Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

 

🏝 DOVOLENÁ. Objednávky budou vyřízeny v týdnu od 2. září

Svatomartinské rohlíčky

pic

Svatomartinské rohlíčky. Trochu pozdě, ale přece.😁 Myslím, že by se tahle dobrota mohla dělat i jindy než na Martina! RECEPT. Do mísy dejte 400 g hladké mouky, špetku soli, 250 g studeného másla na kostičky, 2 žloutky a 200 g zakysané smetany. Vypracujte těsto a šup s ním do ledničky na půl hodiny. Teď v misce smíchejte 200 g najemno nasekaných vlašských ořechů, vanilkový extrakt nabo vanilkový cukr a 80 g moučkového cukru. Kdo má rád sladší, může přidat cukr. Teď přilévejte postupně zbylé bílky, až umícháte hustou náplň. Nemusíte použít celé dva bílky. Těsto rozdělte na 5 dílů. Uválejte z nich koule. Postupně z každé koule vyválejte placku asi o průměru 25 cm. Placku rozkrojte na 6 trojúhelníků. Na širší stranu trojúhelníku ke kraji dejte váleček náplně, ohněte 2 špičky těsta na náplň a zatočte rohlíček. Klaďte rohlíčky na plech s pečícím papírem a nakonec všechny potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 15 – 20 minut do zlatova. Já pekla na dvou plechách na horký vzduch. Ještě teplé rohlíčky pocukrujte a nechte vychladnout. Jsou výborné!

Vosí hnízda

pic

VOSÍ HNÍZDA. Dnes jsme prvně dělali variantu světlou, s citronovým krémem. Pokud jste dostali chuť, RECEPT je zde. V míse smíchejte 150 g rozemletých piškotů, 150 g mletého kokosu ( ještě jsem ho podrtila v sekáčku) a 100 g sušeného mléka. Přilijte 1 Salko a vypracujte těsto. Kousky těsta tvaruje ve formičce na vosí hnízda (nebo včelí úly?😀). Krém vyrobte takto. Uvařte půlku vanilkového pudinku ve 250 ml mléka. Nechte ho zchladnout. Pudink vyšlehejte se 120 g změklého másla a 60 g cukru krystal. Nakonec přidejte a zašlehejte šťávu z půlky citronu. Krém dejte do sáčku, plňte do hnízd a zalepte piškotem. Byla to docela zábava, Zuzka vymačkala skoro všechny kousky a plnit jí to taky bavilo.😍

Ořechové linecké

pic

Tohle OŘECHOVÉ LINECKÉ mě nadchlo. Zkuste ho také. RECEPT je tady. Ze 100 g moučkového cukru, 240 g hladké mouky, 170 g másla ( studené máslo nakrájejte na kostičky), 1 žloutku a 90 g mletých vlašských ořechů zpracujte těsto. Nechte ho půl hodiny v ledničce odpočinout. Potom vyválejte plát, vykrajujte malá kolečka. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do jemně zlatova. Vychladlá kolečka slepujte džemem, já použila šípkový. Nakonec cukroví ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Makové rohlíčky

pic

MAKOVÉ ROHLÍČKY. Pro milovníky máku vynikající cukroví. Pekla jsem letos prvně, ale budu péct určitě každoročně. RECEPT. Na těsto v míse smíchejte 230 g hladké mouky, 120 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, špetku soli, 1 žloutek, 200 g másla studeného másla na kostičky, můžete přidat trochu citrónové šťávy, já přidala tak 3 polévkové lžíce a trochu vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr. Vypracujte těsto a nechte ho v sáčku odpočinout v lednici aspoň hodinu. Z těsta tvořte rohlíčky. Já utrhnu kousek těsta, v dlaních uválím kuličku, poté váleček, který ohnu. Jde to lehce. Pečte na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 160 stupňů 12 minut. Horké rohlíčky sundejte opatrně z plechu a cukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. 🙂

Tvarohová vánočka bez kynutí

pic

TVAROHOVÁ VÁNOČKA bez kynutí. Recept jsem před lety vystřihla z časopisu a nalepila do sešitu na recepty. Teď na něj došlo, i když jsem ho trochu upravila. RECEPT. V míse ušlehejte 2 vejce, 130 g moučkového cukru a 150 g změklého másla. Přidejte 2 lžíce rumu, pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou kůru z půlky bio citronu, 250 g farmářského tvarohu a 200 ml mléka. Vše zašlehejte do vaječné pěny. Teď postupně zapracujte 500 g hladké mouky se 2 prášky do pečiva, nejlépe bez fosfátů. Vypracuje těsto, můžete zapracovat rozinky a rozdělte ho na 9 dílů. Upleťte vánočku, jednotlivá patra spíchněte špejlemi. S těstem pracujte opatrně, není tak pružné, trhá se. Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v rozehřáté troubě na plechu s pečícím papírem na 180 stupňů. Po upečení potřete vánočku rozehřátým máslem s rumem a pocukrujte. Tahle vánočka je opravdu dobrá, určitě ji budu dělat vždy o adventu a na Vánoce upeču vánočku kynutou. 🙂

