Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Sušenky Malých svišťů

pic

Zuzanka přišla s otevřenou knížkou Příručka malých svišťů, strčila mi pod nos jednu stránku a řekla: „Tak dneska si upečeme sušenky podle tohodle receptu.“ Recept mně pobavil, protože zněl: Vezměte linecké těsto, vykrájejte sušenky, upečte v troubě na stupeň šest a po vyndání z trouby posypte barevným drobením. Asi nejsme tak šikovné jako malí svišti, takže jsme vzaly náš vánoční recept (210 hladké mouky, 70 g moučkového cukru,140 g másla a 2 žloutky) a zahrály si na Vánoce. Jen jsme upečené sušenky potřely cukrem rozmíchaným s citronem a posypaly zdobením. Můj malý svišť byl velmi spokojen! :-)

Nejsnadnější koláč s jahodami a rebarborou

pic

NEJSNADNĚJŠÍ KOLÁČ, tohle je varianta s jahodami a rebarborou. Na tenhle koláč používám různé sezónní ovoce, ale pokud máte jahody a rebarboru, použijte je.Tahle kombinace kyselé rebarbory a jahod je dokonalá. A navíc budete mít pečeno raz dva, jen vše zamícháte. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Smíchejte tři hrnky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, jeden hrnek krupicového cukru, přidejte jedno celé změklé máslo a prsty udělejte drobenku. Hrnek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte dvě vejce a jeden hrnek mléka. Nakrájejte si 250 g oloupané rebarbory na malé kousky a promíchejte v míse s 200 g moučkového cukru. Přimíchejte 700 g nakrájených jahod a dobře promíchejte. Na plech s pečícím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (tekutinu, kterou rebarbora pustí nepoužívejte) a posypte drobenkou. Pečte v troubě 30-40 minut. A je hotovo! :-) Znáte snadnější pečení?

Kefírové lívance

pic

Tak jsme opět měli kefírové lívance. Jiné už většinou nedělám, protože jsou asi nejjednodušší ze všech. Tady je recept: jeden kefír, trošku soli, jedno vejce, 250 ml mouky a jedna lžička sody. Tohle je původní recept, který také někdy upravuji a místo kefíru dávám jogurt: půlku velkého kyblíku řeckého jogurtu, 2 vejce, trochu soli, lžička jedlé sody, mléko a polohrubá mouka s hladkou (množství tak od oka, aby vzniklo hustší těsto). Smažíme na oleji a podáváme třeba se zakysanou smetanou a marmeládou. My jsme měli tři druhy: jahodovou, meruňkovou a borůvkovou, no prostě česká klasika. Já mám stejně nejradši na lívance borůvkovou. :-)

Tvarohová bábovka

pic

Naše nejoblíbenější bábovka. Dala jsem ji na terasu, že ji vyfotím pěkně v celku. Odešla pro foťák a takhle jsem ji našla. Bohužel, naše děti jsou rychlé jako blesk.. Tak tady je opět jednoduchý recept. TVAROHOVÁ BÁBOVKA. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Šest žloutků ušlehejte s hrnkem moučkového cukru do bílé pěny. Přidejte špetku soli, jeden tvaroh na pečení, jednu šlehačku, jeden hrnek oleje a vše zašlehejte. Poté do směsi přisypte a zašlehejte hrnek hrubé mouky a jeden prášek do pečiva.Opatrně vmíchejte sníh ze zbylých bílků. Do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy vlijte skoro všechno těsto, do zbytku vmíchejte kakao a dolijte těsto do formy. Lžící trochu těsto promíchejte, aby byla bábovka mramorovaná. Pečte čtvrt hodiny na 200 stupňů, potom snižte teplotu na 180 stupňů a bábovku pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Koupila jsem si novou silikonovou formu a jsem nadšena. Mám moc ráda keramické formy na bábovky, vlastním jich více, tahle silikonová není sice tak krásná, ale jistě je nejpraktičtější. Pokud tuhle klasiku pečete doma, také vám tak chutná? -)

