Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Mrkvové muffiny

pic

MRKVOVÉ MUFFINY. Pekla jsem je pro moje holky, aby měly něco dobrého na svačinu do školy. Jsou tak dobré, že je budu péct často a hlavně taky pro mě. :-) RECEPT: Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse zamíchejte hrnek jemných vloček, hrnek hladké mouky, špetku soli, půl hrnku hnědého cukru, jednu lžičku skořice, půl hrnku nasekaných oříšků, já měla směs vlašských ořechů a semínek, a jeden prášek do pečiva. Potom přidejte 3 nastrouhané nebo nasekané mrkve, jednu zakysanou smetanu, jedno vejce a půl hrnku oleje. Vše promíchejte, rozdělte do formiček a dejte péct do rozehřáté trouby. Muffiny vyndejte až budou mít povrch dozlatova. Je to tedy dobrota!

Smažená jablka

pic

U nás doma je teď jablečné období. Tady je recept na sladkou rychlovku z jablek, na začátku podzimu ji doma pečeme často. SMAŽENÁ JABLKA. Tady je recept. Nakrájejte dvě jablka na kolečka tenká asi tak 5 mm. Pokud mají pevnou slupku, tak je napřed oloupejte. Udělejte si těstíčko: 300 ml mléka smíchejte se šesti lžícemi hladké mouky, na špičku lžičky prášku do pečiva, dvěma vejci a špetkou soli. Jablka namáčejte v těstíčku a na oleji osmažte dozlatova. Horké posypte cukrem. Pokud děláte jablka jen pro dospělé, přidejte do těstíčka rum. Já si kupuji rum v Rakousku, je jemnější a na pečení výborný. Kdo má rád skořici, určitě ji přidejte také.. Jablka jsou nejlepší sníst okamžitě po usmažení, dokud jsou křupavá. :-)

Dýňový koláč

pic

Můj první dýňový koláč. Upekla jsem si ho podle sebe, myslím, že je vyvedený. Tady je recept. DÝŇOVÝ KOLÁČ. Začněte dýńovým pyré. Já jsem si očistila a nakrájela dýni na kostky a uvařila doměkka v parním hrnci. Odebrala jsem 500 g uvařené dýně a dala do mísy vychladnout. Můžete dát také rozkrojenou dýni na plech, podlít trochou vody a upéct v troubě doměkka a potom vydlabat dužinu. Na křehké těsto dejte do jiné mísy 120 g hladké mouky, špetku soli, 50 g hnědého cukru, 100 g změklého másla a 1 žloutek. Vypracujte rukama těsto, které vtlačte do dortové formy. Do trouby předehřáté na 180 stupňů vložte dortovou formu s těstem a pečte asi 10 minut, těsto by nemělo tmavnout. Mezitím si vezměte mísu s dýní, přidejte 250 g tvarohu, 20 g hnědého cukru, 1 dl javorového sirupu (pokud ho nemáte, přidejte trošku cukru), 1 a ½ lžičky perníkového koření (já měla svoji směs kardamomu, pravé skořice, hřebíčku a badyánu), 2 vejce a 1 dl smetany. Vše řádně rozšlehejte do hladka. Vyndejte předpečené těsto, nalijte na něj dýňovo – tvarohovou směs a dejte opět do trouby. Pečte dalších 45 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout, pokud se vám chce, pocákejte ještě koláč rozpuštěnou hořkou čokoládou. Takhle zpracovaná dýně chutnala i mému muži, což je u skalního dýňového odpůrce pozoruhodné! :-)

