečlivě vše rozmíchejte a džem vařte ještě dalších 3 až 5 minut. Zkuste džem kápnout na talířek, počkejte a zjistěte jestli dostatečně želíruje. Pokud ne, ještě chvilku vařte. Potom džem slijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut při 80 stupních. Nechte džem zchladnout bez další manipulace. Je hotovo! Komu se nechte kuchtit a má na něj chuť, objednejte si ho zde: https://goo.gl/dsRzU3

Švestkový koláč s makovou drobenkou

pic

Švestkový koláč s makovou drobenkou. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do něj určitě pusťte. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse vyšlehejte 3 celá vejce, hrnek řeckého jogurtu a půlku hrnku oleje. Přisypte půl hrnku hnědého cukru, jeden hrnek polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva. Vše promíchejte, nalijte do formy na dort s pečícím papírem. Na povrch koláče klaďte hustě půlky švestek řezem nahoru. Na závěr posypte koláč drobenkou. Na ní smíchejte půl hrnku celého máku, půl hrnku polohrubé mouky, 4 lžíce hnědého cukru a pár kostiček másla, tolik, abyste rukama vytvořili pěknou drobenku. Pečte v troubě přibližně 45 minut, až budou okraje hnědé a z těsta vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Upozornění na závěr, koláč je méně sladký, takže kdo chce, přislaďte si…

KYNUTÝ KOLÁČ S TVAROHEM A ŠVESTKAMI

pic

Miluji kynuté těsto. Když jsem uviděla na internetu tenhle koláč, věděla jsem, že ho musím upéct. Neměla jsem sice recept, ale upekla jsem ho podle sebe. Tady máte výsledek. Pokud se vám koláč líbí a nám tedy moc chutnal, pusťte se do pečení. KYNUTÝ KOLÁČ S TVAROHEM A ŠVESTKAMI. Do domácí pekárny dejte 500 g hladké mouky, špetku soli, 21 g droždí, 30 g krupicového cukru, 70 g rozpuštěného másla, 2 žloutky,, 400 ml vlažného mléka a pár kapek citronového olivového oleje nebo trochu strouhané kůry z citrónu. Zadejte program těsto. Po vykynutí rozdělte těsto na dvě části. Z obou vyválejte pruhy. Na jeden dejte dva farmářské tvarohy a pocukrujte je třeba hnědým cukrem nebo si udělejte klasickou tvarohovou náplň do buchet a zaviňte těsto do tunýlku. Druhý kus těsta potřete máslem, posypte skořicí a cukrem a zaviňte ho do roládky. Do dortové formy s pečícím papírem zatočte vytvořené hady z těsta a mezi ně zastrkejte půlky švestek a pocukrujte je. Nechte koláč ještě asi 15 minut kynout a potom ho dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte určitě hodinu, pokud by povrch koláče moc rychle hnědl, dejte na koláč kousek alobalu nebo pečícího papíru. Po vytažení z trouby koláč potřete rozpuštěným máslem. Je hotovo, jen vydržet až koláč vychladne. :-)

Muffiny se švestkami

pic

MUFFINY SE ŠVESTKAMI. Jsou opravdu vyvedené, tak se do nich pusťte. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse ušlehejte do pěny 1 vejce, 80 g hnědého cukru a špetku soli. Potom do ušlehané směsi přidejte 1 sklenku oleje, 1 sklenku podmáslí nebo jogurtu, pár kapek citronového oleje/ten být nemusí), 1 prášek do pečiva , 1 lžičku perníkového koření a 250 g polohrubé mouky. Vše prošlehejte. Na závěr vmíchejte asi 15 švestek nakrájených na kousky. Dejte do košíčků a pečte v troubě asi půl hodiny. Z tohoto množství jsem měla 12 muffinů a zbytek těsta jsem upekla v jednom hrnečku.

