Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Prošívaná deka

pic

Tahle buchta je návrat do dětství. Nevím proč, ale nikdy jsem ji nepekla, až teď ji holky jedly u babičky a vyžádaly si ji i doma. Jmenuje se PROŠÍVANA DEKA a je to naprostá klasika. RECEPT: Předehřejte si troubu na 180 stupňů.V první míse si zamíchejte 2 tvarohy, nejlépe farmářské, 2 vejce, tak 3 lžíce cukru a pokud je směs tuhá, přidejte trochu mléka. V druhé míse ušlehejte 1 skleničku krystal cukru (dávám vždy méně) se čtyřmi žloutky do pěny. Přilijte půl skleničky mléka, půl skleničky oleje a zamíchejte. Potom si smíchejte 2 skleničky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva a jeden vanilkový cukr. Suchou směs přisypte do vaječné směsi a vše zašlehejte. Na závěr jemně vmíchejte ušlehaný sníh ze 4 zbylých bílků. Na plech s pečícím papírem nalijte těsto. Dejte tvaroh do sáčku a nastříkejte ho na těsto. Já jsem tvaroh nacákala na těsto lžící, se sáčkem se nenamáhám..Pečte až buchta zezlátne. Já teď mám vajíčka od tety, která bydlí na statku, slepice běhají venku a vejce jsou prostě dokonalé. Takže tahle buchta je kvůli těmhle vajíčkům ještě o moc lepší než obvykle. Tak přeji pěkné víkendové pečení! :-)

Štrůdl

pic

Včera jsem jedla u mé mamky tenhle štrůdl na plech. Je super, tak tady máte recept. ZÁVIN. Smíchejte 200 g hladké mouky a 200 g polohrubé mouky, jedno nastrouhané máslo, 2 žloutky, špetku soli a 8 lžic vody. Zpracujte těsto a dejte ho na talíři do lednice. Teď si připravte jablka. Nastrouhejte 4 oloupaná jablka, vmíchejte 1 vanilkový pudink, skořicový cukr a oslaďte podle toho, jak máte sladká jablka. Samostatně smíchejte 1 tvaroh, 2 zbylé bílky, 1 celé vejce a můžete přidat rozinky. Vyndejte těsto, rozdělte na dva díly. Rozválejte jednu část těsta a dejte ji na plech s pečícím papírem, teď na těsto rozetřete jablka, potom rozetřete na jablka tvaroh a na závěr dejte rozválenou druhou část těsta. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 45 minut, až povrh mírně zezlátne.

Okurková omáčka

pic

Tady je slíbený recept na OKURKOVOU OMÁČKU, tak jak ji dělám já. V hrnci na másle osmažím dosklovata jednu větší cibuli nakrájenou na drobno. Přisypu hladkou mouku a osmahnu světlou cibulovou jíšku, kterou zaliji zeleninovým vývarem. Když nemám vývar, použiji nějaký dobrý zeleninový bio bujon s vodou. Přivedu k varu a vše dohladka rozmixuji ponorným mixerem. Potom přiliji půlku smetany, přidám bobkový list, kuličky nového koření, kuličky pepře, lžíci medu a pokud nebyl vývar slaný i sůl. Omáčku vařím tak 20 minut, abych dobře provařila mouku. Vypnu sporák a na závěr, když už se omáčka nevaří, přidám nastrouhané sterilované okurky a druhou polovinu smetany. Vše uvádím bez množství, protože mě nenapadlo, že budu psát recept. Příště vše odměřím. :-)

Granola

pic

Teď je moderní GRANOLA, tak jsem si ji taky vyrobila. Nic na tom není, smícháte jemné ovesné vločky (půl kila), ořechy (dvě velké hrsti), třeba slunečnicová semínka a rozinky (opět asi dvě hrsti ) a osladíte medem. Já jsem místo medu vmíchala jednu moji pomerančovou marmeládu, přilijete trošku oleje (pár lžic) a zamícháte směs. Měly by se utvořit pěkné hrudky. Pokud je směs moc suchá, přidejte trochu džusu, já přidala trošku šťávy. Pečte na 180 stupňů v troubě asi dvacet minut. Nezapomeňte několikrát promíchat, ať granolu nepřipálíte. Po vytažení z trouby nechte směs vychladnout a proschnout na plechu a skladujte v uzavřené nádobě. S bílým jogurtem to nemá chybu. Jednu dávku jsem udělala i pro moji kamarádku k narozeninám a myslím, že to byl opravdu pěkný dárek. :-)

Palačinky z květu bezu – kosmatice

pic

Také letos si uděláme palačinky z květu černého bezu. Když jsem byla malá, tak se téhle palačince říkalo kosmatice. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte – je to dobrota! Udělejte těsto na palačinky (vajíčka, mléko, hladká mouka), jen trochu osolte, neslaďte. Květy držte za stonek, pořádně namočte v těstě a přimáčkněte na pánev s rozpáleným olejem. Po chvilce odstřihněte nůžkami stonek a opečte dozlatova po obou stranách. Podávejte naslano k polévce nebo jen tak. Výtečné jsou pocukrované s dobrým čajem. :-) Znáte název kosmatice a pečete ji doma?