Jablková bábovka

pic

JABLKOVÁ BÁBOVKA. Jablek máme hodně, už nevím kam s nimi. Dnes jsem upekla jablečnou bábovku, takže kdo máte rád bábovky, které jsou pěkně vlahé a nedusí, upečte si ji. RECEPT je tady. Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse ušlehejte dohladka 3 žloutky, 150 g hnědého cukru a 80 g změklého másla. Potom vmíchejte 250 g polohrubé mouky s jedním práškem do pečiva, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 2 lžíce rumu a přibližně 100 až 200 ml mléka, podle tuhosti těsta a 300 g nahrubo nastrouhaných jablek. Na závěr jemně vmíchejte sníh ze 3 zbylých bílků. Nalijte těsto do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v troubě přibližně hodinu, bábovku vyndejte, až zapíchnutou špejli vytáhnete suchou. Nechte bábovku vychladnout, vyklopte a podávejte třeba odpoledne k čaji. Podzimní pohodička je zaručena. :-)

Kokosová jablka

pic

KOKOSOVÁ JABLKA. Tenhle recept mám ve svém sešitě hodně let. Po dlouhé době jsem ho využila a určitě budu tato jablka dělat častěji. Je to opravdu rychlovka a určitě z tohoto koláčku moc neztloustnete, je totiž bez tuku. RECEPT je tady. V misce našlehejte do světlé pěny 2 vejce s 40 až 50 g cukru. Já dala tentokrát moučkový. Potom přidejte 65 g kokosu a jednu lžičku bramborového škrobu. Do zapékací misky o průměru přibližně 20 cm nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky 2 oloupaná jablka. Rovnoměrně je rozložte na dno misky, můžete je pokapat šťávou z půlky citronu, a na ně nalijte vaječnou směs. Dejte do mikrovlnky na výkon přibližně 650 w asi na 6 až 8 minut. Toto jsou údaje z receptu, nejlepší bude když dáte koláč do mikrovlnky na 6 minut, potom zkontrolujete koláč, a když tak ještě na minutu nebo dvě ještě dál pečete. Jablka můžete i krátce zápéct v troubě, koláček bude jistě také dobrý. Teď jsem ho měla ke kávě po nedělním obědě a u mě tedy naprostá spokojenost! :-)

Očechový perník

pic

OŘECHOVÝ PERNÍK. Upečte si ho, opěr rychlé a nenáročné pečení s vynikajícím výsledkem. RECEPT: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte 1,5 hrnku jemných vloček, 2 hrnky hladké mouky, špetku soli, půl pytlíku prášku do pečiva, jednu lžičku jedlé sody, půl hrnku hnědého cukru (nebo krystal cukru) , 4 lžíce kakaa, lžičku perníkového koření, 4 hrsti pokrájených vlašských ořechů a vše pěkně promíchejte. Teď přilijte 1 hrnek podmáslí, ¾ hrnku oleje, ¾ hrnku mléka a přidejte 2 celá vejce. Vše promíchejte, vlijte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby. Perník vyndejte až vytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Do mističky vymačkejte šťávu z 1 mandarinky a 1 citronu, přidejte 3 až 4 lžíce moučkového cukru, vše pěkně prošlehejte a natřete na povrch teplého perníku. A je hotovo. Teď jsem ho dopekla, trošku samozřejmě ochutnala a už se těším na ráno, až si ho dám ke kávě. :-)

Dokonalý koláč

pic

Dnes vám napíšu recept na DOKONALÝ KOLÁČ k odpolední kávě. Jeho příprava je jednoduchá a je hotový raz dva! Smíchejte v misce 3 dl hladké mouky, 1 dl krupicového cukru (odměřím si množství ve skleničce), jeden žloutek a 100 g trochu změklého másla. Rukou uhněťte těsto a vytlačte ho do koláčové formy o průměru přibližně 22 cm. Vložte do trouby předehřáté na 220 ”C a pečte 10 minut dorůžova. Vyndejte, potřete pikantní marmeládou (já používám mojí lesní směs) a nalijte tvarohovou náplň-smíchejte dohladka – 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce a 1 dl smetany ke šlehání. Na tvaroh dejte malé kopičky marmelády, které roztáhnete po povrchu třeba špejlí. Vznikne pěkné mramorování. Dopečte v troubě ještě 20 minut. Vytáhněte a nechte vychladnout. Užijte si dobroty jako my dnes odpoledne, pokud možno v klidu a ve zdraví. Jestli koláč zkusíte, určitě napište jak vám chutnal! :-)