Ředkvičková polévka

pic

Ředkvičková polévka. Vařila jsem z kupovaných ředkviček, jen ta jedna na fotce je naše ze zahrádky. Naše teprve začínají mít jedlou velikost, ale za to se dají sníst i s natí.. Tak tady je recept. Na másle osmahněte do sklovata na jemno nakrájenou cibulku, přihoďte tak dva svazky nakrájených ředkviček. Opékejte, po chvilce zaprašte lehce moukou, osmahněte a zalijte 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Přilijte půlku smetany a vařte do změknutí ředkviček, trvá to jen chvíli. Na závěr osolte nebo pokud jste měli slaný vývar, tak dosolte, trochu oslaďte (lžící cukru nebo medu) a trochu octa. Když se polévka přestane vařit, přilijte ještě trochu smetany na zjemnění. A máte hotovo, tak se do ní pusťte! :-)

Smrkový med

pic

Tak tady je slibovaný recept na SMRKOVÝ MED: Smrkové výhonky opláchněte, zvažte a zalijte v hrnci vodou. Na 1 kg výhonků jsem použila 1,5 l vody. Nakrájené BIO citrony (3 na 1 kg výhonků) jsem přidala do hrnce. Vaříme půl hodiny. Hrnec nechte stát do druhého dne, klidně na lince (ať se ty dobroty z lesa pěkně všechny vylouhují). Druhý den vše přeceďte přes plátno nebo hustý cedník a na litr výluhu přidejte 1 kg krystalového cukru. Vařte v širokém hrnci nebo pánvi (kvůli rychlejšímu odparu vody) a kontrolujte, ať se nic nepřipálí nebo nevykypí. Výsledný med má mít pěknou červenou barvu. Ještě rada na závěr: smrkové výhonky by se měly trhat když je alespoň dva dny slunečno a neměly by být delší než pět centimetrů. A co vy? Zkoušeli jste někdy vařit smrkový, pampeliškový med nebo podobnou dobrotu? Myslíte, že opravdu léčí?

Meduňkovo-citrusový sirup

pic

Slibovaný recept na MEDUŇKOVO-CITRUSOVÝ SIRUP: do velkého hrnce jsem dala 6 l vody a 80 g kyseliny citronové a vařila 10 minut. Nechala vychladnout na 60 stupňů, vložila hojně meduňky a přidala nakrájené bio limetky a bio citrony – přibližně 0,75 kg. Když neseženete bio limetky můžete dát jen bio citrony, ty jsou k dostání běžně. Vše nechám odstát nejméně 24 hodin. Zítra scedím, přidám 4 kg cukru a zahřeju na 80 stupňů. Naplním do skleněných lahví a budu sterilovat v troubě při 80 stupních dvacet minut. Výsledkem je vynikající sirup pro domácí šťávy a limonády, mám to mnohokrát vyzkoušené. Fotku jsem pořídila dneska na zahrádce. Meduňku pěstuji, citrusy bohužel ne. :-) A co vy, jaké bylinky máte nejraději? U mě vítězí máta.

Perník s Karem

pic

PERNÍK S KAREM. Dnes jsem pekla buchtu s úmyslem, aby zbyla i zítra snídani. Nevím ovšem jestli to vyjde, Zuzka si dala teď po obědě tři kousky. :-) Zase jsem vymýšlela recept sama, ale vše je odměřeno, takže určitě budu tuhle buchtu péct častěji. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte plech máslem a vysypte kokosem. V míse ušlehejte 150 g změklého másla, 3 žloutky a 100 g cukru do pěny. (Kdo má rád sladké, přidá cukr). Poté ke směsi postupně přilévejte a zašlehávejte jednu smetanu. Nastrouhejte nebo nasekejte v sekáčku 2 velké mrkve a 1 velké oloupané jablko a přidejte vše k našlehané vaječné směsi. Přidejte 6 lžic jogurtu, 150 g nasekaných vlašských ořechů a kůru z půlky BIO citronu. Vše pořádně promíchejte. Teď přisypte suché suroviny. 200 g polohrubé mouky, lžičku skořice, lžičku perníkového koření, prášek do pečiva a tři velké lžíce Kara. (rozpustná směs kávovin). Pečlivě promíchejte a nakonec jemně vmíchejte sníh ze 3 bílků. Pečte v předehřáté troubě, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Vyndejte z trouby a potřete jogurtovou polevou (2 vrchovaté lžíce řeckého jogurtu, trochu citronové šťávy a 2 lžíce moučkového cukru) a posypte kokosem. Buchta je výborná jen tak, ale ještě lepší je s trochou řeckého jogurt a my si přidali moji meruňkovou marmeládu bez přidaného pektinu. Jdu si udělat nedělní kávu a dám si ještě jeden kousek. :-)