Křehotinky

pic

Naše další oblíbené vánoční cukroví jsou KŘEHOTINKY. Tohle cukroví mi připomíná podvodnice, která pekla moje babička. Do mísy dejte 300 g změklého másla, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, 1 lžíci octa a 1 lžíci rumu. Zpracujte těsto a nechte ho půl hodiny v lednici uležet. Potom vyválejte plát tlustý asi 6 mm, ze kterého vykrajujte třeba kolečka nebo kytičky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 8 minut, cukroví se krásně nafoukne a trošku zrůžoví. Teplé pocukrujte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Pracny

pic

Další z vyzkoušených receptů na vánoční cukroví je tady – RECEPT NA PRACNY. Těsto vypracujte z 250 g hladké mouky, 160 g másla nakrájeného na kostičky, 130 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů ( usekala jsem je ne úplně najemno a nevadilo to), 30 g kakaa, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a jednoho vejce. Těsto nechte odpočinout v lednici několik hodin, já ho tam nechala přes noc. Vymažte formičky máslem. Vtlačte do nich těsto tak, aby vznikla v těstu prohlubeň, pracna při pečení nabude. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 minut podle velikosti formiček. Teplé formičky chyťte kleštěmi, pracnu jemně vyklepněte a posypte moučkovým cukrem. Ať vám chutná! 🙂

Vánoční ořechové řezy

pic

VÁNOČNÍ OŘECHOVÉ ŘEZY. Další recept na osvědčené vánoční cukroví. Toto má tu výhodu, že není moc známé a ani příliš pracné. Tak tedy – v míse ušlehejte 10 dkg změklého másla, 7 dkg moučkového cukru a 2 žloutky do pěny. Potom přidejte 21 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva a nastrouhanou kůru z půlky bio citronu. Můžete přilít lžíci smetany, aby bylo těsto křehčí. Vypracujte hladké těsto. Rovnoměrně těsto vmačkejte na plech ( kdo je mistr cukrář, tak ho vyválí a přenese na plech). Těsto potřete rybízovým nebo nějakým kyselým džemem. Nahoru natřete ořechovou krustu. Tu připravíte tak, že ušleháte ze 3 bílků sníh a do něj jemně vmíchejte 14 dkg strouhaných vlašských ořechů s půl lžičkou skořice a špetkou mletého hřebíčku. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů 20 až 30 minut. Po upečení krájejte za tepla na obdélníčky. Já peču z dvojité dávky na velký plech a trochu jsem snížila obsah cukru, výsledek je vynikající! 🙂

Mušličky s ořechy

pic

MUŠLIČKY S OŘECHY. Další druh cukroví, který u nás doma nesmí chybět. RECEPT. Na těsto v míse zpracujte 250 g másla (na kostičky), 450 g hladké mouky, 4 žloutky, 150 ml smetany na šlehání, špetku soli a lžíci moučkového cukru. Těsto vypracujte klidně ručně, jde to celkem dobře. Náplň vyrobíte tak, že v misce smícháte 180 g usekaných vlašáků, 2 bílky, 80 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové extraktu a já přidala ještě 2 lžíce hruškového džemu. Těsto vyválejte, vykrajujte kolečka o průměru asi 5 cm, na každé kolečko dejte trošku náplně, přeložte na půl a spojte přitlačením konců k sobě. Zarovnejte spoj prstem a mušličky skládejte vedle sebe na plech s pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů až cukroví mírně zezlátne. Po vytažení z trouby přendejte mušličky opatrně na velký talíř a pocukrujte moučkovým cukrem. Hotovo!😉🎄K ochutnávání si uvařte kafe, sedněte si a pěkně si aspoň chvilku odpočiňte!😁

Chléb

pic

Dnešní CHLÉB. Je to pořád ten samý recept, u kterého jen trochu občas měním poměr použitých surovin. TENTOKRÁT jsem do domácí pekárny dala 2 hrnky celozrnné mouky špaldové ( špaldu si vždy před pečením usekám v mlýnku na kávu, mlýnek na mouku zatím doma nemám ), 1/2 hrnku žitných vloček, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2 malé lžičky soli, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci octa, 42 g čerstvého droždí a 1 a1/2 hrnku vlažné vody. Zadala program těsto. Když začne pekárna pracovat, zkontroluji, zda je nutné přidat trošku vody (mouky), podle savosti použitých ingrediencí. Po vykynutí zapnu troubu i s prázdným litinovým pekáčem na 230 stupňů. Těsto vyndám na pomoučený vál, chvilku ho vytahuji a překládám, abych do těsta dostala vzduch. Utáhnu bochánek, dám ho do rozpáleného pekáče a peču v troubě půl hodiny s pokličkou , 20 až 30 minut bez pokličky. Tak a máme upečeno!

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2024
Made by Dancing Water