Pražená cizrna

pic

Opět jsem dnes dělala praženou cizrnu. Už dříve jsem uveřejňovala recept, ale určitě stojí za to ho zopakovat. Myslím, že je to zdravá náhrada za brambůrky nebo oříšky. Naše holky mají takhle upravenou cizrnu moc rády, zkuste ji doma také připravit. Předehřejte troubu na 160 stupňů. Vezměte dvě konzervy cizrny, slejte a propláchněte vodou. Osušte papírovou utěrkou a promíchejte se dvěma lžícemi oleje, svým oblíbeným kořením a osolte. Nasypte na plech s pečícím papírem. Pečte 45 až 50 minut, cizrna by měla křupat, ale uvnitř zůstat měkká. A zobejte! :-) Chutná vám?

Vafle

pic

Tak jsem byla donucena upéct vafle. Zuzka nedala jinak. Prošla jsem internet kvůli receptu, protože výsledky minulých pokusů o vafle nebyly podle mých představ. Tenhle recept splnil má očekávání, výsledné vafle byly krásně křupavé a s plnou chutí. Jsou dobré i samotné, děti je jedly jen tak s mlékem nebo polité troškou javorového sirupu. RECEPT NA VAFLE je tady: 4 vejce ušlehejte s 80 g krystal cukru do pěny, přidejte 2 dl oleje, 3 dl mléka , špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru (já ho nedávala, protože v krystal cukru mám položený vanilkový lusk), 350 g polohrubé mouky a vše řádně promíchejte. Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka. Mělo by vám vzniknout husté těsto, které pomalu teče z naběračky. Rozehřejte vaflovač a pečte.. Já upekla 14 vaflí. Pokud je necháte vychladnout na mřížce, vafle by měli zůstat krásně křupavé. Ještě jedna rada nebo spíše postřeh. Nejsem příznivcem všech možných přístrojů do kuchyně. Na nátlak dětí jsme pořídili toustovač , ve kterém můžete vyměnit vnitřek a péct místo toustů vafle. Pokud o tomhle přístroji uvažujete, mohu doporučit. U nás určitě neleží nepotřebný v koutě. :-)

Roláda

pic

Jsem nemocná, nic mi nechutná. Jen mě honí mlsná. A ta mně honí, abych to uvedla na pravou míru, pořád. Nejenom když jsem nemocná. :-) Musela jsem s vypětím sil upéct roládu a hned ji půlku sníst. Jestli máte taky chuť, tady opakuji recept: ROLÁDA. Vezměte sedm vajec, v jedné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu a v druhé žloutky ušlehejte se sedmi lžícemi moučkového cukru do pěny. Do žloutkové pěny přilejte sedm lžic oleje a sedm lžic vlažné vody a opět zašlehejte. Můžete přidat trochu strouhané kůry z citronu. Dále vmíchejte sedm lžic hladké mouky a zase pěkně zašlehejte. Teď opatrně zapracujte sníh z bílků do těsta a rozetřete ho na velký plech s pečícím papírem, který jste před tím potřeli jemně olejem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud není plát jemně zlatý. Kontrolujte, trvá to tak asi 10 minut. Vyndejte, nechte maličko zchladnout a potom plát těsta zarolujte do utěrky a nechte zcela vychladnout. Nakonec potřete roládu dobrou marmeládou a zarolujte. Já měla doma už dlouho mascarpone, takže jsem ještě ušlehala krém s trochou šlehačky. Ale stejně si myslím, že roláda jen s nějakou výraznou marmeládou (višeň nebo meruňky) je ta nejlepší! :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water