Polévka z červené čočky

pic

Minulý týden jsem zase něco vařila rychle, bez receptu, když jsem se v poledne přiřítila domů. A polévka nám moc chutnala, takže dnes jsem ji zopakovala a tady je recept. POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY. Na pánvi na oleji smažte cibuli nakrájenou najemno, po chvíli přidejte nadrobno nakrájenou jednu mrkev a dva listy řapíkatého celeru. Po chvíli přilejte jednu plechovku rajčat, přidejte lžíci medu a celou směs míchejte tak dlouho, až odpaříte vodu a rajčatovou směs pěkně opečete. Důležité je ji opravdu opéct, rajčata zesládnou a výsledná chuť polévky není moc kyselá. Směs přendejte do hrnce, zalijte 1,5 až 2 litry vody, podle toho jak husté máte rádi polévky. Přisypte 200 g červené čočky a vše vařte doměkka. Na závěr přidejte dobrý bujón nebo polévku jen osolte. Tak a rychlý oběd máte hotový! :-)

Citrónová marmeláda

pic

Tak konečně došlo na citrónovou marmeládu. Povedla se, je výborná, ale pracná je hodně. :-) Posuďte sami, tady je recept. CITRÓNOVÁ MARMELÁDA. Umyjte dvě kila bio citronů, zalijte je vodou, aby byly ponořené, přiklopte a dejte vařit. Dvakrát přiveďte citrony k varu a vodu vždy vylijte. Až napotřetí vařte tak dlouho, až půjdou citrony lehce propíchnout vidličkou. Trvá to dlouho podle druhu citronů, tak dvě až tři hodiny. Nechte vychladnout, potom vybírejte po jednom citrony, překrojte je na poloviny, vydloubněte do hrnce vnitřky, ale nevyškrabujte bílou část kůry. Kůru a vodu z citronů odložte, budete je ještě potřebovat. Zahrajte si na Popelku a vyberte všechna zrníčka a vyhoďte je. Když máte citrony vydlabané a zrníčka vybraná, zvažte čistou dužinu. Kolik váží dužina, tolik přilijte vody z uvařených citronů. Teď vezměte odloženou kůru, já použila třetinu množství, a lžící vyškrabte vnitřní hořkou bílou část a zahoďte ji. Zbylou kůru nakrájejte na jemné proužky. Připravte si cukr, na jeden litr dužiny s citronovým vývarem dejte 800 g až 1 kg cukru, podle toho jak chcete mít marmeládu sladkou. Je to marmeláda z citronů, takže počítejte s tím, že se prostě musí osladit pořádně. Cukr rozmíchejte v citrónové směsi a přiveďte ji k varu. V troše cukru rozmíchejte pektin (na 1 litr nebo 1 kg ovocné směsi asi 20 g pektinu). Marmeládovou směs vařte asi čtvrt hodiny, postupně přisypte cukr s pektinem, pečlivě rozmíchejte a přisypte nakrájenou uvařenou kůru. Vařte ještě 5 minut a plňte do vyvařených sklenic. Zavřete vyvařenými víčky a buď otočte na víčko nebo sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů. A máte hotovo. Je pravda, že tahle marmeláda je pracná, ale je to lahůdka. Kdo téhle chuti propadne, určitě se mu tahle marmeláda neomrzí nikdy. Já ještě budu dělat citrónovou s vanilkou, ta je taky vynikající, takže kdo by chtěl, může přidat vanilku z vydlabaného vanilkového lusku. Ještě bych měla napsat kolik skleniček marmelády vyrobíte, záleží to na druhu citronů a kolik odvaříte vody. Bude to přibližně 6 skleniček o obsahu 200 ml. Tak hurá do práce! A komu se do toho nechce, může nakoupit u mě v eshopu, budu jen ráda. :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water

❄️ Od 17. 12. jsem na DOVOLENÉ. Objednávky vyřídím po 15. 1. Děkuji za pochopení Skrýt