Nepečený dort

pic

Super rychlý NEPEČENÝ DORT. U nás měl velký úspěch! 250 g Lotusek (karamelové sušenky) rozdrťte a smíchejte s půlkou rozpuštěného másla. Směs vtlačte do dortové formy. V míse rozpuste jednu mléčnou čokoládu s půlkou šlehačky, vešlehejte do čokolády jeden tvaroh, šťávu z půlky citronu a 160 g mírně slaného žervé. Kdo nemá rád sladko-slanou kombinaci, může použít lučinu. Tuto směs natřete na sušenkový korpus a dejte dort chladit do ledničky. Tři hrsti pekanových ořechů a dvě hrsti slunečnicových semínek opečte na pánvi na troše másla a přidejte dvě lžíce Golden sirupu. Kdo nemá sirup, může použít cukr. Ořechy rozložte na tvarohovou směs a celý dort pocákejte hořkou čokoládou. Dejte ještě chladit do lednice. A je hotovo! :-)

Okurkový sirup s mátou

pic

OKURKOVÝ SIRUP S MÁTOU. Známá mi nabídla, ať ochutnám domácí limonádu z okurkového sirupu. Překvapilo mě, jak byla v tomhle letním horku chutná a osvěžující. Tak jsem nelenila a okurkový sirup hned vyrobila, jen jsem ho trochu vylepšila mátou. Pokud chcete, vyrobte si ho také. Tady máte RECEPT. Šest velkých okurek nakrájejte na menší kousky do velkého hrnce nebo kyblíku. Zalijte je vodou, aby šly dobře rozmixovat tyčovým mixérem, budou to přibližně dva až tři litry. Teď okurky důkladně rozmixujte. K okurkám přidejte velký trs máty, můžete ji promnout v ruce, aby pustila víc vůně. Nechte vše stát do druhého dne, směs nemusíte dávat do lednice. Druhý den vše propasírujte přes jemné síto, dejte do hrnce a na jeden litr tekutiny přidejte 700 až 1000 g krystal cukru a 5 g kyseliny citrónové (také na jeden litr). Vše rozmíchejte a přiveďte k varu. Jak začne sirup bublat, hned ho stáhněte z plotýnky, seberte pěnu, sirup plňte do vyvařených lahví a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů. A máte hotovo. :-)

Dort z drobenky

pic

Včera jsem tenhle koláč uviděla na fb, dneska ho máme na stole. Opět rychlé pečení a skvělý výsledek. DORT Z DROBENKY. V jedné míse smíchejte jeden hrnek polohrubé mouky, ½ hrnku moučkového cukru, 100 g másla a ½ sáčku prášku do pečiva. Vznikne vám drobenka. V druhé míse smíchejte 500 g tvarohu v kostce, 1 kelímek zakysané smetany, 200 ml mléka, ½ hrnku moučkového cukru, jedno vejce a 1 vanilkový puding. Do dortové formy dejte na dno 2/3 drobenky, utlačte ji rukou. Nalijte na ní tvarohovou směs a na ní dejte asi 150 g ovoce. Já dala borůvky. Na závěr nasypte zbylou drobenku a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte dort vychladnout ve formě. Vydržte a snažte se ho nesníst ještě teplý jako já, spálíte si pusu a vychladnutý je ještě lepší! :-)

Borůvkový pečený čaj

pic

Tak jsem uvařila i pár pečených čajů, tohle je borůvkový. Až bude chladněji, určitě si ho rádi vypijeme. Pokud se chcete pustit do vlastní výroby, není nic jednoduššího. Tady je recept. PEČENÝ ČAJ. Na plech s vyšším okrajem nebo do pekáče dejte 1 až 2 kg ovoce. Záleží na vás jaké ovoce zvolíte. Moc dobrá je i směs, kde nakombinujete kyselé ovoce se sladším. Prostě fantazii se meze nekladou. Přidáte koření, badyán, skořici, hřebíček (dohromady větší hrst) a můžete přidat i dužinu ze dvou, tří citronů. Přidejte na 1 kg ovoce půl kg krystal cukru. Dejte péct do trouby na 180 stupňů. Pečte až ovoce pustí vodu, potom ještě přibližně 20 minut, až se ovoce trochu opeče a odpaříte část vody. Čas pečení je opravdu orientační, záleží na tom jaké máte ovoce. Potom upečený čaj dejte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v troubě na plechu s vodou 20 minut na 80 stupňů. Na podzim můžete u téhle dobroty vzpomínat na prázdniny! :-)

Míša řezy

pic

Včera měla svátek Anna. Naše Anička miluje Míša řezy, a tak jsem se do nich pustila i já. Pekla jsem je poprvé, protože mi vždy přišly náročné na výrobu. Ale mile mě překvapily, není to nic těžkého. Já jsem si našla tenhle recept. MÍŠA ŘEZY. Předehřejte troubu na 170 stupňů. V míse ušlehejte 6 žloutků a 6 lžic moučkového cukru do pěny. Potom postupně vešlehejte 5 lžic horké vody. Smíchejte 6 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce kakaa a půl lžičky jedlé sody a střídavě se 6 lžícemi slunečnicového oleje vmíchejte vše do vaječné pěny. Nakonec zlehka zapracujte zbylých 6 vyšlehaných bílků. Těsto vlijte na menší plech (20 krát 30 cm) a pečte dokud nevytáhnete zapíchnutou špejli suchou. Trvá to asi 15 minut. Na krém vyšlehejte 500 g tvarohu s 250 g másla a se 150 až 200 g moučkového cukru. Já dala jen 100 g cukru a určitě to stačilo. Ještě jsem do tvarohu přidala trochu šťávy z citronu. Tvaroh a máslo musí mít při šlehání pokojovou teplotu. Natřete krém na vychladlý korpus. Polevu připravíte tak, že rozpustíte ve vodní lázni tři baleni Ledových kaštanů a 100 g stoprocentního tuku a polevu nalijete na tvaroh. Kdo umí připravit polevu bez palmového tuku, pusťte se do ní.. Já mám s dokonalou čokoládovou polevou problém, a tak jsem vyzkoušela tenhle recept, poleva vyšla krásně. :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water