Zázvorový sirup

pic

Tady je recept na Vaše četná přání. Vyrobte si doma ZÁZVOROVÝ SIRUP, v těchto podzimních dnech se vám bude hodit. Tohle je postup výroby sirupu tzv. za studena. Mám tenhle postup nejradši, vyrábím tak všechny sirupy. RECEPT je zde. Zázvor oloupejte, udělejte to jemně, pod slupkou je nejvíc zázvorové šťávy. Oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky a dejte do většího hrnce nebo kyblíku. Zalijte ho studenou vodou tak, abyste mohli zázvor dobře rozmixovat tyčovým mixérem. Vodu si před zalitím odměřte, podle množství vody budete později přidávat kyselinu citronovou. Vody nedávejte zbytečně moc, záleží na vás a na výkonu vašeho mixéru. Pokud máte doma nějaký jiný vhodný stroj, použijte ho, zázvor je opravdu tvrdý a těžko se s ním pracuje. Přidejte kyselinu citronovou, 5 g na 1 l vody. Můžete znovu rozmixovat, měli byste to udělat opravdu pečlivě, záleží na tom, jaký bude mít sirup říz. Nechte směs stát 24 hodin, je jedno kde, ledničku nepotřebujete. Druhý den vše přepasírujte přes jemné síto, tuhé zbytky vymačkejte rukama a vyhoďte. Šťávu nalijte do hrnce, na jeden litr tekutiny přidejte 800 až 1000 g cukru, rozmíchejte a přiveďte k varu. Jen jak sirup zabublá, vypněte sporák a seberte pěnu. Plňte do vařících lahví, uzavřete a sterilujte v troubě na plechu s vodou při 80 stupních 20 minut. A máte hotovo. Teď můžete dělat zázvorovou limonádu nebo ještě lépe si sirup zalijte teplou vodou a udělejte si čaj. S pomerančem je na zahřátí prostě senzační. Dříve jsem dávala zázvorového čaje citrón, ale byla jsem poučena, že podle čínské medicíny citrón ruší účinky zázvoru. Takže s chutí do toho a půl je hotovo! :-)

Dýňová polévka

pic

Tak jsem dnes rozkrojila naši první dýni. Vařila jsem polévku, zítra se pustím do dýňového džemu nebo do čatní. Určitě doma také připravujete dýňovou polévku, tady máte recept jak ji vaříme u nás. DÝŇOVÁ POLÉVKA. Cibuli nakrájejte na kostičky, jednu velkou mrkev, půlku celeru a jednu malou dýni (já použila kousek obří dýně Goliáš, ale může být i máslová) oloupejte a nakrájejte na kostky. Osmažte na oleji nebo másle cibulku dosklovata, a pak přidejte ostatní zeleninu a vše osmahněte pěkně skoro dozlatova. Vydržte, chvilku to trvá, ale jen tak získáte dobrou chuť a barvu polévky. Vše dejte do hrnce, zalijte tak dvěma a půl litry vývaru nebo vody. Pokud dáte vodu, přidejte do polévky dobrý bujon. Přidejte šlehačku, rozmixujte tyčovým mixérem a vařte tak čtvrt hodiny. Jestli chcete mít polévku krásně jemnou, nechte si trochu smetany a vlijte ji do polévky na závěr, když se už nevaří. Servírujte s na másle opečenými kostičkami pečiva. I když nejlepší je pokapat polévku dýňovým olejem (kupujeme ho vždy na vánočním trhu ve Weitře a to je dobrota) a posypat opečenými dýňovými semínky. Rakušané přidávají do polévky zázvor, což je dobrá varianta pro zahřátí v chladných dnech.Doufám, že si pochutnáte jako my. :-)

Koláč z kynutého těsta

pic

Opět koláč z KYNUTÉHO TĚSTA. RECEPT je tady. Na těsto dejte do domácí pekárny 300 g polohrubé mouky, 30 g krystal cukru, 250 ml vlažného mléka, 20 g droždí, 2 žloutky, špetku soli a 80 g rozpuštěného vlažného másla. Zadejte program těsto. Po vykynutí vylijte těsto na plech s pečícím papírem a rozetřete ho stěrkou. Nechte kynout ještě půl hodiny. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Dva farmářské tvarohy rozšlehejte s jedním vanilkovým pudinkem, dvěma vejci a trochou cukru. Na vykynuté těsto nastříkejte tvarohem mřížku. Do jednotlivých okének dejte na střídačku marmeládu (tady je třešňová a meruňková), já dala také nastrouhané jablko s cukrem a skořicí a trochu máku co zbyl od oběda. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů, pečte až jsou okraje koláče zlaté. Po vytažení z trouby pokapejte koláč rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Zuzka ho zrovna vedle mě jí a moc si chválí. Prý je jako duhový a moooc dobrý. :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water