Svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské rohlíčky. Trochu pozdě, ale přece. Myslím, že by se tahle dobrota mohla dělat i jindy než na Martina! RECEPT. Do mísy dejte 400 g hladké mouky, špetku soli, 250 g studeného másla na kostičky, 2 žloutky a 200 g zakysané smetany. Vypracujte těsto a šup s ním do ledničky na půl hodiny. Teď v misce smíchejte 200 g najemno nasekaných vlašských ořechů, vanilkový extrakt nabo vanilkový cukr a 80 g moučkového cukru. Kdo má rád sladší, může přidat cukr. Teď přilévejte postupně zbylé bílky, až umícháte hustou náplň. Nemusíte použít celé dva bílky. Těsto rozdělte na 5 dílů. Uválejte z nich koule. Postupně z každé koule vyválejte placku asi o průměru 25 cm. Placku rozkrojte na 6 trojúhelníků. Na širší stranu trojúhelníku ke kraji dejte váleček náplně, ohněte 2 špičky těsta na náplň a zatočte rohlíček. Klaďte rohlíčky na plech s pečícím papírem a nakonec všechny potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 15 – 20 minut do zlatova. Já pekla na dvou plechách na horký vzduch. Ještě teplé rohlíčky pocukrujte a nechte vychladnout. Jsou výborné!